Full transparens: bloggens ekonomi

4 years ago

Längre ner kommer ett samarbete med Nextory

Jag tänkte på uppmaning kort skriva om hur
bloggekonomin fungerar. Det finns såklart olika system, men jag antar att de vanligaste är att a) bloggen ligger på en plattform som säljer annonser och samarbeten b) bloggen ligger på en plattform och får månadslön för att dra in mera trafik till plattformen (inte sällan en tidning som Mama, Amelia, Femina etc). Utöver det kan bloggaren såklart få betalt per affiliatelänkar (bloggaren får betalt per klick på länk. Annonsering på bloggen ger fickpengar, samarbeten kan ge mellan några hundra och några tusen euro.

Nyligen skrev Undebara Clara ett bra inlägg om reklam på bloggen. Kortfattat skriver hon att det krävs ett idogt arbete att bygga upp en bra blogg, skapa bra innehåll och få folk att hitta det. Att det borde vara en självklarhet att bloggare får betalt för att de skapar innehåll för andra.
“Hur kan man vara så ogin och snål att man inte unnar andra betalt – efter att gratis ha konsumerat deras innehåll under flera års tid? Hur missunnsam får man vara?  Och varför ska man som influencer i sin tur ursäkta förekomsten av reklam på sina kanaler? Du kan väl för fan stå för att det du gör har ett värde!”
Själv tror jag att allt fler bloggar (och poddar) i framtiden kommer att ha prenumerationsalternativ. På samma sätt som det är självklart en betalar för Netflix, HBO, Spotify och dagstidningar. Magnus och Peppes podcast kostar 2,80 euro i månaden. Det är en liten summa, men symboliskt mycket fint att så många är redo att betala för innehållet de konsumerar (tänker alltid att våra lyssnare är liiite smartare än medelpoddlyssnaren). En betalningsmodell baserad på prenumeration gör också att en del av konsumtionshetsen försvinner. Istället för att ha en mellanhand som vill sälja någonting betalar läsaren direkt till upphovspersonen. Jag har lekt med tanken på att införa en frivillig betalning på den här bloggen genom PayPal, Swish eller Patreon, men har inte gjort något åt det. Vill ju inte heller falla i samma kategori som “swishjournalister” som Joakim Lamotte.
Några av er var gulliga nog att fråga vad ni kan göra <3 <3 <3 En konkret handling precis just nu är att till exempel signa upp (och be vänner och släkt göra samma sak) på Nextory med min kod enligt länkarna Peppe (Finland) och PeppeSe (Sverige) ELLER scrolla längs ner på sidan och klicka på “kampanjkod” och använda samma koder där. För varje person som signar upp sig får jag en liten summa. Det är gratis i en månad och är man inte nöjd kan man säga upp kontraktet då. Rekommenderar Jenny Jägerfelds “Blixtra, Spraka, Blända” som vi talar mycket om i Mellan raderna.
Nextory är för övrigt en superbra och naturlig samarbetspartner eftersom de säljer en tjänst som är lätt att koppla ihop med mig och innehållet på bloggen. Plus att det ÄR en jättebra tjänst. Jag brukar variera läsandet med ljudböcker.
En annan enkel grej ni kan göra om ni gillar den här bloggen är att följa mig på Instagram, ju fler följare desto mer samarbetsförfrågningar och möjlighet att välja mellan dem får jag. Det är små grejer läsare kan göra för att konkret visa sin uppskattning för bloggen.

