Lära sig spanska online

3 years ago

I samarbete med Babbel

För mer än tio år sedan bodde jag i Buenos Aires i Argentina och jobbade där på Finlands ambassad. Mina arbetsspråk var finska och spanska, vilket stundvis var ganska utmanande eftersom min spanska var mycket sämre än vad jag kaxigt nog trodde att den var när jag flyttade. Jag hade typ tagit en grundkurs på Hanken och lyssnat på Manu Chao och tänkt att det löser sig. På den tiden fanns det heller inga appar i stil med Babbel som jag kunde öva på.

Babbel,är en etablerad tjänst och har flera miljoner prenumeranter från hela världen. Här finns lärare som får en att prata det nya språket tidigt in i kursen. Man kan själv välja om man vill lyssna, prata, läsa, och skriva. Allt efter behov. I mitt fall är tanken att piffa upp den praktiska spanskan så fort som möjligt istället för att plugga grammatik och glosor. Jag vill helt enkelt öka mitt förråd av spanska ord och komma igång med snacket.

Lära sig spanska online

Det löste sig visserligen där i Buenos Aires, men jag kämpade en hel del i början, gick på kurs, hade privatlärare och tragglade mig fram på stan. Det var stundvis både jobbigt och förnedrande, men några månader in släppte det och jag kunde plötsligt tala med folk och till och med läsa böcker. Jag säger inte att jag talade spanska helt flytande, men jag kunde prata med folk under en hel middag. Sedan dess har jag liksom trott att min spanska försvunnit helt från min hjärna, men förra veckan i Mexiko vaknade det slumrande monstret till liv! Jag var kanske inte bra, men jag kunde verkligen tala med folk. Jag blev otroligt sugen på att tala mer, lära mig fler spanska ord och senare i vår ta bilen ner till Tijuana. Tills dess tänker jag pigga upp min vokabulär med Babbel.

Lära sig spanska online

Det är en så otroligt stor fördel att kunna prata många olika språk. Vidar går i en otroligt bra skola, men en stor nackdel är att barnen inte lär sig några andra språk än engelska. Med tanke på att en så stor del av Kaliforniens befolkning har spanska som modersmål är det, i alla fall ur mitt nordiska perspektiv, helt absurt. Drömmen är ju att barnen vid sidan om svenska och engelska ska prata minst två andra språk flytande. När det är dags för middle school om två år ska vi försöka välja en som erbjuder fler språk.

Jag tycker ärligt talat också att det är hövligt att lära sig i alla fall några fraser på det lokala språket när man reser. Nuförtiden är det dessutom hur enkelt som helst online.

Lära sig spanska online

Jennifer Sandström · 3 years ago
Håller med om att det känns bra att kunna några fraser i landet man besöker :) Och det sista stycket om barn fick mig att tänka på att det borde finnas språkappar utformade för barn. Så jag googlade och det verkar faktiskt finnas!! :) Kanske kunde vara något?

Peppe Öhman · 3 years ago
Tack! Tänk att jag inte hade tänkt på det. Ska genast kolla upp!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.