Gratisluncher och -artiklar

3 years ago

Louise på Hej Hej Vardag skriver om hur många utgår från att hennes illustrationer är gratis eftersom de ligger ute på nätet. Så här skriver hon:

“Men jag vill påminna om att det ligger en massa arbete bakom. Att det ofta tar flera dagar att göra en bild. Och antingen har jag fått noll kronor för den eller så har någon annan betalat. Även om jag skulle säga okej så blir det ju att jag tar ett jobb från mig själv eller någon annan illustratör. Till slut urvattnar vi ju vår egen bransch.”

Detsamma gäller såklart texter. Jag förstår att det kan kännas otroligt frustrerande att trycka på en länk en kompis publicerat och sen mötas av en betalvägg. Men att producera text tar tid och kompetens. Det är ett jobb lika mycket som att snickra stolar, ta han om sjuka människor och servera mat på restaurang. Skribenter, illustratörer och fotografer har också hyra att betala och behöver mat att äta.

Jag fattar att man kanske inte vill binda sig till en specifik nyhetssajt och hoppas precis som Louise lösningar där man kunde köpa, säg 10 artiklar per tidning. Systemen för att betala för det man konsumerar måste bli smidigare. Som journalist vill jag ändå påpeka att det finns en fördel med en hel tidning. Att snubbla över en text man inte nödvändigtvis själv skulle ha valt istället för att mura in sig i en bubbla. På redaktioner finns det redaktörer vars jobb är att sålla ut dagens viktigaste nyheter och göra ett helhetspaket av dem. Nyhetsmedia har ett demokratiskt uppgift och personligen tycker jag att man som medborgare i en demokrati har en skyldighet att hålla sig ajour med omvärlden. Hur ska man annars kunna veta men man ska rösta på?

För en tid sen läste jag den här krönikan på Svd av Håkan Lindgren och tänkte att vi skulle prata om den i podden, men den passar lika bra in här. Den handlar om hur våra personuppgifter är värda miljarder och hur vi egentligen borde få betalt av techjättarna som Facebook, Google och Amazon. Eller börja betala för e-post, social media och söktjänsterb för att få tillbaka kontrollen. Jag vet att det låter helt absurt nu när vi vant oss vid att allt är gratis. Lindgren föreslår ett fackförbund för 2, 7 miljarder Facebookanvändare

“Medan ett internet baserat på reklam och övervakning byggdes upp fick vi hela tiden höra att alla som använde nätet var duktiga små rebeller som vägrade konsumera vad etablissemanget erbjöd. Det är en lögn som ingen har behövt stå till svars för.”

Som journalist på en tidning fick jag lön oberoende av hur många som betalade för innehåll. Å andra sidan fick en tredjedel av mina kolleger sparken på grund av dålig lönsamhet ungefär vartannat år. Som frilansskribent är jag väldigt medveten om folks lust att betala för det jag producerat. Och hur små arvoden vissa magasin har. Häromdagen fick jag ett erbjudande om att skriva 7000 tecken, inklusive tre olika intervjuer, för knappt 400 euro. Jag var såklart tvungen att tacka nej (gjorde det med en förklaring på hur totalt orimligt detta var), men det säger en hel del om branschen.

Jag vet att många föredrar reklammodellen, men själv tycker jag att det klingar så illa i dessa tider av klimatkris. Det finns såklart produkter som inte är materiella och eftersom jag verkligen vill fortsätta blogga dyker det upp samarbeten här då och då, men drömmen är en värld där folk betalar direkt till upphovskvinnan. Varför inte liksom, man betalar ju redan för Netflix, Spotify, HBO etc etc Det dyker också upp allt fler lösningar för motsvarande i poddvärlden. Och säkert en dag i bloggvärlden också? Och ett STORT tack till alla er som prenumererar på Magnus och Peppes podcast <3 Jag ÄLSKAR er. Ni är framtiden.

Hoppas att detta inte blev för flummigt. Jag är nämligen dunderförkyld och måste gå och lägga mig nu. Skriv gärna om hur ni tänker i de här frågorna

MC · 3 years ago
Jag håller verkligen med dig, och jag betalar gärna för materialet jag tar del av. Men visst är det en problematik! Det blir ju lite av en klassfråga i lightversion. Många har inte de där hundralapparna över för att ha nyhetstidning, streamingtjänster för tv o musik osv utan man lägger slanten på Netflix och läser sen nyheterna gratis på Aftonbladet och Expressen. Vilket i sin tur är sorgligt för det blir ju en annan kvalité och clickbait.

Peppe Öhman · 3 years ago
Du har helt rätt. och att de som väljer bort journalistisk istället får nya nyheter från minst sagt tvivelaktiga källor. Lyckligtvis finns det ännu public service i Norden.

