Tre triggerrätter

5 years ago

Jag försöker vara öppen för nya upplevelser när jag går på restaurang, men det finns några rätter/ingredienser på menyn jag sällan kan motstå. Vi kan kalla dem triggerrätterna.
1. Pocherade ägg. I dag frågade jag med desperation i rösten om det fortfarande gick att beställa från frukostmenyn trots att klockan var kvar i ett. Det gick det och voilá en avokadomacka med två pocherade ägg. Hej himmelriket!
2. Tryffel och hummer. Det finns få rätter jag gillar mer än lobster tacos på Oysterette. Jag försöker att undvika kött, men en eller två gånger i månaden unnar jag mig lobster taco, sushi eller som när vi var uppe i New York: Helkokt hummer. Kände tyvärr att jag inte skulle klara av att kasta hummer i det kokande vattnet och det borde diskvalificerar mig från att äta också skaldjur.

3. Burrataost. Ni vet, riktigt krämig mozzarella. Beställer konstigt nog nästan aldrig sallad, men står det burrata på menyn finns det en risk att jag faller dit.

Finns det nåt ni inte kan motstå?

Monika · 5 years ago
Äter främst vegetariskt, tills jag får en biff tartar framför mig.

Johanna · 5 years ago
Alltid ost. Finns det nåt med chèvre, gruyere eller pecorino osv kommer jag ta det. I övrigt ligger avokado och svamp bra till.

Peppe Öhman · 5 years ago
Åh ja! Och efter fem år i Kalifornien är avokadomackan fortfarande en trigger för mig.

Frizz · 5 years ago
Sådär läcker mat får man inte där jag bor. Men jag kan inte säga nej till en härlig sallad m smakrik fetaost o grillad kyckling. M-m. Också svårt att tröttna på god pizza och nylagad lasagne...

Peppe Öhman · 5 years ago
Inser nu att det här inlägget ser ganska skrytigt ut. Till vardags äter vi mycket mer anspråkslöst!!!

Jennifer · 5 years ago
Alltså den där toasten, guuuud ge mig. Hmm, kommer inte på något sådär spontant? Älskar tacos, men det äter man ju liksom inte ute på restaurang, utan hemma. Räknas choklad?

Peppe Öhman · 5 years ago
Vi äter tacos sex dagar av sju här hemma, hehehe.

Jenny · 5 years ago
Hur tänker du kring tex. ägg o mjölkprodukter? Har själv minskat på köttet rejält men då byts det ganska ofta ut till någon annan animalisk produkt istället, vilket ju också härstammar från samma problematiska djurhållning/har samma miljöpåverkan. Tycker själv det är svårt att veta hur man ska göra.

Peppe Öhman · 5 years ago
Så svårt! Unnar mig ost ibland, men undviker annars mjölkprodukter. Ägg är verkligen min akilleshäl. Så svårt att sluta med det, trots att jag inte vill stöda uppfödningen. Får skaffa hus och egna höns!

Anna · 5 years ago
Vilken rolig fråga, har nog mina favoriträtter på de olika ställena vi går till. Gillar just nu t. ex. veganska rödbetsburgare på sprouted buns med en grön smoothie till (inte speciellt lätt att få tag på, mitt favoritställe stängde tyvärr, så nu finns de på det nya stället men med vanlig wheat bun), lobster rolls (och dessa finns nog bara på ett ställe då food carten som hade dem slog igen). Hemma så är absoluta favoriten just nu en sallad på Ezekiel sprouted tortilla,, yum, ska faktiskt ha just det till lunch idag!

Peppe Öhman · 5 years ago
Åh, der vattnas i munnen när du säger rödbetsburgare.

Linda · 5 years ago
Ahi tuna, varje gång! Kantareller, men sällan på menyerna här.

Peppe Öhman · 5 years ago
KANTARELLER! Har längtat efter såna i snart ett år.

Basse · 5 years ago
Franskisar... Om det är stående bord föräter jag mig alltid på den gravade fisken.

Peppe Öhman · 5 years ago
Kallrök lax, mmmmm.

matilda · 5 years ago
jag är ganska för mycket för "why change a winning consept?". äter ibland på vapiano när jag är i Stockholm, (herregud, så mycket "från landet" jag känner mig nu.) och tänker varenda gång "jag ska inte beställa carbonara den här gången." och sen när jag har bestämt mig för att beställa carbonara ändå tänker jag alltid "fast jag kan byta ut spagettin mot en annan pasta." måste jag säga att jag bara ätit spagetti carbonara på vapiano? jag har inte lycktas byta ut vare sig rätten eller pastan mot något annat. (apropå vara från landet så var min mamma och pappa i Stockholm härom veckan. de skulle titta på när Thomas dilemma tolkar bowie och var lite tidiga så de gick till en bar innan för att ta en drink. när pappa skulle betala tog han fram kontanter varpå bartendern sa "vi tar tyvärr inte kontanter. bara kort." och pappa säger "va? jaså, är det så i hela Stockholm?" mamma kände sig som att han var jordens lantis. hon har minsann koll på att man kan använda kontanter på andra ställen i Stockholm)

Peppe Öhman · 5 years ago
Haha, jag är som du. Det finns vissa restauranger här i Santa Monica som jag till och med slutat lura mig själv att jag KANSKE ska beställa nåt annat än favoriten. Jag bara kör på samma gamla jag gillar. (och TACK för den gulliga historien om dina föräldrar!

Fia · 5 years ago
Pocherade ägg hamnade i vägen för veganlivet för mig. Vi hade en kartong ägg hemma som var på väg att gå ut och hellre än att slänga lärde jag mig att pochera dem, och sedan var jag fast för livet. Äter oftast veganskt - men är det något jag faller för är det 1) pocherade ägg 2) ost, vilken som i princp och 3) bregott de få gångerna jag äter bröd med smör! Men detta är ju generellt och inte restaurang. Jag har sällan möjlighet att välja på särskilt mycket på restauranger, men har jag tur och de har flera vegetariska alternativ (och inte bara chevere chaud eller risotto), väljer jag alltid det med svamp och/eller potatis. Potatis på restaurang är banne mig en oväntad höjdare många gånger!

Peppe Öhman · 5 years ago
Du kunde vara jag. (förutom att jag äter väldigt mycket bröd).

cruella · 5 years ago
Råbiff! Finns det råbiff äter man det, har länge varit min devis. Åtminstone så länge som råbiff var o m o d e r n t. Nu riskerar det bli lite väl mycket råbiff;) Ostron måste jag också alltid äta om det finns. Och fjällröding. Och kalvlever Anglais oh la la!

Marica · 5 years ago
Kantareller i alla former! (och nu när jag jobbar väldigt mycket i Italien så lever jag nästa oavkortat på pasta med sparris och ost eller pasta med svärdfisk och körsbärstomater - härregud så gott! )

Peppe Öhman · 5 years ago
Ojojoj, så gott! Vattnas bokstavligen i munnen på mig.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.