Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Prenumerera på bloggen | November 29, 2018 | The Way We Play

Prenumerera på bloggen

4 years ago

Alltså den här bloggen. Att skriva den hör till det roligaste jag gör och jag skulle gärna göra den till en ännu större del av mitt yrkesliv. Bloggen är som en ständigt närvarande bästis som jag alltid kan delge mina tankar, vare sig de är höga eller låga. Jag är också så otroligt tacksam för er som läser och kommenterar. Utan er vore bloggen inte alls så rolig att skriva.
Häromdagen var jag inne och nosade på affiliatelänkar. Alltså länkar som ger influencerna ett litet klirr i kassan då en följare klickar på den och/eller köper produkten de leder till. Tänkte att det kanske skulle vara ett bra alternativ till inkomst (och det ÄR det antagligen för folk som har mer renodlade tips- och nischbloggar). Men handen på hjärtat känns det inte rätt att uppmana folk till mer konsumtion. Tycker överhuvudtaget det är svårt med bloggsamarbeten. Jag vill gärna göra dem, men enbart riktigt noga utvalda samarbetspartners, inte uppmana folk att köpa grejer de inte behöver eller kanske inte ens vill ha. Det finns redan för mycket saker i världen.
Sen råkade jag lyssna på det här avsnittet av mediepodden där de talar om en journalist i Göteborg som driver en sida med nåt slags sportanalyser och folk betalar en liten summa varje månad eftersom de tycker att han gör ett bra jobb. På samma sätt som Maggan och jag gör med Magnus och Peppes Podcast, folk som tycker att också frilansande journalister och kulturarbetare ska få betalt betalar en liiiten summa varje vecka. Kanske genom Swish och PayPal? Tipsa mig gärna om ni vet en bättre lösning.
Tror ni det skulle funka på den här bloggen? Jag kommer aldrig att sätta upp en betalvägg, men folk som hellre väljer en blogg utan vart och vartannat inlägg med konsumtionshets, skulle betala säg samma summa i månaden som en café latte kostar. Tänker att det är rimligt. Och kanske till och med framtiden, att vi mestadels finansierar den kultur vi konsumerar direkt istället för med stora företag som mellanhänder.

s · 4 years ago
Jag tycker absolut att du borde ha inkomster från bloggen men att hitta bra sätt för det kan säkert vara svårt. Jag som läsare skulle kanske helst ha det mesta gratis (vem vill inte) men kunde tänka mig betala för vissa inlägg. Typ betalvägg för utvalda inlägg. Men betalsätt et måste vara jätteenkelt, annars blir det inte av att betala. Att samarbeta med utvalda företag är ju ett sätt att styra konsumtionen också, till bra grejer.

s · 4 years ago
Ja sen angående det där med samarbeten kanske det skulle vara en idé med längre samarbeten, att du puffar ett företag några gånger under ett år kanske. Det skulle väl ge mera klirr i kassan för dig och bättre utdelning för företaget.

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack för bra input! Uppskattas mycket!

J · 4 years ago
Hmm, jag håller med dig om problematiken kring konsumtionshets, men vill ändå påminna om att affiliatelänkar ger pengar även om falk inte faktiskt köper. Mitt råd är att du förhåller dig pragmatiskt. Du är inte din blogg och du är trovärdig även om du använder den som en marknadsföringskanal sålänge som du lyfter produkter som faktiskt är bra. Vissa saker konsumerar vi för att vi måste (exempelvis spf men det finns ju hur mycket som helst). Det är skillnad på konsumtion och onödig konsumtion.

Johanna · 4 years ago
Håller med! Om du Peppe, tex skapar affilatelänkar när du gör boktips så kan jag aktiskt inte se problemet och det tror jag inte många andra skulle göra heller. Enda med såna länkar att de ser otympliga ut i text då de måste märkas tydligt (tex "länken är en adlink" etc). Märkningen i sig är förstås bra, men önskar att den gick att göra snyggare och ändå följa lagen.

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack för att du säger så! (och håller till 100 med dig om otympligheten och tydligheten)

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag vet att vissa affiliatelänkar gör det, men absolut inte alla jobbar så. Håller verkligen med om att det ska vara trovärdiga produkter. Kanske det finns en nisch när. Produkter vi måste konsumera, men dör det alltid finns ett hållbarare alternativ.

Johanna · 4 years ago
Tror att Patreon är ganska vanligt för att ta betalt på det sättet.

