Manliga vänner från förr

6 years ago

Mellan det att jag var nitton och drygt trettio hade jag en bästa vän. Vi hängde, reste, åkte snowboard, åt middag och umgicks med varandras familjer. Under drygt tio år pratade vi med varandra så gott som varje dag. Sen träffade jag Magnus och han träffade en tjej. Utan att gå in på detaljer hade vi ett stort gräl ett par månader före Magnus och mitt bröllop. Jag minns exakt var jag befann mig: Ute på en promenad runt Brunnsparken, precis vid Siljaterminalen började jag gråta och tryckte bort samtalet. Sedan dess har vi inte talat med varandra. Jag är en av världens mest kortsynta människor och jag kan verkligen inte påstå att jag gått omkring och varit arg i nästan tio år, men jag har ändå inte tagit kontakt med honom. På min födelsedag i augusti hörde av han ändå sig, och undrade om vi kunde bli vänner igen. "Annars gör jag gärna ett nytt försök om tio år" skrev han. Jag blev så glad att jag grät en skvätt. Nu håller vi på att lära känna varandra igen. Ganska mycket har hänt under tio år, både själsligt och rent konkret. Det är väldigt kul och spännande. Jag är otroligt tacksam och glad. Det är något speciellt med folk man lärt känna i brytningsskedet mellan ungdomen och vuxenlivet. Vet inte riktigt när vi kommer att ses, vi bor ju ganska långt ifrån varandra, men ser fram emot den middagen. Det finns ingen sensmoral eller poäng i det här blogginlägget. Jag ville bara berätta för er om hur glad jag är över min nygamla vänskap.

Cecilia · 6 years ago
Vad fint! Tycker att man kan få göra slut med vänner det inte funkar med, men ni verkar harvarit supertajta och väldigt betydelsefulla för varandra. Ska bli spännande att se hur det utvecklar sig.

Peppe Öhman · 6 years ago
Ja, håller med! (Har saknar honom väldigt mycket.)

Johanna · 6 years ago
Men så fint!! Förstår att du är glad.

Peppe Öhman · 6 years ago
Så glad och lite nervös över att träffas.

s · 6 years ago
Kan en man och kvinna bli vänner utan någon sexuell laddning? Retorisk fråga. Det är ju ganska ovanligt.

Peppe Öhman · 6 years ago
Tänker att sexualitet är flytande och samma resonemang gäller isf män och män och kvinnor och kvinnor.

Steph · 6 years ago
Jag vet så vad du menar. Jag hade en manlig vän i jättemånga år före jag träffade min blivande man. Tyvärr skiljer vi oss åt ifråga om vad vi anser om flyktingar, mänskliga rättigheter och feminism och liknande små ämnen.. Efter att ha haft litet för många diskussioner om dessa ämnen så vet jag inte om vår vänskap någonsin kommer att bli som förr. Och egentligen är jag himla ledsen över det, men jag klarar inte av hans åsikter. Om någon har tips för hur man kan lösa detta tar jag med tacksamhet emot dessa för situationen plågar mig! Med det sagt håller jag tummar och tår för att er situation ska lösa sig!

Peppe Öhman · 6 years ago
Bra fråga. Så svårt när det handlar om grundläggande värderingar som skiljer sig åt. Läser också med intresse om någon annan här har ett gott råd! (och vår situation är bra! är så tacksam och glad över att vi hittat tillbaka till vår vänskap. Våra värderingar har aldrig varit problemet, snarare andra människor i våra liv).

ylva · 6 years ago
Så fint. Jag har många gånger inte varit så bra på att ställa till rätta små konflikter med vänner, hoppas jag lärt mig. Tänkte skriva att jag inte har någon manlig vän, alltså nära vän, men kom på att jag visst har det. Men jag inbillar mig ibland att han är lite kär i mig. Kanske är jag inbilsk. Kanske borde man lyfta upp ämnet? Det är såklart det enda rätta att göra men ack så svårt. Och så har jag en underbar manlig vän som är homosexuell. Men för det allra mesta har jag inte nära manliga vänner. Det är nog dumt, med tanke på jämlikhet också.

Peppe Öhman · 6 years ago
Fint med mångfald i vänskapskretsen tycker jag. Vet inte om det är nödvändigt att fråga din kompis om han är kär i dig (såvida du inte är kär tillbaka såklart!).

AlandsPetra · 6 years ago
Jg har en manlig nära vän sedan 16 års ålder. Vi har varit varandras stöd genom livet med allt vad det innebär. Han är musiker å spelade på vårt bröllop å va åxå toastis. Nu ha han träffat en kvinna som passar honom utmärkt! Är så väldigt glad för hans skull! Å glad över att en vänskap kan hålla i så många år. Jag blir inte kär i mina lesbiska vänner och inte heller i mina manliga vänner, det är liksom hela konceptet med vänner, att man bryr sig och stödjer utan att hoppa i säng med varann!

Peppe Öhman · 6 years ago
Klockrent: "det är liksom hela konceptet med vänner, att man bryr sig och stödjer utan att hoppa i säng med varann"

Ellen · 6 years ago
Så härligt gjort av honom att ta kontakt! Jag förstår att du blev rörd. Det ÄR något speciellt med vänner som följt en under perioder när man utvecklats mycket. Det är fint att träffa någon som man inte träffat på länge och känna igen den där personen från länge sedan där inne och veta att hen känner igen en själv. Kärnan finns där inne och jag känner mig väldigt mycket som ”jag” i en sådan situation. Äh, är trött och kan inte förklara hur jag tänker. Är glad för din skull i alla fall!

Peppe Öhman · 6 years ago
Fattar precis hur du menar! Tack och kram!

bohemianmaggie · 6 years ago
Så fint! Hoppas det löser sig på bästa sätt <3

Peppe Öhman · 6 years ago
Ja! Så glad över vår återupplivade vänskap!

Sara · 6 years ago
Så fint! Blir glad för din nygamla vänskap. Vilken glädje att få höra om allt som hänt och inte hänt under tio år.

Peppe Öhman · 6 years ago
Längtar så efter en lång middag med honom.

Fem lösa tankar om livet - Livet & LA · 6 years ago
[…] Ni minns den här vännen som jag inte haft kontakt med på tio år och som dök upp i mitt liv? Vi pratar regelbundet och […]

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.