Aldrig träffat en kvinnlig klimatförnekare

5 years ago

I går tog jag en glögg med min kompis från förr. Han som kontaktade mig på min födelsedag efter tio år tystnad. Han råkade vara i Stockholm och vi satte oss på Paraden och kom in på ämnet manlighet. Han frågade varför det är så mycket snack om manlighet just nu och spontant hade jag inget bra svar på det. Sen resonerade jag så här: Kvinnorollen har förändrats och breddats genom tiderna.

Nuförtiden får kvinnor cykla, plugga vid universitet, rösta, vara myndig, bära byxor och jobba med vad som helst utan att det är speciellt konstigt.

Tekniskt sett får också män göra vad de vill, men själva mansrollen har inte utvecklats särskilt mycket. Män ska vara starka, coola, alfa, framgångsrika och aktiva. I dag skrev Björn Wiman en bra text i DN om att han aldrig träffat en kvinnlig klimatförnekare och såg en koppling mellan att män ska vara aktiva och kvinnor passiva. Om hur det är logiskt att Jordan B Peterson är klimatförnekare eftersom han ser folk som uppoffrar sig, inte flyger, säger nej till kött och begränsar sin konsumtion är svaga och passiva och att det är ett problem för manligheten. Så länge det manliga är normen och en "riktig man" ska vara hård, aktiv och ha alla svar kommer det att vara svårt att förändra mansbilden. Å andra sidan verkar det hända saker. Gamla goda Terminator, Arnold Schwarzenegger, var tvungen att justera sin image då han kandiderade för guvernörsposten i Kalifornien. "Schwarzeneggers bränsleslukande monsterbil Hummer byggdes om för att tankas på vätgas och på senare tid har Schwarzenegger ytterligare förstärkt sitt klimatengagemang genom att aktivt stötta rättsfall mot företag och delstater som inte följer Parisavtalet. I samma vända har han ytterligare ”mjukat upp” sin maskulinitet, till exempel genom att bli vegan." Tycker att detta är ett utmärkt exempel på att tider och människor kan förändras.
Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.