Katter och barn

1 year ago

Hur går det med katterna då? Undrar ni kanske nu. Tackar som frågar! Det går bra. Jag hade glömt bort hur mysigt det är att att husdjur. Att det finns en liten glad varelse som möter en när man kommer hem. Barnen är galna i katterna. Simon håller en hälsosam, men nyfiken distans, medan Katniss låter sig bli omkringburen som ett gosedjur. Det sagt har vi kattsand över halva badrummet, jag har fått lära mig att kattbajs luktar vidrigt och att katter gillar att promenera över ens ansikte mitt i natten. Men det finns fler plus än minus.

Vi hade ju snackat lite löst om att skaffa husdjur, men när det väl blev dags var det bara att åka iväg till veterinärkliniken och ta med katterna hem. Jag var upprymd och nervös. Funderade om detta verkligen var rätt tidpunkt i livet för att skaffa katt? Mest orolig var jag över att de skulle begränsa våra liv. Det kanske katterna gör, men det får bli ett senare problem.

Det mig också att det inte finns någon perfekt tidpunkt för någonting vare det handlar om att skaffa ett husdjur, få barn, flytta utomlands, gifta sig, gå ut och fira och så vidare.

Livet bara pågår och rätt tillfälle kanske aldrig dyker upp. Det är oftast är svårare att bara bestämma sig för att NU KÖR VI (JAG!) än att vänta och se. Men bara väntar man händer det tyvärr också mer sällan kul grejer. Bättre att trycka på gasen och se var man hamnar, i värsta fall kan man alltid göra en u-sväng och ta ett annat vägskäl. Eller känna sig misslyckad, men då kan man alltid trösta sig med att man i alla fall försökte. Vad är det värsta som kan hända? (Folk bryr sig ändå mycket mindre än vad vi tror enligt podden Dumma människor). Okej, nu är det kanske inte världens största beslut att skaffa två katter, men när vi satt i bilen med dem på väg hem kändes det AVGÖRANDE.

Marina · 1 year ago
Crazy cat lady här! Det finns mattor som samlar in en hel del av kattsanden. Kostar inte många euro från musti&mirri åtminstone. Sen hade jag i många år en vanlig låda (en vanlig plastbunke) innan jag fattade att det finns kattlådor med tak och lucka. Hjälper med både renhet och lukt. Ett annat hett tips är att ntroducera klösträd genast. Jag hade inget klösträd under kattens första år, hon förstår inte alls vad det ska användas till, vilket betyder att vi är dömda att leva med sönderriven soffa hela hennes livstid.

Peppe Öhman · 1 year ago
Man JA! En sån kattlåda har jag sett, ska införskaffas! Och bra poäng med klösträd. Vi fick ett, men tror att det är lite för litet för Simon, det större katten.

Annika · 1 year ago
Vet inte vilken kattsand ni använder men det finns ju den där Ever Clean (och andra märken också säkert) som dels klumpar sig vid fukt vilket gör att man sällan behöver tömma hela utan bara kan plocka bort kiss- och bajs-klumparna också, vilket sparar in en hel del på sanden. Dels finns den som parfyrmerad (som självklart stinker röv förvisso) men den neutrala är doftneutraliserande så den dämpar avföringslukten en del :) Och som Marina säger, låda med tak och lucka hjälper enorm, så länge kattskrället inte är rädd för luckan och går i duschen istället, haha...

Peppe Öhman · 1 year ago
Magnus är kattssandansvarig och har köpt just sån sand som du beskriver (alltså så man bara lufter upp kluttarna). Ska nu fixa en låda med tak och lucka och hålla tummarna för att katterna fixar det.

Minna · 1 year ago
Ja! Jag har en likadan matta, men insåg att den samlade fukt under sig då den var i min vessa. Så kan vara bra och kolla hur den mår tidvis. Jag lärde mig igår att en inte ska servera kattmat ur plastskålar. Katter tycks få akne i haken av plast. Olika eteeriset öljyt är giftiga för katter, hemskt! Och jag som köpte en diffuser som nu inte kan användas med oljor i alla fall. En del blommor är giftiga insåg jag då jag kollade en lista, ups. Ett hett tips är att servera torrfoder ur olika kärl. Jag har bl. a. en fyrkantig lång vas därifrån han gräver sin mat från och så har jag köpt olika slags aktiveringsleksaker (till hundar) därifrån han gräver fram sin mat. Jag skulle gärna gå ut med katten så att han är i ett koppel, men tyvärr är han så gammal för att lära sig något dylikt. Det är svårt då han är så blyg. Men om de lär sig att gå i koppel sedan små så är chansen större att man kan ta dom ut också. Njut av era nya familjemedlemmar, katter är så roliga! Jag insåg hur mycket jag kan känna för någon (min katt) och därefter dumpade jag min kille eftersom jag högst bara tålde honom. <3

Peppe Öhman · 1 year ago
Tack! Vårt badrum är definitivt i fuktrisken. Visste ej om plast och kattacne (ska fynda second hand porslinsskål). Uppskattar så mycket tipset om att gå i koppel. Magnus har pratat om det, men vi har ännu inte kommit så långt.

Marina · 1 year ago
Crazy cat lady här igen, ett hett tips är också att skaffa vakio kattskötare. Min livskvalitet har höjts avsevärt sedan jag insåg att grannarna vid förra bostaden älskar katter, och att grannarnas pensionärstillvaro blir trevligare av att vi för katten till dem regelbundet. Det är en winwin, vi får skötare, de får sällskap och varje gång vi ses för överlämning går det åt en timme eller två till allmän samvaro och trevliga diskussioner. Kort sagt har jag ett sådant förhållande med kattvakterna som jag önskar att jag hade med svärföräldrarna. Är så glad över att de vågade fråga om vi eventuellt har en katt (när de såg att jag bar hem på kattsand) och om den eventuellt skulle få komma på besök någongång. Det finns så många ensamma personer där ute som gläds åt att ha en katt besök ibland, och för katten är det trevligare att alltid vara med bekant folk och i bekant lägenhet.

Peppe Öhman · 1 year ago
Uppskattar dessa tips SÅ MYCKET! Så fint att läsa om grannarna. Blev lite fuktig i ögat.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.