äta gräshoppor eller äta kossor

1 year ago

I går åt vi middag på en restaurang som på menyn hade flera alternativ som innehöll gräshoppor. Vidde beställde en portion och vi andra smakade på hans insekter. Det är inte första gången jag äter gräshoppor, men måste ändå erkänna att det finns ett visst motstånd. Jag äter, men tvekar.

 

Äta gräshoppor eller äta kossor

Jag tycker att det på ett utmärkt sätt beskriver hur mat är kulturellt betingat. Vi äter det vi lärt oss äta och tycka är gott. Rent känslomässigt finns det ingen logik att vi tycker det är äckligt med insekter, men gärna äter kött trots att vi vet att däggdjur känner smärta, skräck och ångest. Vi knuffar ifrån oss tanken på att kossan och grisen är lika smarta som vår hund eller katt och väljer att bara fokusera på den anonyma köttbiten på vår tallrik.

Jag läste en krönika för några veckor sedan, trodde att jag sparade den men kan tyvärr inte hitta den, som handlade om att när våra barnbarn ser tillbaka på den här tiden kommer den industriella djurhushållningen att uppfattas som lika barbarisk som när vi idag ser tillbaka på barnaga eller trodde att man kunde operera spädbarn utan bedövning för att “de inte kunde känna smärta”.  Just den här krönikan handlade om labbproducerat kött. När det blir normen kommer vi att få en distans till däggdjursköttet som gör att vi ser vad det verkligen är vi äter.

 

Äta gräshoppor eller äta kossor
Äta gräshoppor eller äta kossor

Tror att vi befinner oss i nåt slags brytningsskede just nu. Köttkonsumtionen minskar och normen förändras. Kanske långsamt, men förändras. Ska bli spännande att se exakt vad som ersätter köttet. Det mest logiska vore ju en vegetarisk kost, men människan är väl inte alltid så rationell.

Basse · 1 year ago
Men köttkonsumtionen ökar i Kina.

Jeanette Öhman · 1 year ago
Buhuuuu :(

Linda · 1 year ago
Jag har haft känslan av att djuren vi äter är individer, med känslor, lika stor rätt att leva osv ända sedan jag var liten och har varit vegetarian större delen av mitt liv. Numera vegan. För mig har det alltid varit obegripligt hur man inte kan se, och ffa känna, sambandet, och att människor som säger sig älska djur kan äta dem. Jag ser en individ ligga på folks tallrik och tycker det är groteskt. Väldigt glad över utvecklingen mot mindre kött och mer vegetarisk kost de senaste åren. Hoppas det fortsätter så!

Jeanette Öhman · 1 year ago
Precis så! Jag har länge tyckt att det är konstigt att vegetarisk och veganmat i reklam ska efterlikna köttet så mycket. Kan inte det få vara en egen enitet. Men nu när jag ser hur bra impossible burger och andra kött som inte är kött säljer här i USA inser jag att det kanske är ett litet pris att betala. Eller borde vi förändra köttnormen i grunden?

Linda · 1 year ago
Jag äter både halvfabrikat som liknar kött och mat som lagats från grunden, och tycker att det är bra att köttsubstituten finns. Det blir enklare för folk då tror jag, och som du säger så verkar det ju funka. Det är enklare om man bara kan byta ut köttburgaren mot motsvarande veganvariant (och jag älskar att jag kan gå in på ett vanligt burgerhak och få en vegansk burgare numera:)). Tror att enkelhet är ett vinnande koncept och om folk kan t.ex. grilla vegoburgare istället för köttburgare så är det större chans att det väljer det. Att man känner att man inte missar något liksom, även om man väljer bort köttet. Helsingfors måste f.ö. vara en av världens bästa städer om man är vegan, och det kommer fler och fler veganalternativ på restaurangerna.:)

Peppe Öhman · 1 year ago
Precis som du säger är det. Att det främst ska vara enkelt för folk. LA är också en otroligt bra veganstad, både för de lyxiga veganerna och de som helt betalar lite mindre eller bara äter veganskt några dagar i veckan.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.