Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Det sista ni behöver veta om bokmässan | October 2, 2018 | The Way We Play

Det sista ni behöver veta om bokmässan

4 years ago

Här kommer det sista sjoket från bokmässan. Det är så intensivt och kul att jag inte hann blogga alla dagar, men från och med nu kör vi på i vanligt tempo med minst ett inlägg om dagen. Jag tog tydligen inga bilder alls från kvällsaktiviteterna, men 100 procent av kvällarna i Göteborg hängde jag på Park med alla andra författare. På dagarna hängde jag i mässhallen och på olika scener, till exempel här med Dea Solin och Ellen Strömberg. Fotokredd till Ellens man Per.

Jobbar man på mässan hör det till att klaga lite på hur tungt det är, hur långa dagarna och korta nätterna är, men det är också väldigt härligt. Jag blir alldeles pirrig av lycka av att tänka på alla böcker som finns och alla människor som kommer till mässan för att de gillar att läsa. OCH att träffa vänner jag vanligtvis inte annars ser. Johanna här på bilden ovan är en internetvän sen massor av år tillbaka. För ett par år sedan medan Johanna ännu jobbade på Göteborgs-Postens helgbilaga Två Dagar fick jag göra ett reportage med Jill Johnson i Las Vegas för henne. Det var ett väldigt tydligt, behagligt och kul samarbete. Fint att ses!

Jag hann också hänga en stund med Amanda som är förutom en kär vän också lärare och författare. Vi smet upp på mitt hotellrum och briefade varandra om livet, barnen, jobben och hemmen. Vi ses inte så ofta, men när vi gör det är det omedelbart helt naturligt.

Utsikten från mitt hotellrum var för övrigt väldigt bra. Göteborg kändes lite, lite som Helsingfors. Varje gång jag är här är det för att gå på bokmässan och jag hinner aldrig se mer av stan än Gothia och Park, men en dag ska jag utforska staden ordentligt.

I år hann jag inte gå på ett enda seminarium utom de jag själv modererade. Eller med handen på hjärtat skulle jag väl ha hunnit, men var så jetlaggad/hade sånt adrenalinöverskott/ville prata med alla kompisar jag sprang på att det inte blev några lyssningstillfällen alls. Det sagt rekommenderar jag VARMT seminarierna. Brukar vara mycket intressant och inspirerande att lyssna på dem (nu fick jag en idé om att tillägna ett helt eget inlägg till vilka bokskrivarråd de olika författarna jag intervjuade kom med). Tyckte väldigt mycket om att höra hur Jenny Jägerfeldt och Gunnar Ardelius jobbar. UR spelade in just den diskussionen, länkar till klippet om jag får nys på när det sänds.


Två monterdiskussioner jag hann med var Cissan och Kristin som pratade om sin nya vegetariska kokbok “Nyfiken Grönare“. Den handlar mycket om hur man undviker att slänga bort mat och kan skapa nya rätter av gårdagens resten. Och Patrik Lundberg som inte bara är oerhört gullig och smart att hänga med, utan också en fantastiskt skribent. Hans senaste bok heter “Berättelser om Sverige: texter om vår demokrati“.

Ja och så fick jag signera BÅDE “Livet & patriarkatet” och “Vackra människor” trots att de inte kom ut i år. Det kändes mycket fint. En kväll sprang jag på Stina Wollter på Tidningen Vi:s fest. Min förläggare Anna presenterade mig som Peppe och författare till Livet & Patriarkatet och på nåt sätt lät det som om jag var aktuell med boken i år. Det slutade med att jag lovade skicka henne ett ex. Hoppas att hon inte känner sig bedragen när hon ser att bokjäveln kom ut redan 2016.

Mitt nästsista uppdrag var att moderera ett 45 minuter långt seminarium med Hannah Widell och Amanda Schulman. Temat var “The Diamond Year“, boken som jag är medförfattare till. Det var kul och lätt. Som moderator är det alltid lättast om författarna är vana att prata inför publik/i podd och om de läst varandras böcker.

Sen reste Cissan och jag i elvahundra timmar för att komma hem. Det gick ändå förvånansvärt fort då vi hade sällskap av varandra. På vägen till Sverige samkollade vi på serier Cissan laddat ner till Netflix, men på vägen tillbaka visade det sig att Norwegian uppdaterat sitt filmutbud och Netflix inte behövdes. Vi ville ändå koordinera vår tittning så vi beställde in varsitt glas vin och räknade till tre så vi kunde trycka på filmen exakt samtidigt fast på varsin skärm. Det var den bokmässan, nu tycker jag att vi vänder blad.

