Det svenska riksdagsvalet och att ta snacket om sd

2 years ago

Eftersom jag inte är svensk medborgare får jag såklart inte rösta i det svenska riksdagsvalet. Det får däremot många av er göra. I helgen pratade vi mycket politik och jag insåg att det är min skyldighet att jag, som är gift med en svensk man och har ett barn med svenskt medborgarskap, skriver något om demokrati och valet. Nu utgår jag från att ni som läser den här bloggen är för mänskliga rättigheter, tror på klimatförändringen, inte värderar människor på basen av hudfärg och ursprung och tycker att kvinnor ska ha rätt till sina egna kroppar, men ville ändå skriva hur jag tänkt kring det stundande valet.
Efter drygt sex år i USA har jag funderat mycket på polarisering, om hur republikaner, hur normala, utbildade och trevliga de än är, verkligen inte vill se det som är direkt människoförakt i den nuvarande regimens politik. Och på hur demokrater fort blir nedsättande när de de ska argumentera med Trump-anhängare. Jag är inte bättre själv Jag blir alldeles rasande när jag läser om rasism, om hur barn separeras från sina föräldrar och om hur lagstiftning som ska skydda miljön rivs upp.
På sistone har jag försökt lugna ner mig, andas i en påse, och försökt förstå. Jag säger inte att jag vill förstå rasism, men tänker att det är mer konstruktivt att försöka prata med någon som tycker totalt annorlunda och genom diskussion kanske få hen att förstå min synpunkt, än att bråka. Cissan skrev ett inlägg om hur det är när en riktigt god vän röstar på Sverigedemokraterna och hur hon hanterar det. Tycker att kommentarsfältet både är lite otäckt och mycket konstruktivt.
Som sagt antar jag att de flesta av er röstar på andra partier än just SD, men om  ni har någon i er närhet som gör det vill jag rekommendera #baradagarkvar.se Det är en bra påminnelse om hur man ska tackla situationer när värderingar går isär. PLUS sju argument för att inte rösta på SD (med källhänvisningar). Kategorierna är. Miljö/Klimatet, Jämställdhet, EU, Demokrati, Välfärd, Integration och Ekonomi.
Och lova mig att du röstar. Om du vill leva i en demokrati är det din skyldighet att göra det, tillsammans är vi samhället.

Jennifer Sandström · 2 years ago
Har skrivit en del om valet och tänkte först inte berätta vad jag röstar på i bloggen, men bestämde mig sen för att göra det igår. Berättade också varför jag röstar som jag gör. Vet inte riktigt vad jag tycker om all uppmärksamhet till ett visst parti, men misstänker att de är rejält nöjda då det antagligen gynnar dem massor. Och jag tror tyvärr inte resultatet på söndag kommer vara särskilt mysigt...

Peppe Öhman · 2 years ago
Lite goda nyheter är ändå att DN igår skrev att SD:s siffror gått ner lite.

Magdalena · 2 years ago
Jag har känt att iår var det svårt men samtidigt lätt att rösta, dvs lätt att veta vilket/vilka partier som inte ska få min röst. Har redan röstat pga utlandsboende svensk. Dock har jag känt att detta med debatter och medias rapportering har varit blandade, jag har inte följt debatter på tv. Främst pga otillgänglighet (icke textat eller i efterhand) och sedan får man ju inte alltid svar därifrån från enstaka personer. I mitt FB flöde har det varit jämn strid av olika inlägg mot SD och sedan andra parti-vinklade inlägg. Det som även har skapat lite debatt är just att det är svårt att debattera med människor som har andra åsikter - dvs främst de invandringskritiska osv att en del har tom öppet gått ut med att be FB vänner som är tex SD-lojala att avsluta vänskapen på FB mm... en del har gått så långt att de rensat bland sina bekanta som kanske ännu velar och som försöker hitta sin väg. För det är en djungel att läsa partiernas program eller åsikter, att inte bli direkt påverkad av det som sprids i sociala medier utan granska fakta mm. Är man inte van så blir det lätt att man istället tror på det som skrivs fritt här o där... Nina Åkestam skrev bra inlägg i FB om hur "vänlig" debatt kan föras med bekanta/vänner som har annan åsikt, främst just nu är det ju skrämmande när det finns så starka vibbar kring olika teman som du tog upp (Kvinnliga o mänskliga rättigheter, demokrati osv). Fast fokus i sociala media ligger så mycket mer just på vad som sägs av olika personer att själva helheten lätt kan missas, för valet handlar inte enbart om tex vad SD personer sagt utan det handlar om vad varje parti vill med Sverige. Lätt att stirra sig lite blind på det som skapar mest känslor...även fast jag tycker det är vidrigt med personer som representerar parti som går ut med så icke-demokratiska eller icke-mänskliga kommentarer. Som förnekar olika händelser i historien och höjer upp diktatoriska personer. Kanske mest känsloladdat för oss som har personlig anknytning till andra världskriget och andra krig som skett/sker nu, att dessa händelser förminskas och förnekas. Politik skapar verkligen tankar o känslor - får se hur sociala mediernas olika rapporteringar blir nu de närmaste dagarna. Ser iaf att flera bloggar tar upp rätten och det viktiga till att rösta. Själv velar jag mellan att ta en liten paus och återkomma till sociala medier först på måndagen 10.9 när resultatet är klart eller att ändå följa men med viss filtrering.

