Om du inte läser nyheter, gör detta!

4 years ago

När jag skrev det här inlägget om vad folk struntar i att göra (tack för alla svar, älskade att läsa dem!) skrev Jennifer att hon bland annat struntar i att läsa nyheter. Som journalist blev jag såklart hysterisk när jag läste det och uppmanade Jennifer att förklara sig. Det gjorde hon i ett helt inlägg, bland annat så här:
“I och med att jag inte lever som någon eremit tycker jag att många nyheter når mig ändå. De nyheter som är värda att bry sig om. Jag hänger ju på internet, bland bloggar, följer lite av en slump vissa nyhetssajter och lyssnar emellanåt på poddar som tar upp nyheter. Människor i ens omgivning tar också upp viktiga saker ibland. Jag förlitar mig helt enkelt på sånt. Och tv:n hemma står ofta på med nyheter på finska.”
Jag föreställer mig att det är ganska vanligt, att prioritera bort nyheter är kanske inte så svårt. Det finns så mycket roligare saker att göra. Men ändå, ropar den hysteriska journalisten: Man måste ha koll på samhället! Hur ska vi annars ha en fungerande demokrati? Vem ska ifrågasätta politiker och andra makthavare om ingen är intresserad av nyheter. Hur vet folk som inte läser nyheter vem de ska rösta på?
Jag tänker så här: Du kan gott prioritera bort kvällstidningarnas rapportering om mord och kändisar. Det är viktigare att förstå ett sammanhang än att dagligen vada omkring i lösryckt information om vad som händer i på orten, i landet och ute i världen.
Om du känner att du inte orkar följa med nyheterna, ta en dag i veckan då du ser på ett aktualitetsprogram eller varför inte lyssna på en samhällspodd. Ta till exempel “Magnus och Peppes podcast“, “Två nollor för mycket“, “Pod Save America”, “Lilla Drevet“, “NPR Politics” eller “Trumpcast” på Slate. Nu listar jag en massa amerikanska aktualitetspodcaster, men välj en som ligger dig nära. Eller kolla på tv-program som sammanfattar veckan eller prenumerera på nyhetsbrev som The Skimm som varje dag listar och förklarar dagens händelser på ett inte bara smart och underhållande sätt, utan lägger dem också i ett sammanhang.
Nu vill jag också veta: följer du någon form av nyhets -och/eller samhällsbevakning? Vilken i så fall?

 

Ann Rumbleinthearctic · 4 years ago
Vi lyssnar på NPR varje morgon men brukar även lyssna på diverse podcasts, fivethirtyeight, pod save america, npr politics, och slates poilitical gabfest. Ja alltså om jag ska vara ärlig så har jag inte lyssnat så värst många podcast på sistone, men det händer då vi kör längre sträckor. Känns dock som pod save america har börjat bli lite mer jobbig på sistone.. Annars så är det NYT, Huffington, och Washington Post som gäller för min del. Har inte hört talats om Skimm, kanske ska signa upp. Och har heller inte lyssnat på trumpcast.

Peppe Öhman · 4 years ago
Tänkte PRECIS samma sak om Pod Save America när jag körde till stallet och lyssnade på den idag. Tänkte att det kanske var en svacka, men du kan ha rätt i att det är en trend. För övrigt konsumerar jag samma sak som ni. Plis LA Times och DN ett par gånger i veckan.

Jennifer · 4 years ago
Tack Peppe - för att du inte fördömer mig helt ;) Och kommer med tips! Men alltså, politik - huuuur ska man förhålla sig till att det är så sjukt patetiskt hur politiker beter sig? Och att det bara handlar om att 1) sätta dit de andra och 2) framhäva sig själv på bästa sätt med de bästa löftena för att få röster? Politiken i Sverige har dessutom verkar flyta ihop till en enda röra. Jag har börjat tvivla på hela systemet. Allt är liksom ett enda stort jippo känns det som.

Peppe Öhman · 4 years ago
Fattar, men de flesta politiker ÄR bra typer. När jag jobbade på Riksdagen fick jag en sån bra insikt att majoriteten verkligen vill väl. Sen rapporterar ju journalister oftare om de som begår fel och gör dumheter. :)

Jennifer · 4 years ago
*signar upp på the skimm*

Peppe Öhman · 4 years ago
YAAAS!

läsaren · 4 years ago
Lokalnyheter mest. Inte särskilt intresserad av världsnyheter, tyvärr.

Peppe Öhman · 4 years ago
Då får det vara så. :)

Karins · 4 years ago
Aftonbladet och Expressen :’-D Önskar att jag skämtade men det är liksom på en lagom lätt nivå jag känner att jag har ork att ta in.

Peppe Öhman · 4 years ago
Haha, det är OKEJ :)

Hanna · 4 years ago
Jag lyssnar på Sveriges Radio P1 när jag kör bil, när barnen blir större tänker jag mig att en radio står på oftare hemma. Får så mycket intressant genom den kanalen.

Peppe Öhman · 4 years ago
Har den alltid på i köket hemma hos svärmor. (känner mig som mina egna föräldrar).

