Vänskap i norden och i usa

5 years ago

Vänskap i Norden och i USA

Min kapitelbok för barn, den om hästar och att vara rädd för hästar, kommer ju ut i juni (den skulle komma redan i februari, men på grund av olika orsaker som inte har med mig att göra blev det juni) och jag har en sån ångest för den. Jag är så rädd för att den ska vara dålig och alla ska hata den (mig). Jag vet att det är normalt att känna så här, men tycker att känslan är värre än vanligt vid den här tidpunkten i processen.

Vi talar om något trevligare nu. Jag hade en så otroligt härlig helg i Coachella. Det slog mig att jag umgås med mina vänner på ett annat sätt här i LA än vad jag brukade göra i Helsingfors. Hemma i Helsingfors jobbade jag precis mitt i stan och lunchade precis varje vardag med en kompis. Mer sällan gick vi ut en vardagskväll.

Här träffar jag inte mina vänner närapå lika ofta, men när vi ses är det ofta i längre sjok. En middag hemma hos någon eller på restaurang, ett spontant eftermiddagshäng vid en pool och sedan middag, en helg i Palm Springs eller som nu ett par dagar i Coachella.

Jag har också tänkt på relationen jag fått till kompisar som hälsat på oss och bott i vår lilla Santa Monica-lägenhet. Hur nära jag kommit dem. Man kommer fort ganska nära varandra när man bor ihop, även om det bara är några dagar.

Nu säger jag inte att det ena sättet att umgås är bättre än det andra. Det var mer en reflektion av hur olika sätten är. Om vi flyttade tillbaka en dag skulle jag göra båda. Luncha och åka på helgsemestrar.

Hur hänger ni oftast med era vänner?

 

Vänskap i Norden och i USA

Jennifer Sandström · 5 years ago
Älskar också när man får hänga längre. Och sova över hos varandra eller någon annanstans. Blir en del sånt med tanke på att jag inte bor i min hemstad :) Hänger också en del med mina vänner och jobbar tillsammans, men alltså var för sig med olika saker.

Peppe Öhman · 5 years ago
Precis så är det, olika sorters häng med olika sorters vänner.

Hanna · 5 years ago
Längtar efter att hänghänga med dig! Flera dagar i sträck!

Peppe Öhman · 5 years ago
JAG MED!

Maria · 5 years ago
Långhäng med kompisar är det bästa!

Peppe Öhman · 5 years ago
Kan verkligen hålla med om det!

Anna · 5 years ago
Tyvärr alldeles för sällan. Spontanitet finns typ inte pga "livspusslet" (vad ÄR det egentligen? Är det inte vara val i livet typ? ) hos mina vänner, och massa aktiviteter typ varje kväll m deras barn. Mycket aktiviteter. Passar inte mig att liksom boka in en middag om 3 veckor som troligen även flyttas fram. Så trist. Gillar mina vänner...

Peppe Öhman · 5 years ago
Om det är någon tröst så är det ju extra svårt när man har ganska små barn. Tänker att det kommer en tid med mer kompishäng.

Anna · 5 years ago
För mig har det blivit tvärt om. Små barn hänger oftast bara med, med viss anpassning, medan äldre barn har en egen agenda på kvällarna med aktiviteter och kompisar, skjuts hit och dit...

Ellen · 5 years ago
Ja, det är verkligen så härligt att långhänga med vänner. Och att ha med barnen ger en extra dimension. Det är något särskilt att se ens barn så där bekväma med andra vuxna som de ofta kan bli efter att man varit iväg tillsamman några familjer ett par dygn. Jag uppskattar också att få till en mer ”vardaglig” relation med vänners barn. Vi har några kompisar som vi gärna reser med och där middagar hos varandra inte är gå-borts-presenter och trerätters utan mer att vi ramlar in hos varandra och äter det som passar - knytis, tale-away eller hemlagat. Jag älskar att inte hålla på att ”räkna” vem som bjöd sist i vare sig tillfällen eller pengar utan att bara veta att det liksom jämnar ut sig.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.