Bästa tipsen för att sova

4 years ago

Ungefär en natt var tredje vecka kommer en natt då jag vaknar i vargtimmen och inte kan somna om. Där ligger jag sedan och tänker på döden, klimatkrisen och alla dumheter jag gjort och sagt i mitt liv. På en teoretisk nivå vet jag att allt hemskt är mycket, mycket värre på natten (förutom då kanske klimatförändringen), men i praktiken kan jag inte ta till mig det. Några gånger om året drabbas jag också av sömnparalys. Ni vet, när hjärnan stängt av musklerna för att man inte ska röra sig för mycket i sömnen, men medvetandet är på. Väldigt obehagligt. Läste precis att det kan hjälpa att försöka blinka eller vicka på tungan. TIPS!
Länge trodde jag att behövde åtta timmars sömn, men sen läste jag nånstans att det är mer eller mindre konstruerat att dela in dygnet i åtta timmar jobb, åtta timmar fritid (=pilla på telefonen) och åtta timmar sömn. Sju timmar sömn räcker oftast bra för mig. Ibland behövs det mer, andra gånger mindre. När jag släppte exakt åtta timmar kunde jag slappna av mer innan jag skulle somna.
Vad gör ni när ni inte kan sova? Eller för att sova bättre? Är jag jetlaggad brukar jag ta melatonintabletter. Annars kör jag med tråkig podd eller ljudbok i öronen, helst på annat språk än svenska. Det skadar inte heller att ha utfört någon form av fysisk aktivitet under dagen. Sover också alltid med en silkeslin sovmask. Inser nu att jag tydligen är mycket mer high maintenance. Ställer mig dock fortfarande skeptisk till tyngdtäcken.

  1. Hur många timmar sover ni?
  2. Tupplur? JA TACK/ALDRIG
  3. Bästa sovtipset.

Anna · 4 years ago
1. Jag trivs bäst med 9.5 timmar! 2. Aldrig, inte ens om jag är dödstrött, kan också ha svårt att sova (spec somna om) så vill vara så trött som möjligt när jag går och lägger mig... Fast borde kanske tänka om vad gäller detta, så om du frågar om någon vecka kan det tänkas att jag ändrat mig... ;) 3. Att ha extra timmar till förfogande till att sova, dvs planera att tillbringa 10 timmar i sängen om du behöver 9, så slipper du stressen, och som bonus så kan man vakna riktigt tidigt ifall man sovit gott! Har börjat prioritera detta och jag mår så mycket bättre/är så mycket snabbare på dagarna! Happy Thanksgiving!

M · 4 years ago
Sömnparalys, hu! Verkar förskräckligt! Är det tankar som snurrar i skallen som man inte kan sova, så är det jobbigt. Jag har en liten radio med hörlur till ena örat och lyssnar på svensk P1, talade program, eller en mp3-spelare med nerladdade sommarprat eller poddar. Sällan jag lyckas lyssna på hela program... Är det riktigt klarvaket så man verkligen känner att det inte är vilsamt, så smyger jag till vardagsrummet och tittar på skräp-TV-program tills jag somnar, vaknar nån timme senare för att stänga av TV:n. Jag kan alltså sova med ljud runt, det kanske inte alla kan. Lägga mig tidigare än jag tänker somna in, och varva ner med att läsa bok en halvtimme-timme.

Fager Dam · 4 years ago
1. Vill inte veta. Jag jobbar skift och pendlar. Imorse ringde väckarklockan 3:53 och jag somnade alldeles för sent pga har hosta. 2. Tupplur - ja tack halleluja! Inte för många eller för långa - till vardags vill jag högst slumra till nån minut. Men på sommaren på stugan - då är det härligt med en riktigt rejäl tupplur! 3. Har så många tips! Somna till podd som du tipsade är bra. Har jag morgontur nästa dag sätter jag undan mobilen kl 21 och undviker alla klockor. Så stressar jag inte över hur sent det är. Läsa böcker är bra!

