Nextory -sista chansen

5 years ago

I samarbete med Nextory

Mitt samarbete med Nextory tar slut den här månaden. Nu är med andra ord sista chansen att med koden Peppe och Peppese (klicka på namnet så kommer du raka vägen till rätt sida) få 30 dagar gratis lyssning och läsning. No strings attached. Du kan alltså säga upp dig om du inte är nöjd efter den första månaden. (För varje person som signar upp får jag en liten summa, så ifall ni gör det stöder ni också den här bloggen).

Jag spelade precis in årets sista Mellan raderna med Karin. Så fort Magnus klippt ihop den lägger jag upp den. Nästan alla böcker vi pratade om finns på Nextory, tänkte därför tipsa om dem. Karin tipsade om Jo Nesbos "MacBeth" som lär vara en av klassiker Nesbo skrivit om i deckarformat. Blev själv väldigt sugen på att läsa den.

Vi talade också om Johanna Frids hyllade debut "Nora, eller brinn Oslo brinn". Det är kanske tråkigt att tycka som alla andra, men jag gillade verkligen den. Vilket snyggt och okonstlat språk. Och att klara av att skriva om svartsjuka, endometrios och Instagram så det är både smärtsamt och väldigt roligt. En riktigt bra bok.

Karin hade läst Helen Thomsons "Mannen som vaknade upp död". Karin älskar ju böcker om hjärnan och beteende i allmänhet. Blev lite sugen själv på den. Hon tipsade också om Michelle Obamas "Min historia". Vilket oerhört hårt jobb Obamas gjort, men också om hur viktig litteraturen är i deras liv. Vi pratade i samband med det om den här texten i DI om hur franska affärsmän drar lott för att slippa luncha med svenskar på grund av att de bara kan tala om golf och pengar. "Ingen har läst romaner, ingen har sett någon konst och ingen har någon religion.”

Alla borde läsa lite mer. Det är bra för ens välbefinnande, empatiförmånga och diskussionsskills. På juldagen gick vi över till några amerikanska vänner och när en av männen i sällskapet hörde att vi kom från Sverige/Finland ville han genast tala om Stieg Larssons böcker. Jag blev så glad, det är ändå ganska sällsynt att män vill tala litteratur med mig. Karin sa i podden att 95 procent av alla biblioteklån kommer från kvinnor.

Sunni · 5 years ago
Ja, alla (inkl jag!) borde läsa mera skönlitteratur. På tal om bibliotekslån och kön funderar jag mkt på hur jag kan inspirera min lillkille att läsa. Har läst någonstans att det är viktigt att pappor läser för sina söner. Hm. Och jag associerar till Dick Harrisons kolumn I Svenskan om julkalendern och bildningslöshet när jag läste citatet ovan. Något jag ocksåtänker på mkt. Gott nytt år!

Peppe Öhman · 5 years ago
Jag tänkte också på Harrisons kolumn! Min tvååriga dotter är så mycket mer intresserad av böcker än åttaåriga sonen (kan det vara för att jag läser mer än mangus och barnen identifierar sig olika med oss?). I åttaåringens skola måste alla läsa minst 30 minuter varje dag, hoppas att det ändå ska ge grunden för ett bokintresse. Gott nytt år!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.