Tindersvindlaren

1 year ago

Hej söndag! Jag försöker skriva, men Majlis blir rasande om jag inte genast lyssnar på henne så mitt producerande av text är mer upphackat än vanligt. Igår kväll åkte vi till North Hollywood för att hänga med Cissan vars man också befann sig i Stockholm. Den nyblivna tvåbarnsmamman Frida hakade också på. Vi bakade semlor och jag avslöjade den största klyftan mellan Sverige och Svenskfinland: Att vi kallar bakverken för fastlagsbullar. Nästa år ska jag berätta om hallonsylten.

Jag hade tänkt att vi skulle sova över, men sen slog det mig att vi ju har katter nuförtiden och körde hem i LA-natten. Tänkte faktiskt fråga er vilka era bästa katt-lifehacks är. De jag fått i tidigare kommentarer har nämligen varit så jäkla bra. Magnus är ju kattexperten i vår familj, jag har vuxit upp med hund, och nu när jag är ensam vuxen hemma känner jag att jag måste ta mitt ansvar. Så bring it on!

Jag ville också kika in och tipsa om det här reportaget. Det är på norska, men så mycket bild OCH textning att alla kan ta sig igenom det (vi som kollat på SKAM och Ung och lovande har noll problem. Det handlar om en man som lurar pengar av kvinnor i modern tappning. En slags golddigger i Tindertappning.

https://www.vg.no/spesial/2019/tindersvindleren/?fbclid=IwAR3ADfnVETO-4Eh9o70iWmn8ikNAxv4RTMA326Qxpufz36TxVW4g7LrCRCw

Annika · 1 year ago
Som någon som är född och uppvuxen i Göinge (i nordöstra Skåne) så kan jag meddela att fastlagsbulle heter det här också :) Jag har alltid känt att semla är något som hör Stockholm till, men inser att det är något som bakverken kallas lite varstans i Sverige. Fast jag kommer ändå alltid kalla dem för fastlagsbullar. När det kommer till katt-tips så har jag hört att det är bra att ha flera stycken matplatser på olika ställen i bostaden, men jag kommer inte ihåg varför så det kanske är på nivå kill-gissning. Sen att skapa utrymmen för dem att dra sig undan är ju bra, framför allt som att Majlis verkar älska dem så och kanske inte ger dem det utrymme de behöver. Fast i och för sig så verkar ju katterna älska Majlis tillbaka så det kanske inte är något problem! Slutligen har jag läst/hört att torrfoder egentligen inte är något katter bör äta eftersom det innehåller en massa spannmål vilket inte ingår naturligt i en katts kostcirkel (eller vad man ska kalla det). Dock har mina föräldrars bonnakatter alltid fått torrfoder utan att verka lida något av det, så det kanske är ytterligare en kill-gissning jag lika gärna kunde låtit bli att föra vidare.

Peppe Öhman · 1 year ago
AHA! Detta visste jag ej. Finlandssvenskar och skåningar UNITE! Och tack för kattips, verkade alla legit

Filippa · 1 year ago
Torrfoder ska de helt klart äta, för tändernas och magens skull om inte annat. Men också för att blötfoder blir lite av knark för katter, för högt energi-innehåll för att det ska vara primär mat. Hitta ett bra torrfoder hos en veterinär eller liknande (vet ej om Hills finns i USA, men något åt det hållet), och se sen till att det alltid finns mat i skålen så blir katterna inte matfixerade (sista tipset funkar obvs bara om de inte redan är mat-dammsugare)

Peppe Öhman · 1 year ago
Åh vad skönt att du också säger så! Det är precis det vi matar katterna med.

Anna · 1 year ago
Och jag blev nyfiken på vad det är för slag hund på sista bilden, är det en Bichon Frise eller kanske något annat? :)

Peppe Öhman · 1 year ago
det är Cissans nya hittehund MONA. En blandning av allt möjligt, men säkert en del bishon F.

hanna · 1 year ago
Här är en annan skåning som envetet säger fastlagsbulle, fast det mest är semla som gäller här också numera. Tycker det låter så mycket godare!

Peppe Öhman · 1 year ago
Tillsammans håller vi kvar fastlagsbullen!!!!

Kattgalen · 1 year ago
Om torrfoder kan man diskutera årvis. Är själv av åsikten att torrfoder ges som godis. Orsak: i naturen drickar katterna väldigt sällan för att de får vätska från maten. En vanlig katt drickar inte tillräckligt för att kunna kompensera torrfoder. Men jo, det här kommer många andra säger emot. Allmän: skapa tredimensionella utrymmen. Med vägghyllor kan man bygga rätt effektivt en catwalk där katterna kan hänga i två meters höjd. Mina älskar det! Ännu om matning: jag tycker alla djur (inkl. människan) mår bra av att jobba för sitt bröd ;) Jag ger torrfoder som "godis" och de måste jobba för det. Jag fördelar det i hela lägenheten, så att de måste söka alla bitar (kanske inte fungerar med ett småbarn?), eller göra aktiviteslekar både själv (typ gömma torrfoder/snask i en låda med gamla tidningar) och köpa aktivitetsleksaker. Dessutom har jag lärd katterna tricks som high five , spela fotboll och annat. (De får torrfoder om de ger mig high five med högre tassen, sparka bollen till mig o.a.). De älskar det. Alla vill jo lära sig nya saker och bli utmanad för att få en belöning sen. :) (OBS. Kräver lite övning hur man kan lära dem att lära sig saker)

Peppe Öhman · 1 year ago
Det du säger låter fullständigt logiskt. Från att ha varit hundägare vet jag också om att aktiva hundar, som får uppgifter är så mycket lyckligare än de passiva.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.