Johanna · 4 years ago
1. Jag sover oftast runt 6 timmar tror jag. Klarar mig hyfsat bra på 5 också, men det känns för dåligt i längden och jag blir lite stressad när folk säger att de är "noga med att få sina 8 timmar"...hehee. Då känner jag mig dålig! Sover dock gärna 7-8 timmar när tid finnes, men är nog en sån som inte behöver jättemycket sömn för att fungera. 2. Aldrig. Jag har jättelätt för att somna om jag väl unnar mig en power nap, men har alltid något jag hellre nyttjar tiden till. Gud vad hemskt egentligen. Men jag har nog inte riktigt ro nog att "waste:a" en timme, tiden är så himla precious för mig på något sätt. Och detta tror jag förstärks nu i småbarnslivet. (Det vill säga jag är verkligen inte en sån där som "sover när bebisen sover" utan tvärtom just nu en som verkligen måste MAXA tiden när barnen sover till att göra något för mig själv.) 3. Jag har aldrig tänkt så mycket på sömntips eftersom jag alltid haft både ett ganska litet sömnbehov och lätt för att somna snabbt oavsett vad klockan är. (Förlåt för sömnskryt). Men det där med pod som bakgrundljud lever jag med eftersom Axel kör det varje kväll. Preciiis så lågt så jag inte hör vad de säger också. Men tips var det ju! Hm, det får bli att se till att sova helt utan störningsmoment ibland. Tex veta vilka nätter den andre tar barnen och vilka nätter man själv ska vara alert. Upplever att jag sover lite djupare när jag vet att jag inte behöver vakna för något.

Johanna · 4 years ago
Nämen... försvann min långa kommentar?

Emma · 4 years ago
Jag är föräldrarledig så jag sover kanske 7 timmar på natten med lite uppvak och sover ALLTID förmiddagslur med barnet (typ 1.5 timme). Vet inte hur jag ska klara mig utan det när jag börjar jobba snart hehe. Tips på att sova: sov svalt, rör dig lagom mkt om dagarna och ha ett litet block och penna bredvid sängen så du snabbt kan skriva ner om det är nåt du grubblar på och inte kan somna för att du är rädd att glömma. Och har jag ångest över nåt brukar jag i tanken sätta problemet i en ballong och släppa den och se hur den försvinner bort i vinden. Kanske låter som ett skämt men DET FUNKAR!

S. med punkt · 4 years ago
1. 8,5 timmar är min dröm, men i verkligheten blir det väl 6-7,5 timmar. Har blivit bättre på att lägga mig i tid. 2. Tupplurar i perioder. Slurmar gärna på tåg och flyg, men då jag börjar sova på soffan mellan kl. 18 och 19 flera kvällar i rad är det ett tecken på att jag gör för mycket om dagarna eller sover för lite om nätterna. Eller både och. Kan inte tupplura på förmiddagarna trots att jag hela tiden planerar det om jag vet att jag har sovit för lite. 3. Mitt absolut bästa tips är att aldrig, aldrig titta på klockan om jag vaknar till om nätterna. Det spelar faktiskt ingen roll vad klockan är, för jag ska sova. Jag vaknar ju av larmet eller dagsjuset när det är morgon, alltså finns det faktiskt ingen anledning att hålla på och kolla klockan. Har löst det genom att vara närsynt samt placera klockradion så min man skymmer den så pass att jag skulle behöva sätta mig upp och kisa för att se tiden. Försöka röra ögonen eller tänka bestämda tankar om att jag känner igen det här och att det är en sömnparalys brukar funka för mig då jag ligger förlamad av skräck.

Camilla · 4 years ago
1. Ca 7 timmar med 1-2 amningsuppvak... Längtar sååå tills min unge sover hela nätter. 2. JA TACK! Men inte mer än 40 min. 3. Kollar på Vänner på Netflix o somnar alltid inom 10 min. Funkar varje gång!

Anna · 4 years ago
1. Ostört kanske sex timmar, sällan mer än sju. 2. Eventuellt en timme eller två före nattskift, ifall jag sovit dåligt natten före. 3. Öronproppar! Jag störs av allt från snarkningar till kylskåpssurr. Öronpropparna tar inte bort allt, men dämpar lite.

Jennifer · 4 years ago
Jag har alltid haft ett stort sömnbehov, min mamma berättade att jag som barn kunde gå och lägga mig fast vi hade kompisar hos oss på kvällarna. Typ kompisarna kom smygande ner för trappan och mamma frågade var jag var och de bara "nä hon gick o sova". Som vuxen har jag nästan känt att det är ett handikapp och något att skämmas för, man ska ju helst sova så lite som möjligt och hinna med tusen saker varje dag. Nu har jag försökt lära mig att för MIG är mitt välmående viktigast och min läkare har betonat hur viktigt sömn är för hjärnan och kroppen så idag njuter jag av min sömn. Jag sover ca 9 h/natt, får jag mindre än 7 h sömn flera dagar i rad så mår jag verkligen jättedåligt. Har jag sovit kortare nätter så somnar jag genast Tvn slås på. Tupplur tar jag gärna om kroppen säger att det skulle kännas bra. Har aldrig haft problem med sömnen men ibland kan jag känna mig rastlös och då hjälper det att ta en kvällspromenad innan läggdags, eller så läser jag tills jag somnar. Mobiler är strängt förbjudna i vårt sovrum. Summa summarum så lyssnar jag på min kropp och PRIORITERAR sömn och vila. Sover tex hellre än tränar om jag känner för det.

