Vad borde jag veta om ditt jobb?

3 years ago

För några veckor sedan fanns det en tråd i Facebook-gruppen 925 då folk berättade vad de önskade att andra visste om deras jobb. En grej som min kompis Jenny har lärt mig, och som jag tror att hon upprepade i tråden, var att dra av lakan från hotellsängen innan man checkar ut. Många som städar hotell har förslitningsskador i armarna på grund av bäddandet. Det var fullständigt logiskt att hjälpa till med lakanen när jag hörde det, men hade aldrig tänkt på det.
Andra skrev att de jobbade med försäkringar och önskade att kunderna hade försäkringsnumret färdigt när de ringde upp. Somliga satt i kundtjänst och påminde folk om att de sällan var personligt ansvariga för folks missöden och därför inte förtjänade utskällningar. Som journalist skulle jag vilja påminna dig som blir intervjuad att en artikel/ett reportage inte är en reklamplats/ett språkrör för den intervjuade. Journalisten har ingen skyldighet att låta dig läsa igenom texten och komma med förändringar. På sin höjd kan du få läsa citat eller kolla fakta. Journalister vill dig inte illa eller misstolkar dig med avsikt, men din uppfattning av verkligheten/sammanhanget kanske (antagligen) inte är exakt densamma som journalistens.
Er tur: Vad önskar ni att folk visste om era jobb?

Anna Lindholm · 3 years ago
Som lärare är det mycket jag vill att folk ska veta. T.ex att jag har jobbat in mina sommarlovsdagar. En heltidstjänst är 46h/veckan för många lärare i Sverige iaf. Vi tar alltså ut vår kompledighet på skolloven. Som författare till en bok vill jag gärna att folk ska fatta att du inte tjänar pengar på böcker.

Peppe Öhman · 3 years ago
Min syrra är lärare och hon suckar också djupt över folks okunskap kring semestrar och arbetsdagar.

Cecilia · 3 years ago
Att bokförlagen i Sverige inte är statliga myndigheter. Att det inte är en mänsklig rättighet att få sitt manus utgivet.

Peppe Öhman · 3 years ago
hahaha! Klockrent. (skrattade högt när jag läste detta).

Eva · 3 years ago
En liten synpunkt bara. Jag tycker att det är bra om man som journalist och intervjuobjekt är överens om spelreglerna innan intervjun. Jag har arbetat på en arbetsplats där vi bl a håller på med vetenskapligt underbyggd samhällsinformation där jag ibland blivit intervjuad i egenskap av expert. Mer än en gång har budskapet i artikeln blivit tvärt emot det jag försökt förmedla. Rätt citerad i ord men klippt eller satt i sammanhang så att det blir direkt fel. Jag fattar att det kan bli en sämre story/inte lika spännande om man får ett annat svar än det man tänkt sig, men jag tycker det är osjyst. Efter att ha gått på några nitar har jag börjat fråga innan om jag får läsa innan publikation och blir svaret det du beskriver blir det ingen intervju. Jag har ingen lust att riskera min trovärdighet som forskare för en bra story, tyvärr.

Peppe Öhman · 3 years ago
Det förstår jag verkligen och beklagar. Låter extremt oproffsigt av journalisten(erna).

Eva · 3 years ago
Förlåt, ser nu att det blev onödigt aggressivt... :-) Vi har oftast ett jättebra samarbete med journalister. Och jag förstår verkligen att journalisten äger sin text. Men jag har funderat lite på detta och tänker att det beror så mycket på sammanhanget. Om jag snällt ställer upp och svarar på frågor tycker jag att det är rimligt att jag får läsa för att se att vi förstått varandra, därmed inte sagt att jag har någon rätt att kräva ändringar i texten hur som helst. Men om man håller på med ett granskande reportage, eller ett personporträtt, är det ju en helt annan sak.

Peppe Öhman · 3 years ago
Läste det inte alls som aggressivt! Tycker att du hade en mycket bra poäng. Inte för att ursäkta dåliga journalister alls, men ibland när ett intervjuobjekt är super insatt i någonting måste journalisten förenkla för att texten ska bli förstådd av läsarna. Och bäst är det såklart om alla är nöjda och känner sig hörda. Tack för bra kommentar!

emma · 3 years ago
Att jag som sjuksköterska på en akutvårdsavdelning har fullt och ansvar för 7-8 patienter, (nattetid 10-12) som kan vara extremt dåliga (dödssjuka i många fall) och att vi sjuksköterskor är människor som alla andra och gör så gott vi kan med både våra brister och goda egenskaper. Jag älskar verkligen mitt jobb trots orimlig arbetsbelastning, oförstående chefer och ibland oförstående anhöriga och patienter. Äskar att jag räddar liv!

