Second hand versus monster truck

5 years ago

I söndags blev Magnus och Vidar bjudna på en Monster Truck-show i Anaheim. Allt är fel med den meningen. Inte nog med att det var en söndag som familjen var splittrad och jag kommer knappt att de skymten av Magnus i mars, dessutom blir jag på gränsen till orimligt provocerad av konceptet Monster Truck. Jag gick omkring hemma med ett bubblande raseri i bröstet.

Jag läser både här på bloggen och i andra forum hur folk (okej: uteslutande kvinnor) väljer cykel, tåg och promenad istället för bil. De funderar över sitt vardagsbruk och försöker minimera koldioxidutsläpp samtidigt pågår en kringresande show av jättestora bilar och motorcyklar vars enda syfte är att köra runt på en bana för att underhålla folk (som såklart tagit bilen dit).

Människan är sannerligen irrationell. Eller så handlar det bara om brist på kunskap. Tror att många dumheter grundar sig i obildning. Människor förstår inte sammanhang och orkar inte läsa på heller. I USA föreställer jag mig också att individualismen är ÄNNU större än i resten av världen. En gång i tiden var ju Norden stolt över att vi tillsammans byggde ett samhälle som tog hand också om de svagaste, nu vet jag inte om det längre stämmer. Nu ba: "Men det är väl inte bara mitt ansvar?"

Nu låter jag som en gammal, bitter surpuppa som tycker att allt var bättre förr. Det är jag ISCHE (uttalas på norska)! Det finns såklart också ljusglimtar som vi alla kan ta till i kampen om ett hållbart klimat (vid sidan om att fundera noga innan vi tar flyget). Att välja bort slentrianköttet är till exempel hur enkelt och gott som helst. Plus otroligt gott.

Jag är såklart medveten om att det också finns problem med second hand-konsumtion. Att folk tror att de kan köpa hur mycket som helst och bikta sig genom att sälja det second hand. Bäst vore ju om vi slutade konsumera grejer vi inte nödvändigtvis behöver), MEN det är ändå bättre att köpa gammalt än nytt. Små steg är också steg.

Jag är sist på bollen här, men är ärligt talat överraskad över hus otroligt bra utbudet på second hand-kläder är - både i shoppar och på nätet. Inte bara Blocket och Tradera i Sverige, utan också alla Facebook-grupper där folk säljer till varandra direkt utan mellanhand (vet att de förstnämnda är skitnervösa över alla nätverk är folk säljer direkt till varandra). Poshmark och The real Real. Ja och såklart alla butiker. Wasteland på Ventura var otroligt bra. Det är ju lite dyrare (men fortfarande otroligt mycket billigare) att köpa second hand i kurerade butiker, men tycker att det är en bra inkörsport till att bli en storfyndare.

Det här till exempel allt som någon annan ägt före mig: jeans (Levi's) jag fått av Cissan, som hon i sin tur köpt second hand. Tröja (Kenzo for H&M) från Wasteland och klänning (Ganni) från Poshmark. Obs, vill inte uppmuntra till hysterisk konsumtion, men kanske får er, som precis som jag, är lite sena på second hand-bollen att ge det en ärlig chans. Detsamma gäller för övrigt möbler och annat husgeråd. Nu när folk är besatta av att göra sig av med grejer, inspirerade av Marie Kondo, är det en ypperlig chans att fynda!

ÅlandsPetra · 5 years ago
Jisses va snygg läderklänningen är!!!!

Hanna · 5 years ago
Hoppas människor i sin konmari-iver samtidigt förstår att det är bättre att använda kläder m.m. slut än att rätt och slätt slänga dem. Det finns som du skriver också ett aber i secondhand-vurmen. Speciellt shopaholics kan lätt motivera sin sjuka konsumtion genom att de alltid kan sälja grejerna igen.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.