Sommarfestivalen utan män

3 years ago

I dag berördes jag mest av Maria på Dobra Futro som skrev om hur det var att gå på den mansfria festivalen Statement. Inte alla män och jag har faktiskt många manliga vänner och så vidare i all oändlighet, men FY FAN SÅ HÄRLIGT DET LÅTER! Rena bajamajor, ingen som tafsade, värderade ens utseende och inget obehagligt bröl. Jag säger inte att hela livet ska vara mansfritt, men ju mer jag tänkt på saken, desto mer uppskattar jag att det finns könseparatistiska utrymmen tillgängliga. Just nu drömmer jag om känslan att gå hem genom natten i en stad jag visste var helt mansfri. Jag tror att kvinnor omedvetet ständigt anpassar sig efter männen i sin närhet, undviker att bli tafsade på så långt det går, skrattar på rätt ställen så ingen bli aggressiv, väljer strategi på vägen hem (Uber, sällskap, nyckel i handen, telefon mot örat, rätt sida om vägen etc etc).
“Och ja, det var ju otroligt. Jag har aldrig tidigare varit med om så mycket jubel och applåder före, under och efter en spelning som under de framträdanden jag såg på Statement. Aldrig varit med om sådant ös i ett publikhav utan att samtidigt bli mörbultad eller tafsad på. Alla_visade_hänsyn. Det var inga knuffar, inga brötiga bröl, inget tjafs i köerna.”
Det finns såklart inget mer provocerande för cis män än kvinnor som har kul utan dem, så sju olika snubbar anmälde festivalen till jämställdhetsombudsmannen. Jaja, det kunde man ju räkna ut. Ingen ska ta ifrån mannen hans privilegier, är CIS-mannens svar på Nobody puts baby in the corner.

Johanna · 3 years ago
Alltså LOL på männen som anmälde detta. Så extremt pinsamt.

Peppe Öhman · 3 years ago
SÅ MYCKET LOL alltså. Så skämmigt.

Carolina · 3 years ago
Håller verkligen med. Själv har jag hamnat i ett läge där jag helar bara är med i separatiatiska grupper på tex FB (apan, föräldragrupper, litteraturgäris, kreatörsgäris etc) och när det kommer följarförfrågningar på tex insta släpper jag nästan bara igenom kvinnor (om det ej är vänner). Tycker tendensen känns stor överallt. Vi behöver det här och sen kan ju alla (företrädelsevis män kanske pga kanske känns deppigt att bli utanför) fundera på varför.

Peppe Öhman · 3 years ago
Samma här. Det är så tydligt tryggare att umgås med bara kvinnor. Så deppigt att det är så, men också lite skönt att det finns så många att välja på.

Helén · 3 years ago
Ja, verkligen en ögonöppnare när en märkte hur mycket av ens vakna tid som går ut på att anpassa sig så att en är säker. Eller så säker en nu kan vara i alla fall.. Skulle gärna ha varit på Statement! Annars tackar jag för en läsvärd blogg, alltid roligt och intressant att klicka in sig här :)

Peppe Öhman · 3 years ago
Jag skulle också väldigt gärna ah upplevt Statement. Och tack, roligt att du trivs här! Det gör mig glad.

EmmaG · 3 years ago
Vad intressant, och lite sorgligt på nåt sätt? Men det är helt i linje med min upplevelse av kvinnodominerad publik inom sport. Kristoffer Bergström skriver om detta på Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/a/VRw5A3

Peppe Öhman · 3 years ago
Bra skrivet! Tack för länk!

J · 3 years ago
Kollade på den här dokumentären och männen steg ju inte i kurs om man säger så. (Fast killen som gjorde dokumentären måste jag ju lyfta på hatten för, mycket modigt och uppoffrande för en god saks skull, så inte alla män dårå) https://kunskapskanalen.se/program/15143/dokument-utifrån-spion-I-extremhögern vet inte om du kan se den i USA men rekommenderar varmt.

Peppe Öhman · 3 years ago
Ja så BRA! Tänkte på den senast igår när jag letade efter något att kolla på.

Jessica · 3 years ago
Jag har funderat så mycket på det där. Vi tycker ju att t.ex. Saudiarabien är hemskt för att kvinnor och män lever åtskilda. (på männens villkor) Vi anser att det är att förtrycka kvinnorna när de inte får gå ut själva osv, medan deras argument tycks vara att de skyddar kvinnorna. Om vi nu börjar skapa mansfria rum för att skydda kvinnorna, finns inte då risken att det skapas kvinnofria rum också då? (Eller skapas och skapas, de finns ju redan men att de ges större legitimitet) Och eftersom allt män gör har högre status så kommer det att leda till att vi förlorar mer på separata rum än vad männen gör? Vi har ju kämpat i så många år för att "få vara med". Plus att vi ger länder som Saudiarabien rätt i att män och kvinnor inte kan umgås för män kan inte behärska sig själva ?? (Aningen långsökta konsekvenser efter en festival men jag tänker om detta fenomen blir stort) Lite förvirrade tankar så här på söndagskvällen, du brukar ju alltid ha bra och genomtänkta svar så jag undrar om du tänkt i dessa banor? Bland alla feminister jag följer verkar alla bara hylla statement festival och den där mansfria ön i skärgården. Är det bara jag som är onödigt jobbig och problematiserar något som andra set som positivt?

Peppe Öhman · 3 years ago
Jag har tänkt i samma banor som du, men alltid kommit fram till att precis som vi vita inte behöver ha tillträde till alla platser, rasifierade som behöver en paus från rasismen ska få vara ifred ibland om de vill, ska kvinnor kunna ordna en festival för bara andra kvinnor. Som en paus från patriarkatet. Tänker att skillnaden mellan Saudiarabien och Statement är att i den första är det männen som bestämmer om vad som är bäst för kvinnorna och i den andra är det kvinnorna. Kanske så?

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.