Miljöhandling: välj fossilfri el

2 years ago

Detta är ett kommersiellt samarbete med Vattenfall

Jag antar att ni precis som jag kan få panik av klimatförändringen. Jag får det mindre på grund av mig själv, men mer för folk som bor på områden som är utsatta för extrem torka, översvämningar och såklart för att jag inte vill lämna en sliten, smutsig jord med enbart utrotningshotade djur åt mina barn.

Det kan kännas övermäktigt att som privatperson bromsa upp klimatförändringen, men jag tröstar mig med den gamla devisen att ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting. Om man ska börja med en livsförändring kan det känna orimligt stort att ändra på precis allt i vardagen: Sluta flyga, skippa köttet, ingen kaffemjölk, sälja bilen, aldrig köpa nya kläderna och så vidare. Som att Mount Everest tronar upp sig framför en och man ska bestiga berget bums. Det kan kännas så stort att man struntar i hela projektet.
Då tror jag på att börja med ett litet steg i taget, göra mindre förändringar som inte från en dag till en annan kastar hela ens livsstil. Som att byta elavtal.
I podden och nu bloggen samarbetar vi med Vattenfall som bestämt sig för att göra det möjligt att leva helt fossilfritt inom en generation. Redan nu säljer de enbart fossilfri energi i Finland. Det innebär i praktiken att de helt slutat använda kol, olja och gas i energiproduktionen. Istället utvinner de energi från sol, vind, vatten och kärnkraft.
Oj, kärnkraft! Tänker ni kanske nu. Själv ryggade jag också tillbaka, men när Magnus och jag hade ett långt möte med Vattenfall och ställde dem frågor kring olika energiformer sade de att kärnkraft är nödvändigt (än så länge) ifall vi vill minska på CO2 utsläppen inom energiproduktion. Då är det allra renaste alternativet är faktiskt kärnkraft. Jag kan handen på hjärtat säga att mitt spontana motstånd mot kärnkraft mest är baserad på känslor medan Vattenfalls argument för att använda kärnkraft som alternativ till fossila bränslen är faktabaserat. Vi talar mer om detta i nästa podd, men annars kan ni läsa mer på vattenfall.fi/magnusochpeppe,  kolla på den korta videosnutten och läsa mer om kärnkraft där.
Gå också in på Vattenfall + Magnus och Peppe och välj ett fossilfritt producerat energiavtal. Väljer du t.ex. avtalet Timel Mix, kan ditt hushåll minska koldioxidutsläppen under ett år som motsvarar en tur- och returresa från Finland till Thailand. Dessutom finns det ingen grundavgift på det här avtalet de första sex månaderna.
En sak till! När du gör ett elavtal med Vattenfall kan du själv välja varifrån du vill att din energi ska komma. Väljer solenergi är det lite dyrare att köpa in än t.ex. kärnkraft, men då betalar Vattenfall själva skillnaden. Du som konsument påverkas inte av det.

matilda · 2 years ago
"Jag antar att ni precis som jag kan få panik av klimatförändringen. Jag får det mindre på grund av mig själv, men mer för folk som bor på områden som är utsatta för extrem torka, översvämningar" bor inte du i ett extremområde? har inte LA typ konstant vattenbrist på grund av ligger i öknen? och jag har dessutom för mig att nivåerna i både sjöar, floder och grundvattentäkter stadigt sjunker i hela Kalifornien- Arizona-utah-nevada-området. inte för att jag vill blejma dig personligen, men du bidrar ju till det genom att bo där du valt att bo?

Peppe Öhman · 2 years ago
Bra fråga, var ska man bo för att det ska vara tillräckligt miljövänligt?

Basse · 2 years ago
Värt att notera att business casen för att bygga nya kärnkraftverk verkar vara fruktansvärt dålig, medan solenergi blir allt billigare. Jag bytte själv till elavtal med förnyelsebar energi (vind, vatten sol) i fjol. Och fossila bränslen är kraftigt subventionerade, plus att deras miljöpåverkan inte beskattas heller.

Peppe Öhman · 2 years ago
Solenergi är det dyraste att producera än så länge, drömmen är ju att enbart använda det, men det (inte ens tillsammans med vind och vatten) räcker tillnärmelsevis till ännu om man vill undvika CO2-utsläpp.

Steph · 2 years ago
I en intervju som publicerades förra veckan konstaterade Wärtsilä att det inte längre lönar sig att bygga kärnkraft, utan vindkraft är framtidens melodi i Finland. Det hoppas åtminstone jag på, eftersom det också finns en del problem med kärnkraft så som till exempel slutförvaringen som inte är löst ännu.

Marina · 2 years ago
Jag blev förskräckt när jag hörde att vi har kärnkraftsel hemma (sambon valde), men precis som du skriver är mina motiveringar mot kärnkraft känslobaserade. Min sambo, tekniknörd och fullständigt inkapabel att ta känsloargument i beaktande påstår att kärnkraft är det vettigaste ur koldioxidsynvinkel. Eftersom jag själv inte är påläst väljer jag att lita på honom.

Peppe Öhman · 2 years ago
Så känner jag också. Delvis för att jag inte vill vara en person som blandar ihop känslor med fakta.

Annika · 2 years ago
Min lillebror är också som Marinas sambo ovan, och stark förespråkare av kärnkraft. Vi har solceller på taket på vårt radhus och det täcker i stort sett vår egen elförbrukning under soliga sommarmånader (däremot var de ju helt översnöade typ ett halvår i vintras) och resten av den el vi köper in är grön, mest vattenkraft tror jag (köper av lokala elbolaget, pga gillar att stötta lokalt).

Peppe Öhman · 2 years ago
Låter mycket klokt! Känner att jag måste läsa på mer om kärnkraft, men det jag lärde mig av Vattenfall gjorde att jag fick en mycket positivare inställning.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis. Skriver, rider, springer, äter och har sig.