Tre bra aktualitetspoddar

4 years ago

När jag hälsade på i Finland frågade jag alla mina vänner vilka poddar de lyssnar på. De flesta av mina finlandssvenska vänner lyssnar på poddar, medan väldigt få av de finskspråkiga gör det. Än så länge. Jag förutspår att det kommer att se annorlunda ut om ett par år. Då kommer podden också att ha nått det finska Finland.
Mitt drömscenario är en finländsk version av The Daily, Up First eller Today Explained. Alltså en podd på ca 15 minuter som ger dagens viktigaste rubriker och förklaringar till dem. Plus ett lite djupare reportage. Sedan handen på hjärtat: Under de senaste dagarna har jag för första gången i mitt liv undvikit nyheter. Eller det har jag såklart inte gjort, men jag känner att jag inte riktigt klarar av fler bilder, texter och ljudupptagningar av barnen som separerats från sina föräldrar och blivit inlåsta i burar. Det är för vidrigt. På en rationell nivå fattar jag att det inte finns några som helst ursäkter för att vända bort blicken och jag anstränger mig verkligen för att inte göra det, men det är så otroligt smärtsamt. Jag tänker att smärtan och obehaget bäst tar sig bäst i form genom att donera pengar till Amnesty eller ACLU eller Rädda Barnen. Att rösta i alla val och se till att högerextrema och människoföraktande personer och partier får någon som helst politisk makt. Nu börjar jag gråta igen för det är så fruktansvärt barbariskt att skilja åt barn från sina föräldrar.
När jag började det här inlägget tänkte jag bara tipsa om några bra nyhetspoddar, men nu blev det såhär.
Bild från Vox.

Flicka · 4 years ago
Jag försöker lobba för en nyhetspodd på husis! Vad kommer till er diskussion om public service i senaste poddavsnittet. Om public service håller sig till sitt egentliga uppdrag, alltså levererar nyheter, aktualitetsprogram och sådant icke-kommersiellt lukrativt innehåll som är av stor samhällelig vikt, tycker jag det är mer än berättigat att ge verksamheten större medel att jobba med. Om public service, som Yle exempelvis har gjort, däremot köper upp rättigheter till HBO-serier och dylika håller jag med Magnus, då förvränger de konkurrensen på ett orättvist sätt. Dessutom uppfattar jag Yles opinionsjournalistik väldigt problematisk. Jag anser att det inte ingår i rundradioverksamhetens grunduppdrag att driva opinionsjournalistik, utan uttryckligen leverera objektiv information så att medborgare kan själv forma sina åsikter och dra egna slutsatser. De flesta dagstidningar har någon form av betalvägg och då finns det många vars enda nyhetskälla är public service. Om små länder som Finland och Sverige vill fortsättningsvis ha ett levande och mångsidigt medielandskap tycker jag att diskussionen om presstöd är viktig och relevant. I Finland känner jag att det också behövs en ärlig diskussion kring de svenskspråkiga medierna.

Peppe Öhman · 4 years ago
Så bra skrivet! Vi tar upp detta i nästa podd.

Magdalena · 4 years ago
Känner samma just nu kring det där om barn som skiljs från sina föräldrar. Ibland orkar man ta tag i att läsa och se men ibland blir det för tungt - speciellt om det sammanfaller med något som är tungt i övrigt i livets vardags/sinnesstämning. Tänker att det är också naturligt att känna så.

Peppe Öhman · 4 years ago
Fasiken, du har helt rätt. Ibland får man ge sig själv en liten respit.

AlandsPetra · 4 years ago
Lyssnade just på er senaste podd å reagerade då du orkade om att ni får frågor om hur ni kan bo i ett land som USA. Finlands asylpolitik är vidrig den me. Vi deporterar unga människor till länder som Irak och Afghanistan. Det är omänskligt! Finlands regering består av en bunt självcentrerade gubbar!

Peppe Öhman · 4 years ago
Bra poäng! Finlands flyktingpolitik är sannerligen ingenting att vara stolt över. Känner att jag skulle vilja läsa lite goda nyheter och praktiska åtgärder för att hjälpa folk som flyr farliga länder. Inte bara vidriga reportage om hur barn och utsatta misshandlas.

Jenny · 4 years ago
Vilka poddar lysnar dina finländska vänner på, rekommenderar de någon speciell? Jag skulle gärna följa en bra inhemsk aktualitetspod om det finns någon. Eller en svensk, för den delen.

Flicka · 4 years ago
Visserligen är jag inte Peppes vän per se, men jag lyssnar på en massa poddar. På finska Yles Politiikkaradio, HS Uutisraportti och sedan Rapports Politbyroo. Den första har oftast experter och forskare i studion, den andra görs av journalister och den tredje görs av kommunikationsproffs som också sitter med i Helsingfors stadsfullmäktige. Också Long Plays program/podd i Radio Helsinki är bra. På svenska finns det inte så många men förutom Magnus och Peppe tycker jag väldigt bra om Två nollor för mycket. Janne Strang är före detta journalist på HBL och Peter Törnroth verkar bara vara annars väl inläst på aktuella nyheter. Om feminism tycker jag väldigt bra om Omaa luokkaa och Hilla ja Inari.

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack för svar!

Peppe Öhman · 4 years ago
tycker att Flicka svarade bra! Mina finska vänner lyssnar nästan inte alls på poddar. Nån lyssnade på Säker stil, svensk med andra ord. Så här läste jag i en undersökning: “Surprisingly, podcasts seem to be least accessed in North European countries with a strong audio tradition such as Finland (24%), Germany (22%), the UK (18%), and the Netherlands (18%). This may be because popular public broadcasters have little incentive to undermine their linear radio listening by producing or promoting podcasts.”

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.