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack! har varit inne och nosat på Patreon, men aldrig riktigt kommit för mig att använda det.

Emma · 4 years ago
Jag skulle gärna betala för att läsa din blogg. Gärna med swish!

Matilda · 4 years ago
Jag tror att en swish skulle vara nått.

Trams · 4 years ago
Swish funkar bara för svenskar, dvs vi andra är rätt körda.

Johanna · 4 years ago
Använder mig av Patreon och tycker det funkar bra. Såklart blir det en del extrainnehåll att skapa där, då Patreon bygger på olika nivåer med bonusmaterial och sånt. Typ att spelar in ett podcastavsnitt i månaden bara för Patreons. Men det går förstås också att sätta bara en nivå och säga typ "stötta mig och betala 3 dollar" i månaden. Men jag tycker det är kul att skapa extramaterial, det känns som vi har en liten hemlig klubb på Patreon. Och i Sverige finns det ju folk som lever på donationer från Patreon. Framförallt poddare. Enda nackdelen är att de tar större del av intäktskakan än Paypal tex. Men de sköter också moms och sånt.

Sunni · 4 years ago
Jag skulle gärna typ kvartalsprenumerera.

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack för att du säger så

bohemianmaggie · 4 years ago
Jag tänker också att Patreon eller liknande system kunde vara bra. Så att det är så automatisk som möjligt. Betalvägg för enskilda inlägg kräver rätt så många extra klick och känns lite besvärligt. Jag skulle alltså bra kunna tänka mig att betala en liten summa för bloggens innehåll. Du skriver så suveränt bra och underhållande.

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack så hemskt mycket! Betyder mycket

Pippigull · 4 years ago
Det är superskönt. För varför ska du bo va gratis? Men problemet blir att det behövs "sanarbeten" tror jag. När Netflix kostar ca 100 kr för svinmycket innehåll, i princip ALLA damtidningar och några tidningar till kostar 100 kr med Readly och nästan all musik i hela världen kostar 100 kr på spptify blir det sedan svårt att motivera tillräckligt många att prenumerera på em blogg för det fullt rimliga priset 30 kronor. Och vill man då följa fler bloggar blir det kandke sbårt att betala 150 kr för 5 bloggar när det finnsvjrla Storytel/Netory för samma dumma. Svårt! Rimligt att få betalt för sin tid. Kanske orimligt att som konsument individuellt betala varje bloggare MEN det borde kunns gå att skapa ett samnanhang där många betalade tex 59 kr och fuck tullgång till fler bloggare.

Pippigull · 4 years ago
Har en ny mobil så jag är o h stavningsprogram är verkligen inte vänner. Det jag ville säga är iallafall att om ett gäng lite olika bloggare skapade en gemensam betalplattform kunde de hjälpas åt att dra dit läsare. Man skulle få mycket innehåll för en prenumeration. Och man skulle få nya läsare som bloggare.

Peppe Öhman · 4 years ago
Precis så har jag tänkt! En gemensam betalplattform för bloggar måste ju ändå vara framtiden. kram

Pippigull · 4 years ago
Ja att läsa det personliga innehållet utan att det är färgat av reklam och samarbeten eller redaktörer (tidningar) är ju behållningen med bloggar. Precis som podcast är friare forum än radio är ju bloggen ett friare format än krönikan.

Nina Normann · 4 years ago
Jag skulle också föredra affiliatelänkar framom månatlig betalning.Läser bloggar sporadiskt och om de skulle kosta tror jag nog att det lätt skulle gå så att jag inte läste dem mera. Som någon nämnde här ovan så finns det saker och ting man oavsett måste konsumera,att få tips på en bra ekologisk hudcréme eller erbjudande på adlibris tycker jag är helt okej.

Peppe Öhman · 4 years ago
Så sant! Det finns såklart olika sorters konsumtion. Tack för input!

Emma · 4 years ago
Du kanske har kollat in Sara Bäckmos upplägg? Delvis betalvägg, delvis gratis. Verkar funka bra!

Peppe Öhman · 4 years ago
Har ej kollat in! Tack för tips!

MC · 4 years ago
Jag betalar gärna för mig men betalar hellre en prenumeration för att läsa bloggen än att betala för utvalda inlägg. Tror långsiktigt att det är bättre också, hellre då att skjutsa ut nått gratisinlägg här o där som prenumeranterna ändå inte märker för att skaffa nya läsare, för annars blir det så uppdelat med mer genomarbetade och ”snabba” inlägg. Tror verkligen det kommer bli mer o mer såhär, men klart svårt att vara bland de som går först och sätter rutinen.

