Enkel citronpasta

5 years ago

Detta kommer ej att bli en matblogg, men i år tänkte jag försöka intressera mig för matlagning. Lite för att jag tror det är bra för hjärnan att lära sig nya saker, men också för att minska matsvinnet. Allt som finns i kylskåpet ska ätas upp. Säger inte att vi är Familjen Matsvinn, men det händer att saker ruttnar bort i kylen och det är helt onödigt.

I Stockholm i december läste jag senaste Filter som bland annat hade ett reportage om hur länge man kan äta mat efter att sista försäljningsdatum gått ut. Tydligen är sjuttio- och åttiotalisterna de första årgångarna som inte längre litar på sina lukt- och smaksinnen när vi ska avgöra om något är ätbart. Det är dumt, för det mesta kan man äta trots att försäljningstiden gått ut. Ytterligare ett skäl att skippa kött i olika former, när det blir dåligt blir det DÅLIGT. Poängen är i alla fall att det lönar sig att lukta och smaka innan man slänger bort. (Lästips: Nyfiken grönare).

I dag kom jag hem vrålhungrig och hittade inte mycket i kylskåpet. Var således tvungen att slänga ihop en pasta på naturell yoghurt från sen november (fortfarande i perfekt skick trots att burken var öppnad), saften och skalet av en citron, lite persilja, salt och peppar, parmesan på det och såklart pasta. Det blev otroligt gott!

Jag har liksom en bild av mig själv som en person som inte har några som helst skills i köket, därför kändes det extra bra att laga något av rester som dessutom verkligen blev bra. Jaja, vilka är era bästa tips på rester? Hos oss finns det nästan alltid parmesanost, vitkök, körsbärstomater och såklart pasta. Det i sig är ju en ganska bra rätt.

Louise · 5 years ago
Guu va gott! Jag är dålig på att lita på mitt lukt- och smaksinne... har lite skräck att äta något som skulle visa sig vara ruttet. Men så har jag också grav matslängarångest sedan 4-ever så jag är rätt bra på att gå igenom kylskåpet och göra upp veckans meny så vi ska äta upp allt som är på gränsen. Präktigt med veckomeny va?? En annan sak jag blivit bättre på är att frysa in eller köpa fryst. Att haffa grönsakerna innan de blir dåliga, hacka upp dem och frysa in! Överdrivet nöjd över denna ”upptäckt”...

Peppe Öhman · 5 years ago
Så bra att gå igenom kylskåpet så det inte dyker upp några obehagliga överraskningar. (just nu går vi omkring och luktar på grejer för att identifiera Majliskiss eller kattkiss ifrån varandra)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.