En riktig man äter kött

2 years ago

Tusen tack för era kommentarer på det här inlägget om träning och vad man ska äta! Uppskattar dem SÅ MYCKET. Som bland annat att det inte alls är komplicerat att få i sig proteiner om man äör vegetarian. Jag läser såklart alla kommentarer och försöker svara i bra takt, men på grund av gäster och jobb och Palm Springs ligger jag lite efter. Nu är klockan kvart över sju och jag delar en queen-säng med resten av familjen som sover. Försöker trycka försiktigt på tangenterna så ingen ska vakna.
Jaja, det var inte sovarrangemangen jag skulle skriva om. Jag skulle skriva om djur. Om hur alla som haft ett husdjur eller umgåtts med djur vet att de har olika personligheter, är lekfulla, ibland sura, glada, nyfikna och lata. Tänker alltid på det när jag ser gulliga videon på babyåsnor eller tigrar som blivit polare med ankor. Och så tänker jag på hur vi slentrianmässigt äter skinka på smörgåsen, kränger i oss en hamburgare och steker köttbullar åt barnen. Det är ju så snabbt och enkelt.
Nu lyfter nån ett finger och säger att människan faktiskt ALLTID ätit kött! Ja, men inte så här mycket. Människan har aldrig ätit så här mycket kött. Eller fött upp djur som om de inte vore levande varelser. Det skillnad på att själv ha några kossor och att föda upp tre tusen grisar. Jag tror att senare generationer kommer att se tillbaka på den här tiden som vi ser på medeltiden: grym, dum och barbarisk.

Det handlar ju inte om direkt ondska utan okunskap och kultur och marknadskrafter. Kött är lätt och dessutom högstatus. Jag läser i DN att unga män väljer bort vegetarisk mat eftersom de tror att de är mer män om de äter kött.
Enligt Elin Röös, biträdande lektor på SLU, är en av anledningarna till de låga siffrorna bland unga män en fråga om kultur.
– Det finns intressant forskning på att köttätande är kopplat till maskulinitet och status. Vegetarisk mat förknippas lite grann med att bara äta sallad och ”kaninföda”, eller att det skulle vara mer kvinnligt, säger hon.
Pernilla Tidåker är forskare inom hållbara jordbrukssystem på Sveriges lantbruksuniversitet och deltar i ett projekt tillsammans Sveriges olympiska kommitté. Det går ut på att visa hur elitidrottare kan äta mer vegetariskt och ändå få en fullgod kost utifrån idrottarnas extrema krav. Ett av målen med projektet är att slå hål på myter om träning och proteinkällor.
– Det handlar om att ifrågasätta den här köttnormen. Att man skulle vara tvungen att äta mycket animaliskt protein när man tränar. Och att se vilka alternativ som faktiskt finns. Det är mycket spännande på gång som ger ett vetenskapligt underlag för hur alla, även de med extrema kostkrav kan äta mer växtbaserat protein.”

Så läser jag att nonsensföreläsaren Jordan B “bädda din säng” Peterson som kommer till Sverige och Finland själv äter ENBART rött kött och säger att det gjort honom både frisk och lycklig. Evidens på basen av egen erfarenhet. Det finns så många människor som letar efter en auktoritär person som kan ge dem enkla lösningar på komplicerade frågor. Herregud, halva USA:s självhjälpsbusiness lever på detta. Och vem skulle inte vilja ha en enkel manual för hur livet levs på bäst sätt? Det är bara det att det är mer komplicerat än vad de flesta föreläser.

I veckans Friday Lab talar vi om etiketter och det slog mig att jag inte längre kallar mig vegetarian på bloggen. Det är inte för att jag plötsligt har börjat äta en massa kött, men för att jag gärna vill skriva om en livsstil som är vegetarisk men som mer inspirerar andra än får dem att känna sig att de helt måste ändra livsstil. Ät oftare vegetariskt än kött. Tror att det var Lina Thomsgård som sa att kött ska vara som tårta, något man äter när man vill fira. Och då har vi inte ens börjat tala om hur det massiva köttätandet hjälper till att påskynda klimatkatastrofen.
Ja, och sen måste vi komma ifrån de här skadliga könsrollerna där unga män tror att deras manlighet är kopplat till yttre attribut som vad de äter, sport de gillar, musik de lyssnar på och filmer de ser på. Helt enkelt sluta könskoda världen. Vara mer empatiska mot varandra och oss själva OCH DJUREN. Lyssnade på ett så bra avsitt av podden Ways to change the world där Laura Bates talar om könsroller och sexism.
Ojoj, så jag babblar på. Som om det här var nån jäkla podd. Hoppas att ni orkade med. Nu är alla i sängen vakna och vill bada.

