Bensin i dieseltanken

3 years ago

Igår avslutade jag en trevlig kväll som via bad på Stora Essingen, middag på Växthuset och kort häng på Trädgården med ett nattdopp. Detta är verkligen den perfekta badsommaren. I dag firar Magnus och jag bröllopsdag, vår nionde i ordningen så nästa får bli en stor fest. Det är min tur att ordna överraskningsprogrammet som börjar om cirka en timme. Jag skriver mer om det imorgon, tills dess får ni gärna lyssna på Mellan raderna där vi bland annat talar om Tessa Hadleys “Syskonen”, om Vigdis Hjorts “Arv och miljö” och om Jenny Jägerfeldts “Comedy Queen”.
I Magnus och Peppes podcast talar vi om skönhetsoperationer och feminism, om varför det brinner mer i Sverige, om Trump och Putin, incidenten med bensin i diseltanken och mycket mer. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla ni som varje månad betalar 2, 80 för podden. Det är en liten summa, men betyder mycket för oss eftersom det bevisar att ni verkligen tycker att journalister och kulturarbetare ska få betalt. Ni som precis börjat lyssna på podden: Det finns en PayPal-symbol till höger här i bloggen. Klicka på den och prenumerera. TACK! Från hjärtat.
Ni får förresten VÄLDIGT gärna tipsa era vänner om mina poddar ifall ni tycker att de är bra. 
På tal om poddar så gjorde jag ett studiebesök på tv4 och nyhetsmorgon där Magnus jobbar på sommaren. Tycker att det är så kul att se honom i en chefsroll. Jag är ju van vid Hemmamagnus. På NyMo träffade jag också min internetvän Isabelle McAllister. Vi har försökt få till en fysisk träff i över ett år nu och lyckades äntligen. Isabelles poddpartner Eva Röse var också där och otroligt trevlig. De har en riktigt bra podd som både handlar om samhälle och att skapa en vänskap genom en podd. Den ska ni också lyssna på. Röse McAllister heter den.

Jessica · 3 years ago
När skönhetsoperationer diskuteras säger jag alltid att alla ska få göra vad de vill, för jag vill backa och inte shamea kvinnor som fixar sitt yttre, men i mitt stilla sinne tycker jag det är helt sjukt. Varför vill en frisk person sövas och opereras och utsätta sig för risker och komplikationer? Jag hör att vissa mår så psykiskt dåligt över sitt utseende så de känner att de inte kan leva med sin näsa, sina bröst osv. Men eftersom jag själv inte känner så är det omöjligt för mig att förstå. Det betyder inte att jag är nöjd med allt på min kropp, men jag har accepterat att det här är det utseendet jag fick. Människor som inte kan leva med sin näsa kanske skulle behöva psykiatrisk hjälp? Att ha en ful näsa eller ett par fula bröst på en frisk kropp är så mycket bättre än en perfekt kropp med exempelvis cancer i. Jag tänker på alla bekanta och folk som gjort operationer, hur ska de förklara det för sina döttrar? ”Du är perfekt mitt lilla hjärta, men mammas bröst var så fula så hon fick göra om dem!” Det är här jag tänker att jag kanske inte ska vara tyst om att jag tycker att operationer är sjukt. Jag är emot det. Jag vill inte att nästa generation ska fortsätta med det. Genom att backa ger jag mitt medgivande till att skönhetsoperationer normaliseras mer. Jag tänket också på ekonomin. Att lägga 30 000 kr på ett par nya bröst istället för en upplevelse eller resa med min familj känns galet. Det är fruktansvärt dyrt med fransar och fillers, tatuerade ögonbryn, hårfärg, krämer och smink. Hur mycket är rimligt för en ung tjej att lägga på sitt utseende varje månad? Och de som inte har råd, men vill vara fina, ska de ta sms-lån? Jag skulle aldrig operera mig, spruta in nåt eller lägga mer än 500-1000 kr i snitt i månaden på mitt utseende. Men jag rakar benen, färgar håret, sminkar mig och drar in magen. Är jag så mycket bättre själv? Jag har mycket mer förståelse för rekonstruerade skönhetsingrepp efter en olycka eller sjukdom, jag tycker att det finns en skillnad där. Jag har tankar som inte är PK om hijab och burka också, men eftersom det bara är ett utifrån-perspektiv vet jag inte om det är något jag har rätt att tycka kring och det här blev lite långt.

Peppe Öhman · 3 years ago
Ungefär exakt så tänker jag. Det är självklart inte den enskilda individens fel, vi är alla offer för patriarkatet, men tråkigt att kvinnokroppen fortfarande är så objektifierad.

Jessica · 3 years ago
Jag håller med, självklart är det inte den enskilda individens fel, men samtidigt om man vill förändra något behöver man utgå från sig själv. Jag kan inte rädda hela världen från miljöförstöring, men jag kan se över vad jag själv kan göra för miljön (sopsortera, cykla mera osv). Kanske är det samma sak här? Om en enskild kvinna efter nästa enskilda kvinna efter nästa enskilda kvinna säger nej till fillers och operationer kanske kvinnor själva långsamt kan förändra iallafall en liten del av bilden av kvinnorkroppen. Åtminstone vara ett gott exempel för våra döttrar. Jag vet inte. Det blir lite offer-blaming. Det är svårt.

Peppe Öhman · 3 years ago
Men PRECIS så är det. Vi är alla små delar av en helhet och förändringen kan bara börja från en själv. Jag ville bara inte peka finger på andra kvinnor, tänker att jag själv inte är perfekt. Gick på middag helt utan smink igår, visserligen ofrivilligt, men det gick bra ändå :)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.