Shoppa second hand

5 years ago

Det bästa botemedlet mot klimatångest är att göra någonting. Förändra en liten del i sin vardag. Byta ut tvättmedlet mot tvättnötter (billigare dessutom), inte köpa plastpåsar och -flaskor, se över sina städmedel, kolla second hand-alternativen innan nytt och ja ni fattar. Jag har aldrig varit en expert på second hand-shopping, men tänker att man måste börja nånstans. Ingen är proffs från dag ett. De fynd jag gjort second hand-gillar jag däremot extra mycket eftersom det känns som om jag verkligen ansträngt mig för att hitta just dem. Som till exempel skinnpajen på bilden. Köpte den i en kurerad second hand-affär här i Santa Monica. Älskar den! Väskor, solglasögon, märkeskläder och smycken fyndar jag mer än gärna på till exempel eBay eller The RealReal. Ni svenskar har ju Blocket som är svinbra! För att inte tala om alla lokala facebook-grupper! Och Instagram. Cissan hade en utmärkt second hand-guide häromdagen. För oss som är latare och mer av nybörjare finns det väldigt många inspirerande Instagram-konton att följa för den som är intresserad av ekotips, mode, second hand och ett lite hållbarare liv. Det finns ju oändligt många att följa på Instagram, men här är några bra konton. Tipsa gärna om ni själva har ett eller vill tipsa om bra att följa. Stilkontot Saskia Cort Official Arkivet Second Hand Klimatklubben Ekotipsen Easy Eco Tips  

Caroline · 5 years ago
Hej! Blev och fundera på en sak i er senaste podd och nu kom samma sak upp här i ditt inlägg! I podden så talade ni om elbilar och att de pga mindre utsläpp är bättre för klimatet än bensindrivna bilar, men sedan nämnde ni att deras lithiumbatterier är dåliga - och då menade ni kanske för miljön, men det lät som att det också handlade om klimatet? Min tanke är alltså att klimat och miljö faktiskt är olika saker (finns såklart tangenter) och olika kamper. Att minska kemikalierna i sitt hem är bra för miljön, men gör det faktiskt nånting för klimatet? Samma gäller plastflaskor och plastpåsar: plast är ett hemskt miljöproblem, men påverkar det klimatet där de ligger? (Vissa plaster avger metan men inte alla) Att vara miljövänlig och klimatsmart är inte samma sak även om man kan vara båda samtidigt, och de ofta går hand i hand. Jag skriver eftersom du börjar inlägget med att lista sätt som man kan minska sin klimatångest, men har det verkligen inverkan på klimatet att använda tvättnötter och sluta med plastpåsar? Det är ju fantastiskt om alla skulle göra det, men tycker det är bra att vara tydlig med olika begrepp. Om jag är helt fel ute nu så rätta mig gärna! Tack för en bra blogg och podd! :)

Peppe Öhman · 5 years ago
Mycket bra poäng! Det är en tanke jag nuddat vid, men tydligen inte tänkt ut. Klimatet är miljön hänger ju ihop ifall vi vill ha en jord att leva på/i, men de är ju, precis som du säger, olika saker. Tack! Tur att folk som läser här är smartare än jag! (medan jag skriver tänker jag vidare: produktionen, alltså inte direkt föroreningen men det som används för att producera, kanske indirekt påverkar klimatet).

Marie/Stilkontot · 5 years ago
Tack snälla Peppe för länkkärlek och heja heja på second hand-shopping!

Peppe Öhman · 5 years ago
Ett sant nöje!!

Frida Gro · 5 years ago
Tack för bra tips! (Tvättnötter och instakonton). Jag vill tipsa om Johannanswe som skriver om slow fashion.

Peppe Öhman · 5 years ago
Tack! Uppskattas! Ska genast börja följa henne.

Listan om tv-serier - Livet & LA · 5 years ago
[…] jag för ofta här? Ni kanske inte hänger med. Har bara en sån blogglust just nu. Stilkontot, som jag skrev om här, hade en kul lista med tv-serier och jag kollar ju på VÄLDIGT många tv-serier och gick genast […]

Rebecca · 5 years ago
Nu hakade jag upp mig lite på tvättnötterna, men i wikipediaartikeln står det ju till och med att då man har testat tvättnötter har det inte gett någon effekt, utan att kläderna snarare blir rena av det varma vattnet. Hittade även en artikel från Råd & Rön där det står att tvättnötter dessutom har nästan samma miljöpåverkan som konventionellt tvättmedel (https://www.radron.se/tester/boende-tradgard--husdjur/tvattmedel-alternativa/). Är helt för att man ska försöka förändra de små sakerna i sin vardag till det bättre för mijön, men just tvättnötter verkar vara en bluff :/

Peppe Öhman · 5 years ago
NEJ vad tråkigt! Ledsen för att marknadsföra något som är ej effektivt. Känner mig både lurad och som en lurare nu när jag skrev om dem på bloggen :(

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.