Chokladöverdragna popcorn

1 year ago

När jag var liten brukade min mormors syster Karin (idag 104 år gammal) bjuda på chokladpopcorn. Minns att jag ÄLSKADE dem, men kunde inte som vuxen hitta dem i affären. Några årtionden senare kommer Whole Foods till min räddning. Jag vill absolut inte att ni förväxlar dessa med sötade popcorn, det kan vi alla komma överens om att är äckligt. Men det finns däremot någonting gäckande med kombinationen salt och sött.

Det ser inte mycket ut till choklad, men smaken kommer väldigt bra fram.

Jag är ganska öppen för nya smakupplevelser. Salt på vattenmelon. Chips och choklad. Lakrits/salmiak med choklad. Jag tror att man kan lära sig gilla allt. Vill minnas att professorn Micael Dahlen gjorde ett experiment där han testade att vänja sig vid smaken smör på skumbananer. Det som jag inte kan tycka är gott är saltgurka (pillar alltid bort den från hamburgare) och Janssons frestelse (skyller på skolköket). Alltså inte nödvändigtvis i kombination utan också individuellt.

Finns det en ovanlig kombination av smaker ni älskar? Maträtt/råvara ni absolut inte får ner?

Catharina · 1 year ago
Alltså... jag är som ett barn när det kommer till ganska mycket mat... Petar bort följande: - Rå lök (gul, röd, whatever) - Rå paprika - I stort sett all sorts svamp (kan svälja ner kantareller om det bjuds och har faktiskt lagat kantarellrisotto - med massor av parmesan förstås) Ok, det kanske inte är så mycket mer (förutom lever, njure, grisfötter och annat som ser för levande ut) men det ska så ofta proppas in rå lök på mackor, sallader osv. Stört :-)

Peppe Öhman · 1 year ago
Haha, kan relatera till att speciellt gullök blir ganska slemmig när den steks.

Anna · 1 year ago
Har inte lika mycket äckel inför mat som innan jag blev vegetarian (kött har alltid typ hårda bitar och grejer?? samt pallar inte skaldjur) men äter inte blomkål (smak) eller svamp (konsistens). Cream of mushroom funkar, men riktig svampkonsistens ger mig ofrivilliga kväljningar. Vet inte om jag gillar några ovanliga smaker, men häromdagen parade jag ihop glassmakerna grapefruktsorbet och cookies & cream, var jättegott, men min man och kompisar rynkade på näsan.

Peppe Öhman · 1 year ago
Jag hade aldrig problem med att köttet skulle vara äckligt i sig medan jag ännu år sånt, men så fort jag nuddade vid tanken på industriell djurhushållning tappade jag aptiten. Tror att jag skulle gilla grapefruktsorbet och cookies & cream.

Mirjam Ekström · 1 year ago
Här på Nya Zeeland är det väldigt poppis att bre jordnötssmör på selleristjälkar (tror i alla fall att det är en typisk nya zeeländsk grej för jag hade aldrig hört talas om det innan jag flyttade hit, men kan ha fel). Tycker hur som helst att det låter som en rätt udda kombo, men måste ju testa det i alla fall. Uppenbarligen funkar det bra enligt många. Däremot så ÄLSKADE jag messmör på salladsblad när jag var liten. Och en maträtt som jag absolut inte får ner är blodpudding!

Lotta · 1 year ago
"Ants on a stick" selleri stjälk med jordnötssmör och russin, åt en bekant i Texas, så även på andra sidan av jorden, så tycks den kombon gillas (jag provade dock aldrig...)

Peppe Öhman · 1 year ago
Bort med russinen och jag är game.

Peppe Öhman · 1 year ago
jordnötssmör på selleristjälkar äter jag här i LA! (kan relatera till blodpudding)

Jennifer · 1 year ago
Fast hey, jag gillar de sötade popcornen!! De är väl alltid lite salta också? ;) Poppar ganska ofta popcorn hemma på spisen och brukar krydda dem med dipp-krydda, tips! Älg/ren-tunga. Låter kanske lite märkligt, men det är sååå gott. Och varför inte äta hela djuret om man nu äter djur? Jag är inte förtjust alls i selleri, koriander, persilja, dill och svartpeppar. Alltså lite peppar ok, men det ska inte smaka och nymalen över maten är liksom, nej.

Peppe Öhman · 1 year ago
AHA! Kanske de är det. Ska testa. Tack! Och tycker att det är precis som du säger: äter man kött ska man äta hela djuret.

bohemianmaggie · 1 year ago
Jag gillar jordnötssmör (osötad) på morot och avokado med surkål. Sååå gott! Hmm, undrar om man enkelt kunde göra salta chokopopcorn själv... lät nämligen gott.

Peppe Öhman · 1 year ago
Jag med!! Perfekt snack.

Maria · 1 year ago
Oh vilken rolig fråga, låter toppen med chokladpopcorn! Lakrits och citron Lakrits och hallon Ahlgrens bilar och Neverstop Grillad korv med bröd ska det vara skagenröra på helst! Korvmacka med messmör Kan inte med innesmaken tryffel, förstör ju allt!

Peppe Öhman · 1 year ago
Jag älskar tryffel, men går OCKSÅ igång på alla de smakkombinationer du nämnde. Förutom Neverstop för det vet jag inte vad det är. kram!

Lotta · 1 year ago
"Ants on a stick" selleri stjälk med jordnötssmör och russin, åt en bekant i Texas, så även på andra sidan av jorden, så tycks den kombon gillas (jag provade dock aldrig...)

Peppe Öhman · 1 year ago
Hahaha, min enda kommentar till detta är: SÅ ROLIG SKRIVET! Börja blogga om du inte redan gör det. Tack.

Annika · 1 year ago
Pommes frites som är varma och välsaltade och som man doppar i vaniljmjukglass! Sött, salt, varmt och kallt, kanon kombo! Pommes frites och och vaniljmilkshake funkar ju också om det kniper.

Anna Karlberg · 1 year ago
Varma grytpoppade popcorn med en bra vaniljglass! Min favoritdessert sen jag var 4 år gammal!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.