En enklare vardag

5 years ago

Imorse var det dags för en session av Friday Lab (vi håller förresten på att planera tidpunkten för vårens kurs, men info om den kommer upp här). Jag är så glad att Majas och min coaching och sen vänskap ledde till detta och för att få lära känna deltagarna i kursen. Folk är så kloka och trevliga och jag drömmer om att vi alla kan träffas nånstans IRL över en middag. I dag pratade vi bland annat om hur man kan strukturera upp sin vardag så att den inte bara består av tråkiga måsten. Någon tipsade om att beställa matkasse, ha städhjälp och det här systemet (tyvärr bara på finska, tipsa mig gärna om svensk motsvarighet!) som går ut på att man planerar middagen alla vardagar i fyra veckor framåt, gör inköpslistor på råvarorna som behövs och sedan beställer hem dem. Hemma hos oss har vi löst just det problemet med att äta ungefär samma sak alla vardagar. Eller så här: nästan varje måltid består av tomat, avokado, bönor, linser, random grönsak i kylskåpet, pasta eller tacoskal. Latmansversionen av att planera middag fyra veckor framåt. Jag kan garantera att vår funkar i mer än fyra år, men då måste man vara lagd som Maggan och jag. Mitt eget bästa drag var att låta skolan vara helt på Magnus ansvar. Han ansvarar för Viddes lunch och mellanmål, för möten på skolan, donationer, frivilligverksamhet och kontakten med de flesta andra föräldrar. Kvinnor tar fortfarande hand om lejonparten av det oavlönade hushållsarbetet så varför inte jämna ut statistiken lite? Min tes är att det enda sättet att frigöra mer tid för sig själv är att skära bort/omfördela något ur vardagen. Det här kanske bara är en extra hård period som du inte har tid att tacka ja till alla inbjudningar. Eller kanske livet blir enklare av att ha en skärmfri kväll i veckan för vuxna, medan barnen får skärma loss så mycket de vill (de kommer inte att bli sämre medborgare av det, jag lovar!). Eller så är middagen mackor eller gröt ibland. Eller så får dammråttorna föröka sig mer än vanligt. Vad är det värsta som kan hända, liksom? Nu vill jag gärna ha era tips på en enklare vardag/mer tid för er själva. KÖR!

Basse · 5 years ago
Skilja på vardag och helg. Vila och återhämtning är viktigt. Sedan tänker jag också att ens möjligheten att förenkla sin vardag är ett privilegium för oss som har det bra och inte något t.ex. en ensamstående förälder med låga inkomster har möjlighet till. Eller det blir på annan nivå än t.ex. städhjälp, och handlar mera om fungerande sociala nätverk och utnyttjande av offentliga gratistjänster (tänker t.ex. att föra barnen till gratisevenemang på bibban och själv få några timmar ledigt).

Peppe Öhman · 5 years ago
Bra poäng med att skilja på tydlig arbete och vila (sen jobbar väl folk så olika nuförtiden att det gamla helg och vardag kanske inte gäller?). Tänker att det finns många i parförhållanden som går på knäna pga av att den ena vuxna inte ställer upp och blir snarare ytterligare en person att ta ansvar över. Det är klart att man ska se och vara tacksam över sina privilegier, men det går att vara utmattad även om ens liv utifrån ser enkelt ut.

Sunni · 5 years ago
Städhjälp, autogiro på räkningar, och ja till ”ansvarsfördelningsstrategier” i olikkönade parförhållanden. PS - tack för fin blogg!

Peppe Öhman · 5 years ago
Here goes autogiro på räkningar! Tack för att läser! kram

Marina · 5 years ago
Vill tacka för bloggtipset, leanlife, kommer att att ha sjukt mycket nytta av den, både privat och på jobbet. En sak som har hjälpt mej är att förbereda mej noga inför stressiga perioder - både rent praktiskt och mentalt. Handla mellanmål som är lätta att ha i väskan, se till att kylskåpet är fullt. Veckor som jag inte är förberedd på att det blir tufft (både i form av att jag rent mentalt inte är förberedd och att kylskåpet inte är fullt) så är de värsta. Det mesta som man är beredd på kan man fixa tänker jag.

Maria · 5 years ago
Matkasse och städhjälp. Samma frukost varje dag ( gröt) och samma kläder varje dag på jobbet. Trist som fasen med 3 ex av samma kjol o byxa men räddar en verkligen.

Peppe Öhman · 5 years ago
Kunde vara jag!

Peppe Öhman · 5 years ago
Fattar att det kan kännas svårt att inte hela tiden vara duktig och leverera (hög igenkänning). Speciellt om man som du lider av en sjukdom som är osynlig. Tänker att det är viktigt att öva på att ta hand om sig själv. Annars får vi inte till det. Kvinnor uppfostras att ta ansvar över andra hela tiden och det anses till och med fult att sätta sig själv i första hand. kram!

emma · 5 years ago
mitt tips för en enklare vardag är att ha allt ihopplockat dagen innan så att det bara är att gå upp ur sängen, inte behöva slösa tid på att välja kläder, ha gymkläderna packade m m. jag har inga barn men går upp sinnessjukt tidigt (kvart över sex) för att vara på jobbet klockan nio som ligger en halvtimmes promenad från hemmet. jag HATAR att stressa på morgonen och vill sitta och såsa med frukosten i minst en halvtimme. sen är jag redo att ta mig an dagen. ett annat tips är att lyssna på ljudböcker/poddar medan man tvättar, dammsuger, diskar, plockar. jag ser det inte som jobbiga vardagsgrejer längre utan fritid när jag får lyssna på bra saker och som bonus så blir det rent och snyggt runtomkring mig.

Peppe Öhman · 5 years ago
Skriver under allt på denna!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.