Peppe Öhman · 2 years ago
Verkligen! Jag tror också att det är viktigt att på FB och andra offentliga platser säga emot och komma med fakta. Man kanske inte omväder just den man säger emot, men andra som läser kan få ord på sina tankar och argument för framtida debatter.

Johanna · 2 years ago
Mm, jag hör vad du säger och på ett plan håller jag med om att sansa sig och försöka förstå. Men om vi ska lära oss av historien så bör vi också vara på det klara med att de stora förändringarna i världshistorien ej skett genom konsensus och gränsöverskridande samtal. Faktiskt. Utan kollektiv mobilisering och kamp. I allt från den feministiska rörelsen till medborgarrättsrörelsen i USA. Och jag tror det är det som saknas i detta individualismens tidevarv, att vi kollektivt organiserar oss i de frågor vi finner viktiga, att vi är beredda att göra mer än att ta ställning på ett individuellt plan och att vi är beredda att offra mer än vårt publika ställningstagande. Sorry för dystopiska tankar :-)

Peppe Öhman · 2 years ago
Håller verkligen med om att vi ska protestera högljutt och demonstrera och vara besvärliga. Samtidigt tror jag att det är svårt att bygga ett fungerande samhälle på två poler som inte vill eller kan förstå varandra. Speciellt i det privata tycker jag att vi ska prata och övertyga med fakta, snarare än håna och bråka.

Koko · 2 years ago
Tack Peppe! Bra med sakliga argument. Heja alla som orkar argumentera! Själv tycker jag att det är skrämmande hur snävt och själviskt vissa orkar tänka i vår globala värld. Ett par länkar till, sånt som jag har gillat på sistone (har satt in [TA BORT] för att min kommentar markeras som spam annars): Linnéa Claeson, som bl.a. har det fantastiska instagramkontot assholes online, har gjort en bra antiSD-video med jämställdhetsargument: https://www.instagram.com/p/BnQ5ABKhdkP/[TA BORT]?taken-by=assholesonline Samma video på Fb: https://www.facebook.com/[TA BORT]536132886/posts/10155954005532887/ Jonas Gardell skriver om att vara Sverigevän på riktigt, till skillnad från att vara nationalist: https://www.expressen.se/[TA BORT]kultur/vi-ar-de-verkliga-sverigevannerna/ Lady Dahmer om att ta sitt politiska ansvar: http://ladydahmer.nu/2018/september/[TA BORT]vi-har-ett-politiskt-ansvar-ta-det-pa-allvar.html

Peppe Öhman · 2 years ago
Tack för länkar!

ylva · 2 years ago
Hej! Har länge tänkt skriva något på fb eller annat forum, men hejdat mig, svårt att formulera kort och koncist. Något gör mig väldigt trött med anti-SD kampanjen jag sköljs över på fb, ja överallt. Det är något förenklat och onyanserat i vad vettiga människor skriver och jag saknar en debatt där man inte bara upprepar vad andra sagt. Jag tror att inte alla som röstar på SD är rasister och jag tror att de övriga partierna bidrar till SD's storhet då man inte vågar föra en nyanserad debatt angående invandring, som tycks vara den stora frågan. Därtill är det intressanta att det nästan är uteslutande invandrare jag hör säga något som kan tolkas rasistiskt eller vill begränsa invandringen. På arbetsplatser vågar folk endast i små sällskap någongång yppa något om invandringspolitiken, för att inte klassas som SD-anhängare eller rasister. Jag läste överraskande nog en gammal krönika i DN som påtalade problemet i att man inte kan diskutera invandrarfrågan liksom andra sakfrågor. För övrigt röstar jag på miljöpartiet, för det är den absolut viktigaste frågan för mig. Känner mig annars både lite höger och vänster. Ogillar kapitalistiskt tänk men gillar att individen också har ett ansvar. Sjukvården är ett annat kapitel jag också skulle vilja diskutera, för det är många olika faktorer där. Behövs absolut mera resurser men med eftertanke - en mängd resurser går till de personer som gapar mest och behöver det minst, sorry to say. Det finns en allmän acceptans för klagande på sjukvården och särskilt primärvården, vilket är tärande för de som jobbar där. Jaha, jag behöver fila på mina politiska inlägg märker jag, kanske också lämpar sig bäst i samtal och ej i skrift.

Peppe Öhman · 2 years ago
Jag tror inte heller att alla som röstar på SD är rasister, men väljer man att lägga sin röst på dem bryr man sig inte speciellt mycket om att andra blir utsatta för rasism. Inte heller är kvinnor rättigheter till sina egna kroppar eller pressfrihet hög prioritering. Nu är jag inte mer insatt i svensk politik än att jag läser DN och Svd, men jag tycker att alla partier har invandring i sitt partiprogram. Rätta mig gärna om jag har fel. Sen håller jag med dig om att miljön är den absolut viktigaste valfrågan.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.