Peppe Öhman · 4 years ago
Precis i såna tankar går jag också! TACk! KRAM

Trams · 4 years ago
Tillägg. En sak som slog mig är att jag tror det är viktigt att tänka ett varv extra angående vad vi egentligen menar när vi säger att vi är emot konsumtionshets. Menar man t ex att man ställer sig kritisk till slit och släng samhället så kan man ju t ex välja att promotera immateriella tjänster/varor hellre än prylar. Tex Storytel, samarbeten med rädda barnen, etc etc. Med det sagt, så tycker jag att ambitionerna du uttrycker här är beundransvärda. Men jag skulle aldrig i livet dömma dig om du gjorde reklam för produkter. Herregud, själv kör jag dieselbil varje dag för att jag fan inte orkar släpa ungarna till skola/barnehage till fots fastän det vore både sundare och bättre för miljön.

Tove · 4 years ago
Testa elcykel och cykelvagn! Jag kör mitt barn så. Vi har 5.5km till förskolan. Om du har fler barn kanske nån sån lådcykel skulle kunna funka? Bara tips!! Ang betala eller ej så tror jag också det blir bättre med längre samarbeten m företag eller organisationer. Lycka till i att hitta en bra lösning! :)

trams · 4 years ago
Hej Tove, jag har kortare avstånd än du men 5-7 cm polerad blankis och mellan 15 och 30 minusgrader 9 månader om året och cykel oavsett typ är inte en jättehärlig kombo. Hell, det är tufft nog att komma uppför backarna här med fyrhjulsdrift de flesta dagar och jag är dessutom rädd för att jag inte kan lita på att vagnen med ungarna i inte fortsätter framåt och åker förbi mig på cykeln när jag bromsar i nedförsbacke (i den mån jag nu kan bromsa). I tillägg är det inte helt triviala ekonomiska kostnader att köpa en elcykel och vagn som klarar ordentliga vinterförhållanden. Sist jag kollade, så gick en riktigt bra elcykel på 60 000 och en bra vagn på ca 15 000 (inklusive extra däck och andra detaljer inför vintersäsongen). Det skulle säkert gå att cykla om jag vore motiverad nog att bita ihop och skita i allt det här, men vet du vad, jag erkänner: Jag har det faktiskt inte i mig att utsätta mig själv för en sådan resa två gånger om dagen. Däremot tänker jag byta till en bra elbil så fort jag kan.

Peppe Öhman · 4 years ago
Haha! Tack för denna befriande kommentar. Jag har ju faktiskt gjort samarbeten med både Yogaia och Bookbeat och Nextory. (och vi gör ju alla bara vårt bästa med eller utan bil).

trams · 4 years ago
Jag tror det blir väldigt bra vad du än bestämmer dig för, you go!

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack för att du säger så!!

J · 4 years ago
Gah ser att jag tydligen råkat kommentera under två olika namn, sorry sorry jag skyller på auto fill

Peppe Öhman · 4 years ago
Nemas problemas!

Mina · 4 years ago
Här tycker jag att du verkar ha en annan inställning än till podden? Avs affliate länkar som du själv gillar och stödjer. Jag lyssnar mycket på poddar och jag tycker att vissa som har sponsorer också kan vara noga med att de sponsorerna är noga utvalda och passar målgruppen. Jag har inget emot reklam i podd eller blogg och förstår inte alls folk som har problem med det. Tycker det är trist men en holier than thou attityd gentemot bloggar, poddar och annan media som kan leva tack vare bra företag som vill nå ut med sina produkter. För företagande är väl bra.. eller?

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag unnar verkligen alla att leva på företagande, men har problem med att vår jord håller på att gå under på grund av all överkonsumtion. Vi blir fler på jorden och shoppar mer. Som individ vill jag gärna göra pengar, som en del av mänskligheten vill jag gärna göra det på mest hållbara sätt.

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag förstår verkligen vad du menar! Tycker detta är så svårt. Gillar ju att företagen betalar, men tror att vi måste se över vår konsumtion om den här planeten ska hålla. Vi konsumerar redan för mycket som det är nu och jag tvekar lite inför att hetsa upp köphetsen ännu mer. Jag ser er läsare också som vänner! Samtidigt tycker jag att man ska unna sina vänner att få betalt för sitt atbete.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.