Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Önskerubrik: Inkomstklyftor i LA | October 28, 2018 | The Way We Play

önskerubrik: inkomstklyftor i la

4 years ago

“Har en fråga mer än en önskerubrik. För en tid sedan såg jag dokumentären Hemlös på Instagram (på arenan). Har aldrig varit i LA men vet ju att det finns många delar och sidor av staden. Hemlösa, Hollywood-fruarna, osv. Ofta är det bara ena sidan som visas i en film t.ex. Sen när man läser din blogg så känns det (på ett positivt sätt) som att LA är värsta familjeplacet to be. Förstår ju att ni bor som ni bor eftersom ni har barn. Men min fråga är hur ni upplever de olika sidorna i staden? Ser man mycket hemlösa vs. glitter och glamour? Och hur upplever du som nordbo det? Här är det ändå väldigt lagom och folk har det (ofta) väldigt lika. Konstigt och lång fråga kanske, men ja en sak jag undrat över.”

Så bra fråga! Inkomstklyftorna är mycket tydliga uppenbara också för oss här i Santa Monica. Förutom att folk har så fruktansvärt mycket pengar här gick Los Angeles också för en tid sedan om New York som staden med flest hemlösa per capita i USA. Många kommer också hit från andra håll i landet eftersom klimatet här gör att man kan sova utomhus året om. I parken bara nåt kvarter från oss ligger det ofta folk och sover bara ett stenkast från Teslorna och tiomiljonershusen. I Viddes skola går det barn som är hemlösa och bor hos släktingar.

Kör man runt i stan står det ofta veteraner och andra vid trafikljusen vid större korsningar och tigger småpengar. Under broar finns det hela kolonier med tält. Då ser man inte ens den osynliga hemlösheten som drabbar helt vanliga låginkomsttagare som förlorat sina hem på grund av att boendepriserna gått spikrakt uppåt. Hur talar man med kidsen om sånt? Ja, vi försöker förklara att det är orättvist att vissa har massor och andra ingenting. Magnus och Vidde gav en filt åt en man som frös och sov ute. Jag vet inte om det är någon lösning, men vi försöker lära våra barn empati och att dela med sig.
 


Det sagt blir jag alltid lite chockad när vi kommer till Stockholm och jag ser alla EU-immigranter som tigger på gatorna. Försöker alltid ge lite pengar till dem, men i längden under sommaren känns det så hopplöst eftersom de finns överallt. Tycker mig notera att samhället (både här och där) får allt djupare klyftor och blir allt mer konservativt. Hoppas att de vänder snart. Eller vi får väl lov att göra något åt saken.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.