Det ständigt dåliga samvetet

3 years ago

Fråga: tror ni generellt att kvinnor generellt drabbas oftare av dåligt samvete än män? Min teori är att kvinnor i vår kultur uppfostras till att inte bara ta ansvar över att andra människor har det bra, utan också att ta ansvar över andra människors känslor. Män lever med en större frihet i att göra vad de vill. Nu tycker jag inte att mannen ska vara normen och det en strävar efter, det är alltid bättre att ta andra människor i beaktande. Önskar bara att jag kunde njuta fullt ut av våra nordiska besök.

Jag befinner mig på min mammas sommarställe och har det underbart. Hela mitt väsen har gått in i semesterläge och minsta lilla arbetsuppgift känns oerhört jobbigt och onödig. Jag skulle njuta fullt ut om jag inte kände ett intensivt dåligt samvete över att vi bara är här en kort tid och sen åker tillbaka till L.A. Att jag genom att leva på en plats som gör mig väldigt lycklig samtidigt berövar min och Magnus mamma den vardagliga kontakten med sina barn och barnbarn. Ja och själva blir de inte yngre precis.
Det skulle såklart inte vara en katastrof att flytta till Helsingfors eller Stockholm, men om vi gjorde det nu skulle det inte vara för vår egen skull.
 
 

Marie · 3 years ago
Samtidigt måste ju era föräldrar känna sig otroligt stolta över att de uppfostrat er till så trygga människor som vågad bosätta sig på andra sidan jorden! Jag hade inte vågat det men hopps verkligen mina barn kommer känna sig trygga med att flytta långt bort från sin morsa. Kram!

Peppe Öhman · 3 years ago
Tack för att du säger så! Känns bra, ska hälsa min mamma det. KRAM

Karen · 3 years ago
Intressant teori. Bodde i USA i 6 år och hade väldigt ofta dåligt samvete över att bo så långt från familj och vänner (har dock inga barn). Dock hade även min man dåligt samvete över det. Vi flyttade hem när min svärfar blev sjuk (extra dåligt samvete över att inte vara nära). Funderar lite över hur mycket våra familjer bidrog till det dåliga samvetet. Även om det verkligen inte var illvilligt menat så fick vi ständigt höra att vi borde flytta hem, att det var så tråkigt att vi bodde så långt bort vilket ju är trevligt men man kände alltid att man gjorde fel som inte bodde i Sverige. Funderar lite över hur det hade varit om omgivningen varit stöttande i vårt beslut?

Peppe Öhman · 3 years ago
Min mamma fick ju en stroke precis innan vi skulle åka. Ifall min syster inte bodde så nära henne tror jag att vi skulle ha varit tvungna att omvärdera vårt beslut. Tycker det är extremt svårt då vi mår så bra och är så lyckliga i LA, men samtidigt kanske borde finnas i Norden nära våra allt äldre föräldrar.

vilde · 3 years ago
Hej! Jag tror att i de flesta stämningslägen har man ett register av känslor. Alltså även om man har det bra, kan negativa tankar också komma. Upplevelser är ju för det mesta färgade av olika känslor. Sedan har man väl olika tendens att t.ex. oroa sig fastän man inte direkt skulle behöva och det kan jag också känna att kvinnor kanske oftare gör, oroar sig. Kanske för att man hela tiden kämpar så hårt efter någon perfekt balans, så blir man helt orolig när man är i ganska bra balans. Men hmm din poäng var väl snarare att du känner in andras känslor och känner någon form av skuld. Men på ett sätt låter det bra att du tänker på era mammor också, det är nog inte helt fel.

Peppe Öhman · 3 years ago
Mycket bra formulerat. Precis så är det nog.

Anna · 3 years ago
Undrar om det känns värre eftersom ni faktiskt skulle kunna flytta hem ganska lätt? För mig, som gift med en amerikan och med allt från pensionssparande till skattebetalningar här i USA, så känns det som att det blir svårare då det ju blir som att flytta till ett nytt land(!) efter 25 års bortavaro. Jag tror att det är viktigt att göra vad man kan så att man *inte* känner det där dåliga samvetet (om man ändå bor borta, vad innebär det då?), hålla regelbunden kontakt på olika sätt, prioritera det nog, osv... Saknaden blir ju större med åren allteftersom man själv och ens familj åldras, precis som du skriver. Jag skulle faktiskt själv gärna flytta tillbaka (tror jag?!) efter så många år utomlands, men vet inte hur jag ens skulle börja så har inte tagit några steg på den vägen än. Och just nu, med sommar här i mellanvästern, så är det ändå rätt skönt att vara här borta, även om jag känner intensiv hemlängtan varje gång jag ser foton från min familj, och vänner också... Förresten, så fin klänning, var kommer den ifrån? Letar efter maxi-kjolar (utan höga slitsar) men har inte hittat några...

Sofia · 3 years ago
Klänningen är från HM, jättefin provade den häromdagen nu ångrar jag att jag inte köpte den

Peppe Öhman · 3 years ago
ja, det stämmer alldeles säkert att samvetet är värre då det är ett frivilligt val. Det finns så många bra saker med Norden, men jag känner mig inte alls redo än att flytta hem. (och som Sophie säger: klänningen kommer från H&M)

Jessie · 3 years ago
Gu ja, instämmer i din teori. <3 <3 <3

Peppe Öhman · 3 years ago
Vi vår lov att släppa på det lite, liksom öva bort det dåliga samvetet

Lotta · 3 years ago
Känner hundra procent som du, har konstant dåligt samvete över jag inte är hemma i Finland, och missar vardagen med vänner och familj. Vill ju bo i Sverige eller kanske i ett annat land, men har svårt att njuta fullt ut... Knepigt.

Peppe Öhman · 3 years ago
fattar verkligen. Jag, egoist som jag tydligen är, njuter fullt ut i L.A. men så fort jag kommer till Stockholm/Helsingfors sköljs jag över av dåligt samvete. Planerar nu att ta mamma över till USA i höst som en liten kompensation.

Magdalena · 3 years ago
Jag vet inte om generellt för kvinnor, nu är jag den som flyttade till annat land men tror nog att saknaden i flesta fall finns och även det dåliga samvetet. Mina föräldrar flyttade till Sverige för att få det bättre då påhejade av mina morföräldrar, jag flyttade främst av kärleken o har ibland känt lite dåligt samvete fast det är ju inte långt flytt precis... Mina fld har ändå varit rätt stöttande då de sett hur jag mår + de känner sig både trygga och lyckliga över att jag har en familj också. Men jag är ensambarn och fasar lite för den tiden när de blir mycket äldre...Turen är att min moster och kusiner bor i samma stad/närheten. Övrig släkt är i det andra landet...

Peppe Öhman · 3 years ago
Fint att dina föräldrar har en sån stöttande inställning till dina val. Jag tröstar mig lite med att syrran bor så nära min mamma, men vet att hon såklart ändå saknar sina barnbarn (och kanske barn).

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.