Jenny · 3 years ago
Har haft DN på helgerna cirka ett år och läst så mycket bra och intressanta artiklar. Tyvärr slutade de nu precis att dela ut på helgen där jag bor så jag har gått över till digital prenumeration. Bättre än inget men tror inte jag kommer läsa lika mycket på nätet, man ramlar inte över artiklar där på samma sätt.

Peppe Öhman · 3 years ago
Älskar att läs N på helgerna hemma hos svärmor på sommaren! Så otroligt tråkigt att posten slutat dela ut papperstidningar hos er :(

Anna · 3 years ago
Själva betalandet har jag inte jättemycket emot, men det är ju alltid så jäkla krångligt. Antingen konstiga svenska betalningsfunktioner (nej, jag bar bott utomlands i tretton år, jag har inte klarna eller bankid) eller paypal (jag har varit utelåst ur mitt eget paypalkonto i fem år nu pga palla fixa med ett konto som inte ens är kopplat till ett fungerande kort.) Den delen måste bli enklare, cue "shut up and take my money"; måste strömlinjeformas och göras förutsägbart. Sen uppskattar jag om länkaren nämner betalväggen i förväg, så man slipper bli besviken och sur pga ovan.

Peppe Öhman · 3 years ago
Håller med om att betalningssätten måste bli enklare.

Kugge · 3 years ago
Öh lät ju som en bra och rimlig ersättning för artikeln. Inte! Ugh!! Sen gällande betalning så önskar jag ett tidningarnas Spotify/Netflix där jag kunde betala en tia i månaden och få tillgång till alla finlandssvenska dagstidningar. Skulle så klart kräva mycket samarbetsvilja och förhandlingar av tidningshusen, men jag ser hellre en sån modell än en massa olika betalningar hit och dit. Att kunna betala typ 50 cent/en euro för en enskild artikel skulle också vara toppen!

Peppe Öhman · 3 years ago
Helt sjukt eller va? Verkligen noll respekt för journalistyrket. (och jag skulle också gärna betala för ett tjänst som samlade tidningar. Just nu betalar jag för DN, SVD, HBL, LA Times och New York Times. Sa precis upp Washington Post och The New Yorker)

Carolina · 3 years ago
För ett par år sedan lanserade några holländska killar tjänsten "Blendle", en plattform som samlade de största tidningarna och där man kunde betala per artikel. De hade dessutom en funktion där man kunde kräva tillbaka pengar för en artikel om den inte motsvarade de förväntningar man hade på innehållet. Men deras plattform verkar ännu vara i "beta-mode" så vet inte vad som hände med tjänsten: https://launch.blendle.com/. Idén i sig är ju bra, men att sedan få konsumenterna att använda tjänsten kanske var svårare. Här kan man läsa om en konsuments upplevelse av att använda tjänsten: https://www.digitaltrends.com/mobile/blendle-news-app-hands-on-experience/, "The business model is good for casual news readers, but not so much if you’re a news junkie", skriver konsumenten. Tydligen blev det dyrt i slutändan att betala per artikel om man konsumerar mycket, och kanske svårt att locka till sig sporadiska nyhetsläsare. Tack för en bra blogg Peppe! Den enda som jag fortfarande läser och absolut hade övervägt att betala för om du satte upp en paywall :)

Peppe Öhman · 3 years ago
Har ett svagt minne av att det snackades mycket om Blendle för några år sedan. Hade helt glömt bort den. Ska kolla in den nu. Tack för länkar! Och tack för den sista kommentaren! Blev väldigt, väldigt glad!

Koko · 3 years ago
Jag är kluven till det där. Å ena sidan tycker jag att innehålla ska få kosta, å andra sidan är jag som Anna och tycker att det är krångligare än vad jag skulle vilja... Är väl lite lat. Angående filmer och tv-serier skulle jag verkligen vilja ha en tjänst där jag betalar för det jag vill se, och inte måste ha flera prenumerationer. Jag har nosat lite på Blockbuster.fi (tack vara samarbete med NightVisions), men hur är det med tv-serier? Angående hur man ska veta hur man röstar: är nyfiken på om du röstar i Finland ännu, fast du inte bott där på många år, eller kanske i USA eller inte alls? Det är ju krångligt att rösta i USA, får du som invandrare rösta på någon nivå där? Hur gör du med EU-val - får du rösta i det? Vill du rösta i det? Om du tänker att ni kanske någon gång ska bo i Sverige är det ju relevant.

Peppe Öhman · 3 years ago
Det ÄR krångligt på många sätt. Samtidigt inte krångligare än då man prenumererade på en tidning. Nu finns det så mycket att välja mellan och vi har vant oss vid att nätet är gratis att vi glömt bort att också journalister/fotografer/illustratörer borde få betalt. Gällande röstandet så följer jag med finländsk politik och får rösta i Finland, likaså i EU-val. I USA får bara amerikanska medborgare rösta.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.