Johanna · 4 years ago
Samarbeten på bloggar tycker jag är helt ok och speciellt samarbeten med produkter såsom Nextory som både passar bloggen och inte i mina ögon är vanlig konsumtionshets. På bloggar får man ju också så mycket mer än på tex instagram, i form var text, debatter, lästips osv. Däremot börjar jag störa mig mer och mer på att instagram i princips överfylls av reklam. Har slutat följa de flesta stora konton pga sååå mycket reklam (eller inspiration som leder till konsumtion). Och om det inte är reklam så är det "åh var har du köpt ditten och datten" i kommentarsfältet. Hade en period då jag följde en del inredningskonton och hudvårdskonton, och hade sån lust att renovera och köpa saker. Kanske behöver jag en kruka från svenskt tenn, jag måste ha en kruka från svensk tenn, eller det här serumens osv. Sen avföljde jag alla och en vecka senare behövde jag tydligen ingenting, varken krukor eller serum och satt helt nöjd i mitt omoderna hem. Tycker det skapar ett sånt otroligt köpbegär oavsett om man som influenser tycker att man har som jobb att bara inspirera människor... Jag vete tusan, världen brinner och jag tycker faktiskt att influensers också har ett ansvar - oavsett om det är deras jobb eller inte, hur många personer de försörjer på sitt "varumärke". Det är ingen mänsklig rättighet att få vara influenser, faktiskt. På bloggar blir det på något sätt inte lika "in your face" med reklamen så där tycker jag att det är mer ok. Men jag är säkert gammalmodig och trist och vägrar stödja kvinnliga entreprenörer som skapar sina egna jobb (så som debatten har gått) men så länge världen brinner samtidigt som folk överkonsumerar och okynnesreser världen över för att "inspirera" andra så kan jag inte låta bli att uppröras...

Peppe Öhman · 4 years ago
Så bra kommentar!

Jessica · 4 years ago
Tack för intressant inlägg! Ska genast signa upp mig på Nextory:). Jag betalar för er podd och gör gärna det för tjänster jag nyttjar, har ju Spotify, DN digital, Netflix, HBO mm. Men tänker ibland att det blir svårt till slut om en betalar för väldigt många spridda tjänster. Det är ju en liten summa att betala 2,8 euro för er podd men skulle jag lyssna på 10 poddar som alla tar betalt plus lika många eller fler bloggar där man prenumererar blir det snabbt rätt mycket pengar. Hade varit kanon om det blev en samlingstjänst av något slag, där man kunde betala en månadsavgift och få tillgång till fler poddar och bloggar. För jag tycker absolut att man ska få betalt för det jobb man gör och helst vill jag slippa för mycket reklam som triggar igång mitt köpbehov:). Tack för allt grymt jobb som du gör, du är verkligen en favorit i blogg- och poddvärlden <3. Kram jessica

Peppe Öhman · 4 years ago
Håller verkligen med om det. Jag prenumererar precis som du på hur många som helst (går två gånger om året igenom min PayPal och tar bort grejer jag inte lyssnar/tittar/ser på). Tack för att du skriver så fint om blogg och podd

Maria · 4 years ago
Tack för inblicken! Jag håller med Johanna. Hade morgontidning förut, som väl alla hade. Men slutade pga alla annonser och att jag bara satt o tyckte att det var fult hemma. Ville åka o köpa ny soffa varje helg. Din blogg är så skönt befriad från reklam. Klart jag skulle betala för att slippa reklamen och klart du ska ha betalt!! Go for it! Jag säger till alla jag känner att följa dig. Har tyvärr den andra ljudbokstjänsten just nu.

essi · 4 years ago
hej! jag signade upp för nextory men koden funkade inte tyvärr!

Peppe Öhman · 4 years ago
Skumt! Kollade med Nextory och den borde fungera som vanligt. Det kan inte vara så att du redan har samma e-postadress registrerad? Använd i så fall en ny :) och hör av dig om du fortfarande inte får den att fungera så försöker jag fixa det.

Lena Becker · 4 years ago
Hej! Jaag är sååå glad att jag hittat dig; jag har längtat efter precis dina reflektioner och journalistik länge och jag är definitivt villig att betala för innehåll. Jag skulle väldigt gärna swisha istället för en paypalbetalning. (Jag vet att det är för podden men jag är en bättre läsare än lyssnare :-)) Är det möjligt? Vänliga hälsningar Lena

Peppe Öhman · 4 years ago
TACK för att du skriver så! Ska kolla upp om det går att swisha trots att vi är i USA. Vi har ju svenska nummer kopplade till Swish. Återkommer. KRAM

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag tycker också att det är sjukt att läpp-, bröst-, rump- och what not-operationer normaliserar så blixtsnabbt.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.