Maja · 4 years ago
Jag lyssnar på God morgon världen (P1 ) varje vecka för att få en update på vad som hänt i nyhetsväg. Det är välproducerade 2h med både svenska nyheter men en hel del reportage från världen, paneldiskussion och krönikor. Good shit. Sen läser jag DN som e-tidning lördag och söndag och så magnus och peppes podcast. Har en man som twitter läser mycket och han uppdaterar mig på vad som händer i Trump världen bland annat. Jag har helt slutat med tv-nyheter och nättidningarnas klick rubriker. Kände att det blev för mycket skit. Om det händer någonting och jag vill ha en update så lyssnar jag på sveriges radio eller kollar svt nyhetssändning.

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag ska ta mig an Godmorgon världen! Tänker att den motsvarar The Daily och First up. Tack för tips!

Agnetha · 4 years ago
Jag prenumererar på en papperstidning som kommer varje morgon - den lokala Östgötacorrespondenten. Jag ser till att läsa den varje dag, dock inte alltid på morgonen (pga bråttom). Jag brukar även titta på nyhetssändningar på tv om jag har tid att sitta ner, och skummar ofta rubrikerna på SvD och DN - fast båda har ju betalväggar och även om jag betalar för innehåll om jag tycker att det känns viktigt är det sällan jag ids med tanke på att de flesta rubriker återfinns i min papperstidning också...

Peppe Öhman · 4 years ago
Fattar verkligen. Jag längtar efter att läsa pappers_Dn varje morgon hos svärmor i Stockholm i sommar. Så glad att höra att det finns andra som fortfarande prenumererar på papper.

Steph · 4 years ago
Jag läser Suomen Kuvalehti. Bästa tidningen i Finland om man vill ha litet mer djuplodande analys och intressanta nyheter du kanske inte alltid hittar på andra ställen. Den finländska politiken och världspolitiken har gjort att jag tappat intresset för dagsnyheterna, att varje gång man öppnar tidningen bli förbannad på gubbarna i vår regering eller flyktingpolitiken i vårt land blev litet tungt sådär på morgonkvisten.

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack för påminnelse om SK:S existens. Den ska jag köpa och läsa i sommar. Också bra för mig att läsa på finska.

Ulrika · 4 years ago
I mina "bästa" veckor av nyhetskonsumtion gör jag det här: - lyssnar på Studio Ett på P1 2 - 3 gånger - kollar på Rapport på SVT 2-3 gånger - köper pappersversionen av DN på lördagar och läser varje artikel från framsida till sista sidan (förutom sport och ekonomi) - kikar in på DN:s och Svd:s appar en gång per dag (betalar för båda och borde använda mer) - lyssnar på dessa poddar: Magnus och Peppes Podcast (så klart!), Lilla Drevet, En varg söker sin pod och USA-podden (och många andra som inte är nyhets-/aktualitetspoddar) - klickar på och läser alla de artiklar som delas i mitt FB-flöde (oavsett om om de är vänster- eller högerpolitiska, feministiska eller antifeministiska). Definierar mig själv som vänster och feminist, men önskar att jag höll bättre koll på meningsmotståndare, det är lite av ett dåligt samvete hos mig Riktigt "dåliga" nyhetsveckor blir det nästan bara poddarna, dem följer jag slaviskt!

Peppe Öhman · 4 years ago
Låter ju som om du har STENKOLL! Snyggt jobbat.

Ulrika · 4 years ago
Märkte nu att det lät lite väl präktigt det jag skrev, måste erkänna att de "dåliga" veckorna nog är fler än de "bästa", eller nånstans mitt emellan dem för det mesta snarare. Särskilt vår- och sommartid tycker jag att det är svårt att få in nyhetskonsumtion! Ligger helst i solen och lyssnar på podd (vill inte ställa mig in, men Mellan raderna är definitivt topp 3 för mig bland poddar!) eller läser en härlig bok. DN i solen på balkongen med en kaffe på lördagsmorgnarna är en vana jag haft någon månad nu, det hoppas jag hålla fast vid över sommaren. Jag önskar att varje vecka såg ut som jag beskrev ovan, men det är nåt att sikta på, och ibland når jag dit. Ditt inlägg gav mig en extra push som jag behövde, tack för den peppen! Sen måste jag säga att din och Magnus podcast har varit lite av en ögonöppnare när det gäller hur extremt viktigt det är i ett demokratiskt samhälle med bra, oberoende journalistik! Förut tyckte jag att det är hutlöst dyrt att access till dagstidningarns appar kostar runt hundralappen per månad och att en papperstidning kostar 40 kr, men det är de ju verkligen värda. Så tack för det också!