Hanna · 4 years ago
1. 7,5 h ungefär, och så behöver jag en dag i veckan då jag får sova ut, dvs. åtminstone 8 h. 2. Efter att barnen föddes har jag helt förlorat förmågan att sova på dagen, vilket är extremt störande. Kan ibland somna dock på tåg eller i bilen, 3. För en tid sedan var jag sjukt stressad på jobbet och fick i samband med det sömnproblem, oftast så att jag vaknade på natten och inte kunde somna om. Min kompis tipsade då om Mindfulness på YouTube och speciellt den här https://www.youtube.com/watch?v=BFub-V365iI&feature=share Den handlar om att man är bra som man är, att man inte behöver bevisa något för nån eller för sig själv. Den hjälpte! Men eftersom mina sömnproblem var direkt förorsakade av stress, försvann de då stressen lättade på jobbet.

Viktoria · 4 years ago
1. Bör sova 8 timmar men blir för det mesta 7 och i perioder även 6. 2. Tupplurar helst inte, blir på så sjukt dåligt humör när jag vaknar sedan. Tågpendlar till jobb och då fungerar en lite sovpaus bra, men den blir inte mer än 10 min- 15 min. 3. Frisk luft! Har hund och är mycket utomhus i ur och skur, tycker jag somnar bäst de dagar vi har varit i skogen väldigt många timmar. Annars vid tuffa arbetsveckor, och flera sådana i rad, brukar jag planera in en dag i arbetsveckan när jag går och lägger mig väldigt, väldigt tidigt (20-21-ish) för att kunna sova ut riktigt.

Marie · 4 years ago
1. 6,5-7 timmar under vardagarna. Lider varje morgon när klockan ringer 05.25, men älskar att gå hem tidigare på dagen. 2. När jag känner att det behövs så omfamnar jag tuppluren. Känslan när man sover lätt och är lite halvmedveten om det som sker runt omkring är underbart härlig tycker jag. 3. Säger som någon ovan, öronproppar. Stänger ute det värsta bruset. Nu är jag ju så van vid de, så utan får jag svårt att sova. Sedan har jag "vanlig" väckarklocka och lämnar mobil utanför sovrummet. En sak som får mig att somna snabbt är att vi brukar lösa korsord i sängen på kvällen. När bokstäverna börjar hoppa. Då släcker vi och jag somnar normalt inom max 5 minuter.

Li · 4 years ago
Jag har också superstort sömnbehov och såklart är det tungt för jag kan inte bara sova sju timmar och må bra. Sover oftast åtta timmar men det är för lite. Klart något som varit besvärligt när jag har barn och skulle älska längre tid ensam på kvällen samt inte bli väckt på helgmorgnar. De gånger jag får melt down är det absolut för att jag är trött och det då finns en unge som inte lämnar mig ifred. Skulle vara underbart att bara behöva sova sju timmar! Sedan antar jag att de flesta har olika sätt att tanka energi på. Jag är effektiv och tvungen att vara snabb på jobbet, tycker om att vara aktiv på fritiden och träffa folk. Så sömnen är mitt sätt att vila. Däremot tror jag att man inte ska bli för stressad om man sover sämre ibland, tror man ska akta sig för sömntabletter. Min kompis sa nyligen till mig att det är bra att ta en promenad på kvällen, fastän det är novembermörkt. Alltså att jag inte tänkt på det! Det tror jag är ett så bra tips för att sova gott!

Anna · 4 years ago
1. 7-8 timmar, dock är det viktigast för mig att inte vrida för mkt på dygnet. Dvs somna 22 en dag och 00.30 en annan. Det stör mer än antal timmar... Tyvärr... 2. Sällan tupplur, är för, men det rubbar tyvärr min nattsömn. Försöker hellre gå ut, röra på mig och i stället lägga mig i tid. Hålla ut. Om jag ska ta en tuppis måste det ske före kl 13.. 3. Svalt sovrum, tyst och mörkt. Körde förr podd om jag inte kunde sova, men oftast hjälper det inte, blir bara ryckig sömn ändå. Försöker slappna av och tänka att vila är också bra, även fast jag inte kan sova.

