Flyga med syfte

3 years ago

Där kom den! Mitt i jetlaggen och lugnet över att vara hemma spelade vi in veckans podd. Veckans avsnitt handlar om hur Instagram ökar antalet plastikoperationer och sänker självförtroendet hos unga kvinnor. Vi pratar också om varför 350 nyhetsmedier förra veckan gick ihop med gemensamt budskap och varför det är viktigt att säga det självklara. Dessutom snackar vi klimatångest och vem som inte längre ska få flyga (Magnus har svaret). Var så goda! Finns på Itunes, Acast och andra ställen där poddar finns.
Vill också att ni kollar in den här hyllningen till Madonna på New York Times.

Lisa · 3 years ago
Hej! Jag läste också i nyheterna hur snapchatfilter får människor att utveckla en skev syn på sig själv och att många gått så långt att de önskar bli opererade för att likna denna filterversionen av sig själv. Jag hade önskat att Magnus hade varit tyst och lyssnat lite mer på dig när du resonerade kring detta för det är SÅ viktigt att prata om. Just detta med operationer är kanske ett extremfall, men i vårt konsanta flöde av facetunade kroppar och ansikten så är det svårt att alltid tänka sådär som Magnus önskar i podden. Jag tror inte heller det är något som bara drabbar unga "osäkra" människor. Jag är 29 och ibland kan jag få känslovågor forsande över mig av min för stunden inbillade fulhet när jag tittar mig själv i spegeln efter att ha matat mig med sociala medier (eller när som egentligen, reaktionen kan komma långt senare). Vidare så märker jag att nu vid strax innan 30 så är det ett annat tankesätt som kommer igång, alltså hur jag ska "motverka" åldrandet. Det finns mycket här att säga, kvinnor bär på en otrolig press att se unga ut och ju mer vi kan prata om detta destå bättre. Jag tror att sociala medier verkligen ÄR annorlunda mot hur det var på til exempel 90-talet. Då var det modeller men nu ska liksom vanliga människor ha tonade kroppar med magrutor. Det är helt normaliserat att man ska springa ett maraton samtidigt som man gör en har en spännande karriär, ser till att skaffa ett eller två barn, samtidigt som man ger sig tid att åka på yogaläger i Marocco. Seriöst, sådant blir vi matade med, även utanför Instagram. Ursäkta för rant, men jag var bara tvungen att skriva detta. Älskar dig Peppe! Puss!

Peppe Öhman · 3 years ago
Ja men TACK! för bekräftelsen. Jag är över fyrtio och känner samma sak, att jag påverkas av Instagram. Jag kan rationalisera bort dem, men de smyger på mig så fort jag inte är uppmärksam. KRAM

Jennifer Sandström · 3 years ago
Låter som ett galet spännande avsnitt. Måste lyssna!

Peppe Öhman · 3 years ago
Ja, det MÅSTE du!

Jennifer Sandström · 3 years ago
Vill förresten, apropå Jessicas kommentar om blame-game, tipsa om ett initiativ här i Finland som satsar på att lyfta klimatfrågan mer lösningsorienterat. Spark Sustainability > https://sparksustainability.com/

Peppe Öhman · 3 years ago
TACK! Så bra länk, ska sprida den.

Peppe Öhman · 3 years ago
Håller med om att det blir klassförakt och allt annat. Vi får ta upp detta brev i nästa podd! TACK!

Peppe Öhman · 3 years ago
Hjärta hjärta hjärta! Och tack för mycket bra kommentarer! Och för att du lyssnar på podden

Heidi · 3 years ago
Håller med Jessica här ovan. Ska jag, exempelvis, som förra året gjorde 1 flygresa och då till Lanzarote med min familj, inte få flyga mer? Men ni då, som flyger till finland/sverige x-antal ggr per år och även andra nöjesresor (dubai ex..) för er är det helt okej att resa för ni gör det i ett "högre" syfte? Vad upptäckte ni i dubai som ni inte kunnat googla er till, undrar jag. Om ni verkligen bryr er så mycket om klimatet hade ni flyttat hem till finland/sverige så ni slapp flyga över hela världen titt som tätt. Lite skenheligt beteende ni har, kan en ju tycka. Obs, jag dömer er ej för ert flygande, men tycker ni kunde lyft er blick lite faktiskt! Let him without sin cast the first stone o.s.v..

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.