"det är ingen mänsklig rättighet att vara influencer"

4 years ago

Tack för era kommentarerinlägget under! Jag blev glad och inspirerad av att läsa dem. Det här är kanske kontraproduktivt ur rent professionellt syfte, men jag tycker att Johannas kommentar är värd att lyftas fram. Jag kan verkligen känna igen mig av att ofrivilligt bli påverkad. Under en period köpte jag till exempel extra mycket hudvårdsprodukter och det var inte svårt att härleda den köplusten till att jag råkade läsa bloggar och följa konton som handlade om just det.
“Samarbeten på bloggar tycker jag är helt ok och speciellt samarbeten med produkter såsom Nextory som både passar bloggen och inte i mina ögon är vanlig konsumtionshets. På bloggar får man ju också så mycket mer än på tex instagram, i form var text, debatter, lästips osv. Däremot börjar jag störa mig mer och mer på att instagram i princips överfylls av reklam. Har slutat följa de flesta stora konton pga sååå mycket reklam (eller inspiration som leder till konsumtion). Och om det inte är reklam så är det ”åh var har du köpt ditten och datten” i kommentarsfältet. Hade en period då jag följde en del inredningskonton och hudvårdskonton, och hade sån lust att renovera och köpa saker. Kanske behöver jag en kruka från svenskt tenn, jag måste ha en kruka från svensk tenn, eller det här serumens osv. Sen avföljde jag alla och en vecka senare behövde jag tydligen ingenting, varken krukor eller serum och satt helt nöjd i mitt omoderna hem. Tycker det skapar ett sånt otroligt köpbegär oavsett om man som influenser tycker att man har som jobb att bara inspirera människor… Jag vete tusan, världen brinner och jag tycker faktiskt att influensers också har ett ansvar – oavsett om det är deras jobb eller inte, hur många personer de försörjer på sitt ”varumärke”. Det är ingen mänsklig rättighet att få vara influenser, faktiskt. På bloggar blir det på något sätt inte lika ”in your face” med reklamen så där tycker jag att det är mer ok.
Men jag är säkert gammalmodig och trist och vägrar stödja kvinnliga entreprenörer som skapar sina egna jobb (så som debatten har gått) men så länge världen brinner samtidigt som folk överkonsumerar och okynnesreser världen över för att ”inspirera” andra så kan jag inte låta bli att uppröras…”

Det är tråkigt (och typiskt) att det mest verkar vara kvinnor som engagerar sig i klimatkampen (#notnotallmen) De startar Facebook- och instagramgrupper för att tipsa andra om en mer hållbar livsstil, de slutar äta kött och flyga, de kör mindre bil och de köper begagnat. Med tanke på hur mycket män sabbar miljön känns det orättvist att det är kvinnor som får mest kritik för att de hetsar till konsumtion på Instagram och bloggar. Rättare sagt ÄR det orättvis, men jorden struntar i rättvisa. Vem det är som förstör och smutsar ner om slutresultatet ändå är illa. Jag måste hålla med Johanna om att det inte är en mänsklig rättighet att vara influencer.
Lyckligtvis tror jag att det ändå går att försörja sig, åtminstone delvis, som bloggare utan att hetsa till onödig konsumtion. Att liksom inte få folk att köpa grejer de inte ens visste att de behövde. Däremot finns det hållbara varor, organisationer och tjänster. OCH att vi allt mer rör oss mot ett system där folk betalar direkt till producenten istället för att utsättas för reklam. Jag förutspår att nästa stora grej är Netflix för poddar.

J · 4 years ago
Tack igen för ett bra inlägg. Tycker såklart att man ska få tjäna pengar på något som man sätter så mycket tid på. Men man behöver ju inte sälja sin själ billigt heller och jättebra med samarbeten som handlar om tjänster istället för regelrätt "lyxkonsumtion" (med detta menar jag saker som är fina men som en inte behöver) eller resor till hotell som vanliga dödliga aldrig skulle ha råd med. Det här är en grej som jag stör mig ofantligt på faktiskt. Det verkar finnas massor av influencers som bara reser från det ena lyxhotellet till det andra och aldrig någonsin går utanför hotellområdet. Är det nödvändigt att flyga långa vägar bara för detta och dessutom så himla oftare?! Finns väl fina hotell på närmare ort som går att nå med bil eller tåg. Jag reser typ en gång i året)(och förgås av dåligt samvete) men idén med att resa för mig är att se annan natur och uppleva annan kultur, för att förhoppningsvis lära mig något. Ok, slut på sidospår. Men jo det har lett till att jag avföljt massor av konton och bloggar på sistone för jag faktiskt äcklas av detta beteende och hoppas väl nånstans att andra också service igenom fasaden och därmed rättar problemet till sig själv. Sen har du ju IGEN alldeles rätt i att det på något konstigt vänster verkar som att klimatbördan är ett" kvinnoproblem " lite som me too (heh). Iallafall så upplever jag att när jag försöker diskutera frågan med mina manliga bekanta så verkar de inte ha funderat på saken eller så bryr de sig inte alls, suck.

Jennifer Sandström · 4 years ago
Det tragiska är att många också gör väldigt lukrativa affiliatesamarbeten, där man får betalat baserat på försäljning. Och det är klart att när Löwengrip, Sandra Beijer och Bianca ingrosso ser hur något säljer direkt de skriver om det och se pengarna ticka in - så kommer de fortsätta och göra ännu mer av den typen av samarbeten. Som just uppmuntrar till konsumtion pga de tjänar pengar på det.

Carolina · 4 years ago
Håller verkligen med Johanna. Det är precis samma för mig, om jag inte exponerar mig så behöver jag inget. Därför går jag sällan ”på stan” för varje gång jag gör det kommer det, köpsuget, känslan av att verkligen BEHÖVA ditten eller datten. Samma med bloggar och Instagram. En får välja omsorgsfullt vad en följer för att skydda sig själv och planeten.

Johanna · 4 years ago
Hade jag vetat att du skulle lyfta upp kommentaren hade jag ansträngt mig mer språkligt ;-). Och du har så klart rätt i att det är trist att lägga skulden på kvinnor, när män säkert bidrar till klimatförstöring mer på det stora hela. Men vad gäller vardagskonsumtion så tror (har för mig att jag har läst... killgissar lite) jag att kvinnor konsumerar mer och män köper större inköp (bilar, elektronik osv). Säkert flyger män mer i arbetssammanhang osv. Men som sagt, jorden kan inte vänta och alla behöver ta sitt ansvar i stort och smått. Vi får hoppas att många av dessa kvinnor som engagerar sig och tar viktiga beslut lever med eller påverkar andra män i sin omgivning till att ta bättre beslut. Och hoppas verkligen du har rätt Netflix osv. Vore ju grymt! Och mer reklamsamarbeten för tjänster och organisationer som gör bra grejer och inte bara hetsar till onödig konsumtion! Blir bara så trött på att alla bra digitala lösningar alltid blir överkommersialiserade. Tex airbnb som startade som ett bra sätt för privatpersoner att hyra ut sina boenden till att bli business som bidragit till att tex San Fransisco och London är obeboeligt för vanliga människor. Rika människor köper upp lägenheter för att hyra ut vilket driver upp priserna osv. Plus att städerna blir tomma på invånare... Eller instagram, som började mer som ett sätt för människor att dela sin vardag med varandra till att nu vara översållat med reklam och en del av människors varumärkesbyggande.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.