Influencers med makt

4 years ago

Jag la upp bilden med mig och en pizzaleverans på Insta och min kompis Jennifer skrev “Åt dem inte köpte bara för bilden”? 😉 Så som influencers gör nuförtiden 🙄” Hade faktiskt själv tänkt skriva nåt sånt, men avgjorde att referensen blev för snäv. Den grundar sig i det här och är inte en satir på samtiden fastän jag önskar att det var så.
Jag drar mig från att vara den som är den och klagar på dagens influencers, men ibland måste man bli den är illa omtyckta gnällkäringen. För det finns så många falskt perfekta liv och kroppar på Instagram. Det förrädiska är att det, åtminstone på bloggen, i tiderna fanns nåt slags gentlemen’s agreement om att det som publiceras är äkta. Det var professionellt producerade magasin, tv och film som sysslade med en förskönad version av verkligheten. Det är ironiskt nog också där marknadskraften i sociala medier ligger. Att en kompis tipsar om produkter du ska köpa, inte en anonym modell i en reklam. I bästa fall är bloggen nåt slags konsumentupplysning, i sämsta fall kamouflerad reklam.
Alla vet ju EGENTLIGEN att mycket av det som visas på sociala medier är välproducerade sagor, men jag tror att det är lätt att glömma det då vi står i ett hav av influencers och de flesta vågor som sköljer in presenterar en orentligt uppiffad verklighet. Som att det inte är speciellt konstigt att resa världen runt flera gånger om året, att tjugoåringar har väskor som kostar femsiffriga summor eller att beställa in pasta, ta bild, publicera på instagram, men givetvis inte äta den. Magnus sa att när han började producera poddar var de flesta som snackade journalister, experter eller programledare. Nu är de största poddarna influencers. Lägger ingen värdering i det, men, gudars så mycket makt stora instagrammare har.
Jag menar inte att bloggare har en skyldighet att visa upp sitt fulaste jag/verklighet, men blir illa till mods av den retuscherade verklighet som normaliseras och mest existerar för att få folk att känna sig otillräckliga och försöka konsumera sig bättre. Det är så cyniskt att låtsas vara en perfekt person och sälja grejer med det.

Jag åt upp pizzan.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.