emma · 3 years ago
Att jag som sjuksköterska på en akutvårdsavdelning har ansvar över 7-8 patienter (10-12 nattetid) som för det mesta är väldigt sjuka, ofta dödssjuka. Skulle också vilja att folk visste att sjuksköterskor är människor som alla andra som gör så gott de kan trots orimlig arbetsbelastning, orimliga arbetstider, oförstående chefer och ibland oförstående anhöriga och patienter. Forskning visar att desto fler sjuksköterskor desto mindre dödsfall, bästa betyget tycker jag. Jag älskar verkligen mitt jobb trots allt och jag älskar att jag räddar liv.

Peppe Öhman · 3 years ago
SÅ imponerad av ert jobb. Och tacksam! Min svärmor har jobbat som sjuksköterska största delen av sitt professionella liv och jag tror ärligt talat inte att jag hade staminan att göra samma sak. Jag älskar att ni räddar liv!

Linnéa · 3 years ago
Ni gör ett så sjukt bra jobb!!!!

Ylva · 3 years ago
Jobbar som bibliotekarie och det är så mkt jag vill att folk ska veta också. Typ att vara ute i biblioteket är en rätt så liten av del av vår arbetstid utan vi arrangerar grejer, har pysselstunder, bokar teatrar, försöker sätta oss in i teknologi för att hjälpa andra, fixar böcker för de som inte kan ta sig till biblioteket, köper in böcker, rensar böcker, promotar böcker osv osv osv osv osv. Känns som om ingen fattar detta?? Inte ens mina nära vänner verkar förstå, det var nån som frågade varför jag var kvar på biblioteket efter öppettiden!! Och så vill jag också säga att vi hanterar extremt mkt böcker så det är en enorm hjälp om folk inte lägger böcker på hög på återlämningshyllorna utan ställer dem snyggt med ryggen ut (jobbar på små bibliotek så v i har inte nån fancy återlämningsmaskin som stora bibliotek har).

Peppe Öhman · 3 years ago
Såklart är det såhär, men säkert ingenting de flesta av oss tänker på. Out of sight out of mind liksom. Tack också för mycket konkret tips om hur vi kan göra ert jobb enklare

Ylva · 3 years ago
Hehe, ja, och jag har väl i ärlighetens namn samma typ av fördomar om andra jobb. :) Sjukt roligt att läsa om alla andras yrken. Tycker det är så himla roligt att få lite insikt om hur det går till på andra arbetsplatser.

puva · 3 years ago
Det att jag som journalist rapporterar om något betyder inte att det jag skriver om är min personliga åsikt.

Peppe Öhman · 3 years ago
JAAA! Hur kan detta vara så svårt att förstå?

puva · 3 years ago
Fast du vet ju det här, men alla andra borde fatta!

Peppe Öhman · 3 years ago
Bra att du skrev det. Inte alls självklart att folk vet detta. KRAM

Malin · 3 years ago
Är lärare och önskar att folk inte så mycket skulle ta in sina egna erfarenheter av sin skoltid när de har åsikter om dagens skola. Även skolan utvecklas, så fråga en lärare innan du uttrycker dig tvärsäkert om hur det är i skolan idag!

Peppe Öhman · 3 years ago
Mycket bra! Tack! Klart skolan utvecklas.

Jessica · 3 years ago
Håller med! Är också lärare och är så trött på att alla - politiker, föräldrar, osv - ofta tycker sig veta allt om mitt jobb. Eftersom alla har gått i skolan har alla erfarenheter av min arbetsplats, men de flesta har erfarenheter av det ur ett elevperspektiv för för 10-40 år sedan. Vi har alla varit hos läkare, men då respekterar vi att vi har ett patientperspektiv på yrket och tror oss inte veta bättre än doktorn. Önskar lärare kunde få samma respekt.

Annika · 3 years ago
Som medicinsk sekreterare så önskar jag att folk visste att journaler inte är nationella, dvs att läkaren i Malmö inte automatiskt . Detta eftersom varje landsting är ansvarig för sitt egna journalsystem och vården de ger sina patienter. Vilket är jättedåligt och farligt för patienten såklart eftersom det kan resultera i felbehandling, men det är så det funkar i Sverige.

