Ord majlis säger

6 years ago

Jag tycker vanligtvis det är mest skämskudde, eller cringe som det ju heter, med föräldrar som liksom smyger in skryt om hur tiiiidiga (underförstått: intelligenta) deras barn är. Inte sällan brukar just de här föräldrarna drilla sina barn i läsning före det börjar skolan. Eller vad vet jag, kanske det är bra för barnets självförtroende att kunna lite mer än sina klasskamrater. Tycker själv själv att ungarna ska få leka och ha det kul så länge som möjligt utan att prestera. Folk är helt besatta av sånt här i USA. När Vidde började kindergarten som femåring kunde nästan alla läsa och det kommer inte på fråga att man börjar skolan som sexåring utan att ha avverkat några böcker. Barn utvecklas i olika takt och det att ungen kunde läsa när hen var två betyder inte att hen eller föräldrarna är bättre och smartare människor. Jaja, nu kanske jag gör exakt samma sak eller kanske motsatsen, men jag tänkte att det vore kul att lista på tio ord som Majlis säger nu när hon är ett år och tio månader. Here goes: Titta! Ont! Åh nej! Tack! Nej! Mjölk! Häst! (lärde hon sig fredags) Vovve! Hey Google! Bye bye! Kom med! Vidar! Bolibompa!

Jennifer Sandström · 6 years ago
Haha, hey google!!! När används detta? Är det alltså som "hey siri"?

Peppe Öhman · 6 years ago
hehe, Majlis typ första ord. Google Home är som Siri fast i hushållet. Spelar upp grejer och svarar på frågor och tänder/släcker lampor.

Jooles · 6 years ago
Haha älskar det där med att det är de föräldrar som drillar sina barn att kunna läsa före skolan. Ev kanske också släkt med dom som lär somna barn fondspara med veckopeng? Blev helt till mig av en fb diskussion där det verkade som om ALLA fondsparar åt sina barn, följaktligen fondsparar vi åt våra barn men inte åt oss själva. (det var kört ändå för oss, enligt de vise männen i den tråden var det helt försent att bygga en Förmögenhet om man började först i 30 års åldern). Skämskudde. Löfte åt mig själv är att börja spara åt MIG.

ylva · 6 years ago
Hallå! Precis när jag funderar på detta med förskoleklass och hets. Min dotter inte ens sexår började nu 0-klassen i sverige. Gullig skola, ingen läxor, inga formella krav EGENTLIGEN. Alla berättar hur uttråkade deras barn var sista året på förskolan. Alla andra barn i dotterns grupp kan typ läsa och igår kom det fram varför hon var lite ledsen; jo fröken hade frågat barnen någon matematikgrej och alla andra kunde. Mitt barn kan ju inte formulera vad hon kände, men hon kände sig dum och hon skulle helst vara kvar på förskolan. Onödig stress, tänker jag, varför ska små barn utsättas för detta i en tid då det enda man pratar om är stress och utmattning. Vad man än säger, så är det självklart att börjar man 0-klass men i en skolmiljö, är det som det var för mig när jag började ettan. Med den skillnaden att jag då var nästan sju och ett halvt och älskade skolan. Jaja jag förstår att jag inte kan skydda henne från allting och hon kommer att klara sig, men det skaver lite inom mig att man och jag hela tiden försöker lära barn någonting, kanske lite för snabbt. Det är simskola, det är fotboll och det är bokstäver. Jag låter flummig, men kanske det är viktigare att lära sig bygga kojor, ta hand om varandra och bara leka. Eller bara njuta av att lära sig utan att behöva kunna från början. Dock berättade en amerikansk vän att det är sjufalt värre i New York. Och med New York förmodar jag att man menar medel-överklassen. Det är också något man inte vill säga i Sverige, för föräldrar påtalar tydligt hur viktigt det är att skridskor på skolan ska vara gratis, att den stora klasskillnaden här ligger i det vi inte kan mäta med pengar. Medveten om att jag raljerade ut min frustration en aning.

Peppe Öhman · 6 years ago
Håller med till tusen. Barn ska få leka så länge som möjligt. Tror att de amerikanska barnen blir skoltrötta tidigt pga av akademiska utmaningar och lååånga skoldagar och massor av läxor.

Karin · 6 years ago
Och så finns det barn som älskar böcker och bokstäver så mycket att det själva knäcker läskoden vid tre år....till chock för föräldrarna. Vi blev tillfrågade på bvc om vi har skola för vårt barn hemma...nej verkligen inte! Vi läser mycket och diskuterar kring allt i hemmet men har aldrig försökt preppa barnet till nåt! vår är en högkänslig liten person som fäst sig vid ljud och detaljer från början, började fråga frågor strax efter två och krävt att man förklarar och läser, men däremot haft svårare med tex potträning, främmande sociala situationer, nya människor etc, vilket sen andra jämnåriga kanske haft lättare med. Så...barn är olika! Alla är olika, men lika bra! :) Jag tror verkligen inte det är bra att tvinga på barn en massa saker före skolan, det viktigaste är ju att få en trygg och bra social grund att stå på! Som YLVA skrev, fokus borde vara på att lära sig fungera i en miljö med andra, ta hand om varann och finna glädjen i att lära sig via lek utan press!!

Peppe Öhman · 6 years ago
Men precis: barn är olika och utvecklas i olika takt. Det är ingen tävling i vem som är intelligentast/har bäst föräldrar.

Magdalena · 6 years ago
Så intressant o läsa kommentarerna från olika erfarenheter - likaså just att alla barn är ju så olika. Vårt barn började bli social kanske för ett par veckor sedan -dvs social på det viset att hen besvarade hälsningar eller började prata/teckna med våra vänner. Innan dess blyghet och avvaktande, kanske ngn timme eller så efteråt kunde kommunicera o leka med andra. Senast var vi på ett läger o alla var så förvånade över vårt barns plötsliga "socialhet". Å andra sidan är det ju våra vänner så hen har ju träffat dem till o från... älskar att berätta både med tal och tecken om vad som hänt under dagen eller minnen från sommaren. Dock precis som ngn skrev ovan inte intresserad av potträning o sånt nu... Men det kommer :) (är 3 år nu o jag har bestämt mig för att inte känna stress utan låta barnet själv utvecklas med olika möjligheter).

Peppe Öhman · 6 years ago
Exakt så är det, barn utvecklas olika i olika områden.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.