Johanna · 4 years ago
<3! Siktar verkligen på LA nån gång framöver, vore så kul. Och ja, bokar du in ett extra dygn på bokmässan nästa år så visar jag dig gärna stan! Och höstkarga västkustklippor.

Peppe Öhman · 4 years ago
Drömmen! Ska försöka planera in en extra dag nästa år!

Lisabeth · 4 years ago
Hej! Lånade just Vackra människor på biblioteket, ser framemot att börja på den :) Skriver du på någon annan/andra romaner just nu?

Peppe Öhman · 4 years ago
Åh vad roligt! Hoppas att du gillar den! Jag skrev precis en roman för Hannah Widell och Amanda Schulman, den kommer ut i vår. Och så kommer en kapitelbok för barn med temat hästar, som jag skrivit, också ut i vår. Längtar också efter att skriva en egen roman, det blir kanske nästa sommar?

Saga · 4 years ago
Hej! En liten petitess; skulle du tydligare kunna markera vilken textsnutt som hör till vilken bild i dina inlägg? Speciellt när du skriver om någon människa som sedan finns på bilden. I detta inlägg så är bildtexterna först ovanför själva bilden medan bildtexterna i slutet av inlägget ligger nedanför själva bilden. Det är svårt att läsa när man måste scrolla upp och ner och jämföra bilderna för att kunna lista ut vem som nu är på vilken bild. För övrigt, tack för en bra blogg och speciellt tack för en utmärkt podd :)

Peppe Öhman · 4 years ago
Haha, ja det ska jag göra. Ber om ursäkt för slarvet och skyller på jetlag. :)

Jessica · 4 years ago
Kul att podden är tillbaka! ❤️ Jag rycker ni var lite väl dissiga mot cheerleading. Jag kan inte cheerleadingens historia, men jag antar att det är något såhär: Kvinnor var inte välkomna att idrotta med männen, utan fick delta genom att vara glada, sexiga och dansa på planen i pausen. Men man har verkligen försökt omvandla cheerleadingen och idag är cheerleading en respektabel sport som det tävlas i. Visst, den är har väl en sunkig bakgrund och det är fortfarande mycket fokus på kropp och ett glatt humör, men den kräver ordentligt med träning. Det är dans, koreografi, gymnastik och akrobatik. Alla i laget har sina bestämda positioner. Minst lika komplicerat som att spela fotboll eller basket! Cheerleading är en kvinnodominerad sport och kommer väl därför aldrig få samma status som amerikansk fotboll eller basket. Cheerleading är rätt så populärt även i Sverige idag.

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack för bra feedback! Alldeles tydligt att vi inte var pålästa tillräckligt. Ordnas det tävlingar bara cheerleaders emellan? Ifall det är en egen sport önskar man (jag) ju att de inte skulle ses som halvtidsunderhållning när män spelar olika spel, utan istället få stå för sig själv.

Jessica nr 2 · 4 years ago
Tyckte er senaste podd var så bra! Men jag måste bara säga att alla svenska barn inte har mobiltelefon från 7 års ålder och inte heller alla får spela fortnite. Min åttaåring får inget av det. Dock är det väldigt vanligt och svårt att hindra när han är hos kompisar. Men jag tänker inte tillåta det i vårt hus på väldigt länge i alla fall. Sedan vill jag hålla med min namne ovan att cheerleading är en sport precis som hon skriver. En gammal klasskompis till mig (från Finland faktiskt!) tävlade i bl a nordiskt mästerskap i cheerleading. Men jag håller med dig om att de borde ta bort det som pausunderhållning och ha det enbart som en egen sport. Har själv jättesvårt för hela den grejen, att lättklädda tjejer ska in och roa i pauserna när män sportar. Tack igen för allt bra som du gör! Kram Jessica 2

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack! Och tack för korrigeringen, ber om ursäkt för att vi generaliserade så kring sjuåringar. Ja, och tack också för info om cheerleading. Ska föra detta vidare till Magnus! KRAM, Peppe

- Livet & LA · 4 years ago
[…] till kändisar, om fortnite och sjuåringar med mobil och patriarkatet såklart. Har fått mycket bra feedback på det här avsnittet. Finns på Acast, Itunes och alla andra […]

Peppe Öhman · 4 years ago
Du var inte alls för hård! Bara saklig. Tack för länken och informationen! :)

Ellen · 4 years ago
Åh, ett eget inlägg med bokskrivartips vore toppen! Mvh En av alla dessa som har en halv roman i byrålådan

Peppe Öhman · 4 years ago
Den ska du avsluta! Inlägg kommer på lördagen!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.