Vi är tillräckligt bra

4 years ago

Tack för alla förträffliga svar på det här inlägget om att leka med barn. Jag fann mycket tröst i det ni skrev. Bland annat detta enkla: “Vi är tillräckligt bra” som Cajsa skrev. För det är vi faktiskt. Det är såklart fint att sträva efter att bli en bättre förälder och ge sitt barn en så bra barndom som möjligt, men då måste vi fokusera på det som är viktigt på riktigt. Som att verkligen se sina barn, tala med dem, läsa för dem och vara trygga vuxna. Skit i petitesserna.

 
Hade en så härlig eftermiddag. Skulle äta lunch med Hanna, men så blev det riktigt varmt igen och lunchen förvandlades till hämtpizza nere vid Brunnsviken. Hannas syster Sara hängde också på. Vi hittade en pytteliten strandkant (kan inte skriva ordet “kant” utan att uttala det på engelska i huvudet) och hängde sedan där i någon timma. Jag tycker att det är så skönt att vara tre vuxna personer på ett barn. Och att både Hanna och Sara är personer som inte pekar och säger “Jaha, nu håller hon på att följa en and in i vassen” utan istället lyfter bort Majlis från drunkningsrisken.
När jag skrev det här slog det mig att pappor knappast tillsammans diskuterar om de är tillräckligt bra föräldrar för att de generellt tar ut mycket mindre föräldraledighet, har sämre koll på barnens kompisar och tidtabeller och klädstorlekar och så vidare.

Jessica · 4 years ago
Jag och min man pratade igår om vad vi tänker på och oroar oss för innan vi ska somna. Alla hans tankar handlade om honom - hans företag och hitta tid till sina intresse. Mina handlar ofta om barnen - deras kompisar, skolan, om jag har gjort rätt val kring saker som rör dem. Jag och min man är relativt jämställda i det vi praktiskt gör i hemmet och med barnen, men inte i planering, förberedelser och att oroa sig kring det gemensamma. Det sköter i stort sett jag. Det kan ha att göra med våra personligheter till viss del. Jag är kontrollfreak och vill ha kontroll (men borde lära mig att släppa den) och han är totalt - vad händer idag? (Det är en av sakerna jag gillar mest med honom. ) Och sen har det såklart med patriarkatet att göra. Jag är duktiga mamman och han är roliga pappan. Häromdagen skämtade han om att den här jämställdheten bränner ut honom. Om nutidsmän börjar tycka det är jobbigt att bolla jobb och familjeliv är det inte konstigt att det är så vanligt att småbarnsmammor går i väggen.

Peppe Öhman · 4 years ago
Så bra att du skrev det här! Jag tror att er situation är så vanlig (känner igen mig), Att jag har koll på det mesta och Magnus lever dag för dag. Det enda smarta jag gjort i vår relation var att låta Magnus ansvara för skolan. Jag har noll koll och vet att om jag engagerar mig kommer allt att blixtsnabbt falla på mina axlar. Din sista mening är också så ON POINT.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.