Dagar med noll konsumtion

3 years ago

Min kompis Maja sa i förbifarten att hon gör ett litet kryss i sin analoga kalender varje gång hon klarat av av att inte köpa något. Inte köpa nåt inkluderar mat, betala räkningar, häften till barnens skola, biobiljetter och kaffet på väg till jobbet. Det är överraskande svårt att hålla en dag helt utan konsumtion. Maja sa att det också är väldigt tillfredsställande att se kryssen i kalendern.
Så mycket i vår kultur handlar om konsumtion. Jag tänker ofta på influencern (var det Elsa Billgren) som skrev ett hon skickar tillbaka 90 procent av allt hon köper online. Inför förra podden (eller var det förrförra) hade jag läst en artikel om fenomenet: Folk beställer kläder på nätet, fotar sig själv i dem för instagram och skickar tillbaka plaggen. Alla dessa kläder som åker runt i världen för att vi ska öka vårt eget värde.
För att inte tala om matsvinnet. Mina kompisar Cecilia och Kristin har kommit ut med sin andra kokbok “Nyfiken grönare” där Cissan skriver om hur hon nuförtiden handlar mat en gång i veckan och förvandlar gårdagens resten till en ny rätt. Precis det handlar den här (vegetariska) kokboken om. Att inspirera folk till att våga testa nya rätter och inte slänga mat.

Här finns recept på grytor, pizza och pastamackor. Ja, ni läste rätt. Och tydliga tips på hur man kan välja miljömässigt hållbara råvaror. Jag har lovat mig själv att testa en ny rätt varje vecka. Förra veckan lagade jag en indisk kikärtsgryta ur den här kokboken “Din vegetariska vardag” och så fort jag avslutat det här inlägget ska jag slänga ihop något ur den “Nyfiken grönare“.

Förresten, det är bara några Gilla-markeringar kvar tills 1000 personer gillar Livet & LA’s Facebook-sida. Kan inte ni hjälpa mig att få upp den till 1000. Tigger lite här.

Hanna · 3 years ago
Jag tror att jag just blev din 1000:de gillare. Får jag något pris nu? :)

Peppe Öhman · 3 years ago
JA! Vad vill du ha?

Cecilia · 3 years ago
Att "låna hem" kläder på det sättet är ju lika sjukt som att beställa in mat för att fota och lägga upp och sen inte äta. Jag blir helt provocerad av detta.

Peppe Öhman · 3 years ago
Visst är det så sjukt att det låter som satir. Herregud.

Anna · 3 years ago
Haha, för mig är de flesta dagar med noll konsumtion! Däremot har jag tänkt på att där vi bor är det svårt att gå ut om man inte ska betala för något (dvs gå ut och äta, handla, betala inträdesbiljett), vilket ju är irriterande om man jobbar hemifrån. Tror att det finns mer att bara och göra som är gratis i Sverige (gå på stan, här gör man ju inte det) eller större städer (gå längs stranden, bara strosa)....

Peppe Öhman · 3 years ago
När min kompis Janne hälsade på här i LA sa han att man knappt kan stiga utanför dörren utan att börja dela ut dollarsedlar.

Emma · 3 years ago
jag är en flitig läsare av elsa billgrens blogg men kan inte komma ihåg att hon någonsin uttalat sig så? hon köper ju väldigt mycket vintage och second hand så det låter liksom inte rimligt? (eller så kanske det är just det eftersom hon inte köper så mycket nytt online? ) nån annan får gärna upplysa mig om de har bättre koll!

Peppe Öhman · 3 years ago
Du har nog rätt, det måste ha varit någon annan.

Fager Dam · 3 years ago
Jag skulle också säga att det inte kan ha varit Elsa Billgren, jag läser allt på hennes blogg och har inte sett något sådant :) hon berättar mest om sina vintage-köp.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.