Plast och klimatförändringen

2 years ago

Det bästa med att vara journalist är att få lära sig mer om ämnen en bara nuddat vid tidigare. Jag ska göra ett större reportage om plast och intervjuade Anna Cummins om grundat organisationen 5Gyres som jobbar för att minska plastproduktionen.

Bland annat detta lärde jag mig: Jag har slarvigt trott att det finns en plastö i storlek av Texas som flyter omkring i världshaven. Det stämmer ej. Men det finns däremot fem stycken gigantiska kluster av mikroskopiska och större plastbitar som åker omkring i oceanerna. Anna berättade om hur veckorna på segelbåten mitt ute på havet bara gick medan plasthelvetet guppade omkring dem.

Enligt henne är det stora problemet inte att få bort plasten hur haven (det mesta kommer att spolas iland förr eller senare och det som inte gör det är så litet att det ändå inte kan skopas upp). Det viktigaste är att stänga av kranen på plastproduktionen, lära folk använda andra material och sluta använda engångsprodukter. Det krävs att både konsumenter förändrar sitt beteende och att lagstiftningen förändras.

Jag kände mig lite dum när jag fick aha-upplevelsen kring hur klimatförändringen hänger ihop med plasten. Plast görs ju av fossila bränslen. Så enkelt är det. Anna pratade också om hur mycket plastfiber det finns i kläder och hur vi varje gång vi tvättar våra plagg sköljer ut en massa mikroplast i naturen. Tydligen finns det ett filter man kan installera på tvättmaskinen för att råda bot på detta (och i framtiden borde bara tvättmaskiner med detta filter inbyggt säljas).

Annas man seglade från Kalifornien till Hawaii på en flotte byggd av plastflaskor. Det tog honom tre månader och varje dag var han tvungen att limma ihop korkarna på flaskorna för att de inte skulle fyllas med vatten och flotten skulle sjunka. Jag har ju tänkt dra ner på mitt journalistiska arbete, men efter att ha gjort en så här inspirerande och lärorik intervju påmindes jag om vilket privilegium det är att få träffa otroligt kunniga människor och låta dem förklara världen för en.

Sunni · 2 years ago
Så intressant med kläderna och tvättmaskinsfiltret. Följdfråga - borde vi inte även bara tillåta försäljning av plastfria kläder?

Peppe Öhman · 2 years ago
Precis det frågade jag också! Det är tydligen jättesvårt, det finns plastfiber i det mesta, men som konsument kan vi vara noga med att välja naturmaterial så långt det bara går (och kanske tvätta mer sällan och konsumera mindre).

Johanna · 2 years ago
Finns fö särskilda tvättpåsar att använda för plastkläder (vad vidrigt det låter när man benämner det så!) som samlar upp mikroplasterna. Tex: https://cdon.se/outdoor/guppyfriend-tvattpase-for-mikroplaster-p45945699?utm_source=kelkoose&utm_medium=cpc&utm_campaign=kelkooclick&utm_term=Guppyfriend+Tvättpåse+för+Mikroplaster

Peppe Öhman · 2 years ago
Tusen tack! Visste inte detta.

Amanda · 2 years ago
Plast kan ge mig sån enorm klimatångest när jag ”kommer igång” med det tänker. Plastbantade en del hemma för några år sedan (har bl.a. minimalt med plast i köket) men upplever det som SÅ svårt att undvika polyester, akryl osv i kläder - speciellt när man handlar second hand. Plus att jag bor i hyresrätt där det precis lagts in en ny (förvisso fin) plastmatta som komplement till parketten... och dörrkarmar är gamla från 70-talet... i plast. Osv osv. Det blir så tydligt hur omgivna vi ”vanliga dödliga” är av plast, och då hör jag ändå till de medvetna. Hoppas verkligen att filter till tvättmaskin blir standard i alla fall. Tack för ett mycket intressant inlägg!

Peppe Öhman · 2 years ago
Håller verkligen med. Plast finns överallt. efter intervjun tänker jag också på det HELA tiden. Tycker att USA är mycket värre än Norden (och då är ändå plastpåsar förbjudna här). Det som hjälper mig PYTTELITE är att själv göra så gott jag bara kan. En droppe i havet är bättre än inget alls.

Så ett frö - Livet & LA · 2 years ago
[…] att jag gjorde intervjun om plast i havet med Anna Cummins har jag inte kunnat släppa taget på hur otroligt mycket plast vi omger oss med […]

Kurt · 2 years ago
Kanske ser situationen annorlunda ut i USA? "De flesta finländska vattenreningsverk eliminerar 99 procent av mikroplasterna. Ska vi skona miljön måste vi veta på vilka andra vägar mikroplasterna sprids, säger Julia Talvitie som disputerar i ämnet." https://www.hbl.fi/artikel/reningsverken-stoppar-nastan-all-mikroplast/ I Norden kommer de flesta utsläppen av mikroplast från trafik och t ex konstgräsplaner med gummigranulat

Peppe Öhman · 2 years ago
Tack för länk! Visste inte detta! Tänker att det kanske är svårare för så stora länder som alla de som gränsar till Stilla havet? Känns bra att Finland ändå är duktig på att fånga upp mikroplast.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.