Förvånad · 2 years ago
Det där med könsroll och köttätande är intressant. Helt instinktivt skulle jag kanske ha tänkt mig att det är flera kvinnor som är vegetarianer (många medelålders kvinnor minskar på köttätandet av hälsoskäl), eller åtminstone skurit ner på köttätandet, men att det faktiskt är någonslags aktiv imagefråga är intressant. Jag skulle också ha förväntat mig att det inte är klara skillnader mellan könen ifråga om vegetarianism då vi talar om unga människor. Skulle också vara intressant att veta hur den där imagefrågan är kopplad till boendeort, socioekonomisk ställning mm. En del säger att uppfattningen om att väldigt många ungdomar är vegetarianer är en huvudstadsbubbla (har själv en studerande son som är helvegetarian av klimatskäl). Stämmer det månne?

Peppe Öhman · 2 years ago
Så sant! Intressant med hur mansrollen och köttätande bland yngre män är så ihopkopplat. Kan vara att det är vanligare att folk är vegetarianer i städer och bland högutbildade.

Kugge · 2 years ago
Pratade just igår med en kompis om hur köttätandet anses vara så himla maskulint, snark! Tänk ändå att mansrollen är så hotad/inskränkt att det handlar om att vem som äter biff? Själv äter jag fortfarande kött, men lagar så gott som bara vegetariskt hemma. Nu försöker jag bli ännu bättre på att laga veganskt och är superglad för alla nya havreprodukter som kommer. Testade Elovenas Muru (ser ut som malet kött men gjort på havre) och gillade verkligen konsistensen!! En annan favorit är tofu. Funderade faktiskt att jag borde skriva ett inlägg med enkel husmanskost på tofu. Snabbmat som inte kräver så mycket tid eller hjärna. Recept som jag själv "hittat" på.

Peppe Öhman · 2 years ago
Visst är det ganska sjukt hur vi konstruerar könstillhörighet? Som att det fanns en tid när rosa var det mest manliga och sen svängde det helt.

Jennifer Sandström · 2 years ago
En undersökning som sifo gjort bekräftar också detta ( https://www.aktuellhallbarhet.se/fa-svenskar-kan-tanka-sig-att-avsta-fran-att-flyga-utomlands/ ) : "Personer i åldern 41-50 år är mest benägna att sopsortera, medan åldersgruppen 18-30 är mest villiga att avstå från att flyga inrikes. Fler kvinnor än män kan tänka sig att minska sin köttkonsumtion. Det är också fler boende i storstäder som kan tänka sig att dra ner på köttet, jämfört med boende på landsbygden." Vill genast ta diskussionen med mina ynre (manliga) kusiner och fundera på hur man kan få dem att förstå i ung ålder varför det är klokt att äta mindre kött... :) Googlade nu den där nissen Jordan som jag helt missat, han har tydligen gästat Skavlan nu också, får nog ta och kolla på det programmet.

Peppe Öhman · 2 years ago
Intressant! Den hade jag inte läst. Tänker att det betyder mycket om folk gör som du, pratar med folk. Förklarar och försöker få dem att göra åtminstone någonting.

s · 2 years ago
En annan webbplats där du kan få tips på hur du kan få in pengar på bloggen: tiiakonttinen.fi Förstår hur du tänker kring dom gulliga djuren, men håller inte med. Jättefin lägenhet ni ska sälja, lyckans ost den som kommer att få köpa den.

Peppe Öhman · 2 years ago
Tack för tips! Utveckla gärna vad du menar med "de gulliga djuren"! (vi trivdes superbra i lägenheten!)

Peppe Öhman · 2 years ago
Vad roligt att du skrev här! Blev glad! kram!

Erika · 2 years ago
Alltså jag är väldigt skeptisk till slentriankommentaren om att människan ”alltid ätit kött”. Har vi? Jag tänker på andra djur som äter kött och hur lite vi har gemensamt. Ta till exempel ett lejon. Har vi samma tänder? Vi har ju knappast några ”köttänder” i jämförelse. Kan människor äta rått, ej tillagat kött? Nä vi måste kunna göra upp eld först. Visst vi kan äta kött med hjälp av eld och kniv men att det skulle vara nån sorts stapelvara i våra kök köper jag ej.

Peppe Öhman · 2 years ago
Klockrent! Jag är också alltid skeptisk till kommentarer som hänvisar till biologi och "så har människan alltid gjort" i de fallen som det passar deras livssyn.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.