En viktig julklapp

2 years ago

bild: anna ledin wirén

En julklapp som gör stor skillnad i andra människors liv är att bli månadsgivare för Läkarmissionen. För 260 kr kan du stöda årets Nobels fredspristagare Denis Mukwege vid Panzisjukhuset. 

Mukwege jobbar med kvinnor och flickor som har utsatts för grymma våldtäkter. På Panzisjukhuset har mer än 50 000 våldtagna kvinnor och barn fått hjälp genom åren, både med de fysiska såren och med att skapa en ny framtid för sig själva och sina barn, eftersom de ofta stöts ut av samhället efter övergreppen.

Panzi erbjuds även förlossningar, familjeplanering och annan vanlig sjukvård. Till exempel räddar man dagligen livet på för tidigt födda barn och barn mellan 0–12 år som har drabbats av undernäring. 

I snart tjugo år har Läkarmissionen varit den största bidragsgivaren till driften av detta unika sjukhus, som är av stor betydelse i den östra delen av DR Kongo. Tack vare stödet från Läkarmissionens givare i Sverige kan även den som är fattig få hjälp på Panzisjukhuset. Men behovet är enormt och ditt stöd behövs.

Själv fick jag äran att åka med till Etiopien och se hur Läkarmissionens systerförening jobbar med gatubarn och kvinnor som tagit sig ur sexhandel. Genom att bli månadsgivare kan du hjälpa ett barn att få gå i skola istället för att jobba. 

Många av föräldrarna är ensamstående kvinnor med bara drygt 100 kronor i månadsinkomst och dessutom flera barn att ta hand om, vilket gör risken stor att barnen blir gatubarn. Förutom den konkreta hjälpen till deras barn, får föräldrarna undervisning och rådgivning kring barnomsorg, barnpsykologi, barns rättigheter och familjeplanering.

En andel i projektet kostar 100 kr.

Filippa · 2 years ago
Jag ger småbelopp till flera olika organisationer regelbundet (månads- eller årsvis), och det jag avskyr MEST med det är alla.himla.utskick jag får hela tiden. Det är vykort och kalendrar och brev som beskriver, ber, kräver, erbjuder. Jag vill inte att mina pengar går till sånt! Jag vill inte att hälften av min gåva kommer tillbaka till mig i pappers-, personal- och portokostnader, jag vill att de går direkt ner på plats. Hur fasen fixar man detta?

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.