Delpheena · 4 years ago
Jag prenumererar på nyhetsbrev från The Guardian och New York Times och läser dem varje morgon. Det är dock inte mycket mer än rubriker, så det kanske känns som att jag har större koll än jag egentligen har. Som expat skulle jag gärna ändå ha lite koll på vad som händer i Finland. Har därför notisfunktionen på på HBL:s app och går ibland in och läser, men är inte helt övertygad – jag är liksom inte jätteintresserad av ”Det blir dyrare att åka spårvagn från Stockmann till Tullbommen!”. Lyssnar på Slate Political Gabfest för amerikansk politik och hade hoppats att Politicos EU Confidential skulle vara europeisk motsvarighet, men är inte helt övertygad där heller. Får dock rejäl dos EU-politik från Politicos nyhetsbrev Brussels Playbook.

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag blev också besviken på politico. Den finns där i mitt poddbibliotek, men har aldrig fastnat. Känner tyvärr samma sak som du gällande Hbl: Jag bor för långt borta för att det ska vara relevant.

Ulrika · 4 years ago
är lite i ett vakuum nyhetsmässigt efter att ha flyttat till Åland för ett par år sedan. Svensk inrikespolitik är lite fjärran (men GUD vad debattklimatet verkar förändrats bland gemene man på bara två år, märker jag när jag pratar med bekanta som är i Sverige!). Finsk inrikespolitik likaså (plus begränsningen språkmässigt för mig som rikssvensk, även om jag faktiskt gått en kvällskurs i finska i tidernas begynnelse...) Har fördelen att ha en OTROLIGT samhälls- och omvärldsintresserad man. Påläst, läser nyhetskällor från massa olika vinklar (västerländsk media från olika länder, Russia Today, Al-Jazheera, blablablabla) och ÄLSKAR att få ge dagens rapport om vad som händer i omvärlden. så på så sätt får jag mig ju en del till livs. Är så tacksam för det, får alltid en gedigen analys av grejer (men ändå intressant att prata om, rimligt att man tycker ens partner berättar grejer intressant liksom). ja och sen finns det ju åländsk lokalpolitik förstås. men det blir ju väldigt... lokalt att bara känna till det som påverkar typ 30 000 pers som mest.

Lina · 4 years ago
Jag har Svenska Yle som främsta nyhetskanal, kollar varje dag. Sen är jag med i några samhällsorienterade fb-grupper och läser saker som kommer upp där. Jag orkar inte ta in hur mycket som helst av världens orättvisa, men samtidigt ser jag det faktiskt som en plikt att åtminstone försöka förstå vad som händer när jag är så sjukt priviligerad som jag är. Jag har också blivit betydligt mer intresserad, på ett litet ångestdrivet sätt, av inrikespolitiken i Finland sen det började pissas på människors rätt att leva i den fruktansvärda omfattning som det görs nu. Jag tänker att det med rätten att rösta också kommer ett ansvar att se till att man är så informerad att man ska kunna ge en röst till något som ligger så nära ens egna värderingar och tro på världen som möjligt. Man ska alltså ha en viss läsförståelse för att få recensera boken, om den liknelsen säger nånting.

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag tror att du Lina är en viktig kanal för många. Jag har lärt mig mycket om Finlands inrikes- och flyktingpolitik bara genom att följa dig.-

Mia · 4 years ago
Anledning till att jag hittade till eran podd mellan raderna var för att jag bestämde mig för att nu får det vara nog med nyheter. Annars var jag en slav under nyhetsbevakning. Men det får mig bara att må dåligt och bli frusterad. Sverige står inför en mörk framtid med dessa inkompetenta politiker som bara kastar skit på varandra och vägrar lyssna på vad väljarna vill ändå. Vad jag än säger och tycker så kommer ingen bry sig. Jag har ju ingen utbildning så jag är ju i princip värdelös ändå och min åskit räknas inte. Så om jag tar upp en bok, ser ut på min altan fylld av vacker natur, där bara vinden hörs så slipper jag gå sönder av ångest över Sveriges framtid. Jag är livrädd för allt våld men än har inte våldet kommit hit till min skog.

Magdalena · 4 years ago
Twitter- HBL o svenska Yle. Läser om något intressant, försöker kolla deras webbsidor då o då för att hänga med vad som händer här. Min man läser HS så han berättar för mig där. Ibland tipsar jag honom men vi märkt att finska o svenska nyheter här skiljer sig ibland. Vidare följer jag ngn journalist o sånt i twitter så får upd. Kikar på DN (brukar få tips av pappa i Sverige oxå). Via twitter o Facebook korta nyheter eller notiser från respektive lands teckenspråksnyheter. (Finland har endast finskt tsp men bra lära mig tecken mm oxå). Lite dålig på att läsa andra källor/länders tidningar mm. Bra med tips här så får kika runt lite :)

Peppe Öhman · 4 years ago
Låter som om du har en bra koll och kombo på nyheter.

anna · 4 years ago
men ÄR det så himla dumt med papper i det här fallet? om man ändå återvinner allt papper? jag är slavisk återvinnare/minimikonsument, men tänker ändå att jag bidrar till att säkra papperstidningens framtid i åtminstone några decennier till...

Peppe Öhman · 4 years ago
Det tänkte jag också, att det kanske inte är en SÅ stor miljöbelastning om man återvinner etc

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.