Peppe Öhman · 3 years ago
Så bra! Visste ej (och vet ärligt talat inte hur det är i Finland heller). Tack!

ÅlandsPetra · 3 years ago
I Finland håller man på å bygger upp ett nationellt nätverk ”Kanta”. Än så länge är inte alla tvungna att gå med i nätverket men säkert inom några år. Som ålänning så ser jag lite med oro på detta. På den lilla ort vi är har det de senaste åren visat sig att journalintrång är vanligare än man trott (å jag är tyvärr säker på att d e lika vanligt på stora orter men svårare att upptäcka å får mindre rubriker i tidningarna). Ett nationellt journalsystem skulle ge den nyfikne läkaren tillgång till alla privata läkarbesök som man haft på en stor ort som man betalat för, för att man velat slippa träffa på någon bekant i väntrummet. Så jag ha ännu inte bestämt mig vad jag tycker om saken men rätt använt verkar det jätte bra.

Peppe Öhman · 3 years ago
Visste inte detta! Tack för intressant synvinkel. Har media skrivit om det här?

ÅlandsPetra · 3 years ago
Jag tror inte att man lyft det ur denna synvinkel utan mest om hur fantastiskt systemet är. På Åland har vi ju haft tre eller fyra som snokat runt och läst en massa så det kunde verkligen vara något för tex HBL å lyfta eftersom det inte lyfts (vad jag minns i rikspressen). På lilla Åland vet de flesta tom vilka som snokat....

Peppe Öhman · 3 years ago
Ska tipsa Hbl!! Tack kram!

Annika · 3 years ago
Oj, första meningen tappade ett antal ord! Ville säga att läkaren i Malmö inte automatiskt kan läsa journaler från Göteborg eller Umeå, utan måste beställa journalkopior vilket kan ta orimligt lång tid att få fram.

Peppe Öhman · 3 years ago
Fattade vad du menade!

Johanna Lagerfors · 3 years ago
Kul ämne! Håller extremt mkt med om allt du skrev om journalistrollen. Blir förvånad av hur många som inte har det där klart för sig, även personer som borde vara vana vid kontakt med journalister.

Peppe Öhman · 3 years ago
Läste du en här (om amerikaners förtroende för medier), otroligt skrämmande. Undrar hur det ser ut i Norden: http://www.niemanlab.org/2018/10/heres-how-much-americans-trust-38-major-news-organizations-hint-not-all-that-much/

Elisabet · 3 years ago
Som lärare håller jag verkligen med Anna här ovan. Vissa tycks tro att vi får våra lov gratis, men vi har ju som sagt jobbat in dem! I övrigt önskar jag att folk visste (eller kanske snarare insåg, för vetskapen finns nog hos många) att det inte är jag/mina kollegor/programansvarig/rektorn/annan valfri person på skolan som har skrivit läroplanen och kurs-/ämnesplaner, utan att de kommer från Skolverket och är sådant vi måste förhålla oss till, oavsett vad vi tycker om dem.

Ann Onym · 3 years ago
Skall jag beskriva mitt jobb med ett enda ord så blir det: ovärdigt. Jobbar som mellanchef på organisation

Egon · 3 years ago
Känner mig ju superfånig med mitt yrken i jämförelse med många ovan, men att jobba med webb och digital utveckling är liksom inget alla kan bara för att man kan surfa på nätet.

Ylva · 3 years ago
Värsta sortens missuppfattning ju, att alla andra tror att de kan det lika bra, fast det förstås nästan aldrig är så :)

Peppe Öhman · 3 years ago
Du är VERKLIGEN inte fånig! Hyser så stor repsekt för folk som kan webb och digital utveckling. Tänker att så fort man vet lite inser man hur yttepyttelite man vet.

B-M · 3 years ago
Jag jobbar i en extremt mansdominerad bransch, med fartygsteknik. Som kvinna behöver du inte bli förstummad av detta tekniktyngda yrke, utan du får gärna anstränga dig och fråga nåt! Blir så less på alka som typ byter santalsämne för att man känner sig utanför comfort zone. Jag visar vänligt intresse för ditt jobb ju!!!!

Peppe Öhman · 3 years ago
Ska ta detta till mig och verkligen våga ställa också dumma frågor. TACK!

