Det bästa och sämsta med helsingfors

5 years ago

Hej! Ska snart checka ut från hotellet, delta i en frågesport på tv och sen åka till landet. Om jag får säga det själv har jag skött det här Helsingforsbesöket med glans. Inte stressat, inte haft dåligt samvete, bara tagit det launa. Hängt med vänner i Gamla kyrkans park (tack Ida-Lina för bilden!), lunchat med systrar och ätit middag med vänner.
Känner alltid en så stark ambivalens gentemot den här staden. Det finns så mycket som jag älskar med den, som de vackra husen, de korta avstånden, att springa på kompisar på gatan, havet, restaurangerna, att inte dela ut dricks till höger och vänster och framförallt vännerna. Samtidigt blir jag irriterad på att folk gör sitt yttersta för att inte vara tvungna att kommunicera med främlingar. Att tjejen i glasskiosken hellre låtsas som om Vidar inte existerar när han beställer glass på svenska än att anstränga sig för att prata med honom. Att folk inte är speciellt barnvänliga och alla fulla människor som vandrar omkring med ölburkar i händerna. Noterar också att folk röker och hur ovan jag är vid det. Cigaretter alltså, i LA vandrar man ju ständigt ut och in i moln av gräs. Jaja, det skulle  antagligen inte ta mer än två veckor i Helsingfors innan jag igen vant mig vid allt.

 

Sofia · 5 years ago
Kunde inte hålla med dig mera! Har själv bott utomlands under perioder å reagerat på precis samma saker då jag kommit hem till huvudstaden med stort H!

Peppe Öhman · 5 years ago
Tänk att det som är helt normalt medan man bor här är så KONSTIGT efter att man varit borta en tid.

puva · 5 years ago
Hej, ni är här! Vad roligt! Stämmer säkert att man bara slutar lägga märke till vissa saker efter en tid. Man får välja sina fajter, liksom. Ha det kul här!

Peppe Öhman · 5 years ago
Sannerligen. Helsingfors är för övrigt nästan smärtsamt vackert den här tiden på året.

tommy · 5 years ago
Kan detta med irriterande fulla människor bero på det att stadsplaneringen i Helsingfors ser helt annorlunda ut än den i LA? Helsingfors har en tydlig stadskärna där människor av alla slag samlas. Föreställer mig att LA är mer decentraliserat och socioekonomiskt mer segregerat. Pestparken ligger ju i mitten av stan nära alla möjliga trafikförbindelser. Hänger man i Eiraparken får man kanske en annan uppfattning av Helsingfors. Obs! Förstår att detta kan vara trams, började bara fundera på om det verkligen kan stämma att det här med fyllon är nåt slags Helsingforsgrej.

Peppe Öhman · 5 years ago
Bra teori! Los Angeles stadsdelar är ju som små städer i sig själva, men jag tror att det främst handlar om alkoholkulturen. Folk super visserligen på universiteten, men ytters ytterst sällan man ser fulla människor på stan. Däremot röker ju folk en massa gräs, men det tar sig inte i uttryck i beteendet på samma sätt som berusning.

vilde · 5 years ago
Det jag faktiskt stört-ogillar med Finland är precis just det; den passiv-aggressiva reaktionen man får när man eller dottern frågar något på svenska. Alltså det är okej att säga att man inte förstår svenska, men man ignoreras totalt. Och när det gäller ens barn som inte kan finska, blir man ju rättmätigt arg när hen helt ignorerar att man säger att ens barn inte förstår finska och fortsätter prata på finska med ens barn, på ett otrevligt sätt alltså. På finlandsbåten (hehe kunde inte låta bli att kalla den så) får man ofta be att de som har program för barn också pratar lite mera svenska. Därtill måste jag påpeka att när jag försökte få en dagisplats på finskt dagis i stockholm, var personalen där neggo och sa att det minsann inte var något språkbad och att ena föräldern skulle isåf prata finska hemma. Open up säger jag!

Peppe Öhman · 5 years ago
Ja men verkligen! Det är ingen fara om man inte talar en massa olika språk, men man kan väl i alla fall FÖRSÖKA kommunicera.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.