Eva · 4 years ago
Upplever också sömnparalys ibland, men nu är det några år sen. Mycket tack för tipset att bryta det, för det är nåt som verkligen är obehagligt. 1. Sover 8-9 timmar oftast och det behöver jag för att må gott. 2. Tupplur = JA TACK om jag behöver! 3. Nån gång vaknar jag efter ett par timmar och kan inte somna om. Det som hjälper mig då är att antingen lyssna på nån podd. Eller det senaste...... sover alltid gott om det regnar och stormar ute, tycker det är mycket avslappnande. En gång när jag inte kunde somna om så sökte jag på youtube och hittade många olika trådar att lyssna på med regn och åska, sååå avslappnande. Ett annat tips om inget annat hjälper är en andningsövning som kallas 4-7-8 andning. Det innebär att göra en inandning medan man räknar till 4, hålla andan medan man räknar till 7 och till slut andas ut medan man räknar till 8. Om jag håller på ett tag på det viset så kommer oftast sömnen ganska snart.

hanna · 4 years ago
Roligt att "möta" en annan regn-kvinna :-) Gjorde också så en period, min favorit var ett tropiskt regn med "distans Thunder" på Spotify som lät precis som regn på taket på landet. Superlugnande! 1. För lite, typ 6-6.5 timme. Förr klarade jag mig på 5-6, fungerade på 4.5. Nu behöver jag mer sömn, men har svårt att gå och lägga mig… 2. Ogärna. När jag har ont i magen eller känner mig smårisig kan jag somna till soffan framåt sen eftermiddag/tidig kväll en halvtimme eller så. 3. En halv insomningstablett… Men det försöker jag ju ändå undvika. Så: 1) På landet löser jag alltid korsord. Fantastiskt bra sätt att inte tänka på jobbiga saker. 2. Regn och åska på riktigt eller i hörlurar :-) 3. Blir till skillnad från alla andra jättesömning av att kolla på Youtubeklipp eller tv i mobilen i sängen, brukar räcka med några minuter… Sen käkar jag magnesium också.

Ennet · 4 years ago
1.Kan oftast inte sova längre än 7-7.5 timme, vilket inte räcker.Känner mig för trött och måste kämpa med energin.På sommaren lyckades jag sova 8,5 timme och vilken härlig känsla det var! Tror det är jobbstress och tidiga väckningar som strular till det. 2.Skulle gärna tupplura,vilket inte är möjligt på min arbetsplats.Nångång lyckas det när jag är ledig och känns det så bra i både kropp och själ! 3. Vaknar ibland på natten,då scrollar jag lute på telefonen och somnar nästan alltid pånytt. Har sömnproblem då jag inte sover i mitt eget hem.Då kan fysisk aktivitet på dagen faktiskt hjälpa.

emzi · 4 years ago
1. Just nu så sover jag ungefär 7 timmar varje natt och det har varit ganska så bra för mig. Tänkte att jag skulle gå upp till 7,5 och se om det är ännu bättre. 2. Tupplur blir det ibland. Speciellt om det varit en lång jobbig dag så känns det bra att ta en snabb kort en. Men jag försöker låta bli. 3. Har egentligen inga. Men kanske det att undvika att se på telefonen just före man skall sova.

Koko · 4 years ago
1. Väldigt varierande, om jag är utsövd 7-8 timmar, om jag är trött 9-10 timmar. Men då är jag rätt durrig när jag vaknar. Jag har börjat sova kortare nätter sen jag fick min cpap, tidigare kunde jag sova över nio timmar varje natt och ändå vara trött, för min sömnkvalitet var dålig pga andningsuppehåll. Detta som ett tips: inte bara gamla människor kan få sömnapné! 2. Tupplur varierar också, jag blir ofta trött på eftermiddagarna (men mindre nuförtiden) och om jag är ledig kan jag sova en stund i en fåtölj, men helst inte i sängen. På flyg eller tåg sover jag ofta. 3. Sovtips: Varva ner en stund före läggdags med något som är lugnande (bok, måla, pyssla, musik, te, ev film / serie, men helst inte tfn). För insomning gärna ljudbok, gärna Helge Skoog, som har en mycket lugnande röst. Inte för spännande eller ruggig bok (min sambo lyssnade ett tag på A Song of Ice and Fire, AKA Game of Thrones, vilket ledde till att jag absolut inte kunde somna.) Om jag vaknar mitt i natten och inte kan somna om pga grubbel så läser jag ibland Topelius Sagor för barn. Jag älskar språket (Topelius är förbluffande läsvärd idag överlag) och budskapet är att om man gör sitt bästa att vara en bra människa så går allt bra. Mycket tröstande. Bästa sovtipset.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.