ÅlandsPetra · 3 years ago
Jag är så trött på att folk inte förstår skillnaden mellan att vara utbildad inom ett yrke och att inte vara det. Många går kortkuser i coaching och anser sig sedan vara fullärd. Själv har jag tio år av universitetsstudier bakom mig och inser hur lite jag kan och hur viktigt det är med ett nära sammarbete med psykiater och att kunna konsultera andra kollegor samt att gå på kurser för att uppdatera sig. Jag gör självklart också fel men jag kan bli kontrollerad och det finns möjlighet att göra åtgärder åt mig juridiskt om jag gör fel. Min tystnadsplikt är också juridiskt bindande. Å nej jag tittar inte ner på andra för att jag har dessa åsikter men jag tycker att det är viktigt att den som mår dåligt faktiskt förstår skillnaden.

Peppe Öhman · 3 years ago
Ja men den frustrationen kan jag mycket väl förstå.

Mikaela · 3 years ago
Jag arbetar inom kulturbranschen, oftast projektbaserat, ofta dålig lön, ofta oregelbundna arbetstider. Jag har ju valt det själv eftersom jag tycker att jag (oftast) får något ut av arbetet och tycker att min insats bidrar till att främst barn lär sig mer om sin samtid. Det som jag önskar att folk skulle veta om mitt jobb är att det faktiskt är ETT RIKTIGT JOBB, inget jag gör på talko och att det krävs en högskoleutbildning för att ha chans att få ett jobb i den yttepyttelilla österbottniska kultursfären. Det jag önskar är att folk skulle förstå att kultur också måste få kosta.

Peppe Öhman · 3 years ago
Så Kan verkligen relatera. Som bloggare har jag ibland svårt att få folk att fatta att jag verkligen ser det som en seriös del av mitt jobb.

Melt · 3 years ago
Undersköterska på ett LSS boende. Åh va intressant! sa ingen människa någonsin. Den enda fråga jag fått är om jag torkar bajs. Ja de gör ibland men jag får också följa med på utflykter, gå på marknader, gå på konsert, bio, följa med när vårdtagaren ska shoppa, besöka läkare, hälsa på släktingar, anordna födelsedagskalas, disco, följa med till stallet , hjälpa till å planera en dejt och laga mat , handla på Ica, lösa konflikter, hömta hjälpmedel osv i all oändlighet. Ja de är tungt, ja man får jobba på nätter och helger och julafton och lönen är ett skämt men de kan ibland vara ett väldigt roligt och givande arbete. De är också väldigt skönt å ligga kvar i sängen en måndagsmorgon när man jobbat helg och är ledig.

Peppe Öhman · 3 years ago
SÅ tacksam och imponerad av ditt jobb! Min mormors syster ör 104 och blir så otroligt väl omhändertagen på sitt boende. (så välförtjänt att du ibland får ligga hemma en måndag)

Hanna · 3 years ago
Jag jobbar med insamling till bistånd och skulle vilja att folk förstod den kompetens som finns hos etablerade organisationer. Jag hörde att nån på WWF hade svarat att det var svårt att slänga hundralappen direkt i det utrotningshotade djurets mun, utan att en del kostnader måste gå till upplysning, insamling och att genomföra, kontrollera och följa upp projektet på bästa sätt. Det är så sant! Men många vill hellre skänka skor till en privatperson som reser iväg och lämnar över dem. Förståeligt såklart, men inte hållbart bistånd.

Peppe Öhman · 3 years ago
Ja detta tycker jag är så otroligt viktigt att folk fattar! Vilken kompetens och vilket arbete det krävs för att hjälpa.

Anna i stugan · 3 years ago
Jag jobbar som ljustekniker på teater, och irriterar mig nog mest på folk INOM branschen som inte alls fattar vad man gör eller hur mkt specialkunskaper som krävs inom ljussättning, nätverk, programmering etc för att kunna sitta bakom ljusbordet, utan bara tror att man drar i en regel eller två och så inte så mkt mer. Annars: när du går på teater så gå eller stå inte framför en tänd strålkastare (eller en släckt för den delen). Den ska lysa på scenen och inte in på din rygg. Om du gnäller på att ljudet är för högt och får svaret "jag sköter ljuset, du får prata med XX här bredvid" så fortsätt inte ranta om ljudet till mig. Jag sköter det fortfarande inte. (Och chansen är stor att det redan kommit någon annan och klagat på att ljudet är för lågt i stället). Jag sköter inte heller aircondition, wi-fi eller annat, och jag kan inte mitt under en föreställning engagera mig i att ta reda på vem som är ansvarig. Tyvärr.

Peppe Öhman · 3 years ago
Det fattar jag VERKLIGEN! alltså det sista du skrev. Helt otroligt att folk som jobbar sida vid sida med sig har så dålig koll.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.