Filmtips för er som gillar relationsdrama

4 years ago

Här kommer ett litet filmtips för er som vill vidga era vyer utanför Hollywood. I går föreslog nämligen Netflix ett sydafrikanskt relationsdrama för mig (Magnus är inte hemma, det skulle vara praktiskt taget omöjligt att sälja in ett “sydafrikanskt relationsdrama” för honom). Jag tryckte igång filmen och tyckte jättemycket om den. Jag antar att den är ännu bättre om man besökt Sydafrika, det snackas nämligen lite om skillnaden mellan Kapstaden och Johannesburg (filmen utspelar sig i J-burg), om de vita turisterna och nuddar vid rasism, kolonialiseringen av Afrika och helt vanliga relationsproblem.
När jag pluggade på USC hade jag en klasskamrat från Sydafrika som pratade mycket om hur Johannesburg är den nya kreativa platsen dit unga konstnärer som inte har råd att bo i Kapstaden söker sig (mina LA-studiekamrater pratade om Mexico City som motsvarande stad på den här kontinenten).
Jaja, om vi bortser från att kameran gillade att fokusera lite FÖR mycket på den kvinnliga huvudpersonens skitsnygga kropp var det en riktigt bra film.

Sara · 4 years ago
Tack för tipset Peppe. Jag har fått upp den som förslag men ibland är det ännu svårare att faktiskt se en film när utbudet är så stort om du fattar hur jag menar. Nu vet jag att jag ska se den!

Peppe Öhman · 4 years ago
Kul att Netflix tycker att vi har ungefär samma smak. Berätta vad du tyckte sen när du sett den!

Jennifer · 4 years ago
Åh, tack för tips. Gillar att se bortom Hollywood <3 Besökte igår den lilla bion här i Hagalund och såg på Huset vid havet, en fransk film som var väldigt fransk och fin.

Peppe Öhman · 4 years ago
Så fint och bra att stöda också små biografer! Bra jobbat, Sandström!

Ann · 4 years ago
Hej kära Peppe! Tack för en rolig och varm blogg, och en podd som håller mig uppdaterad och är värd att betala för! I det senaste avsnittet diskuterar ni att Spotify tagit bort R Kellys låtar från sina listor. Jag undrar hur mycket ni tror att hans hudfärg spelar in (kanske dålig jämförelse men tänker t.ex. på David Bowies musik som får finnas kvar)? Det verkar som svarta ofta straffas väldigt snabbt i USA, medan vita förövare går fria eller kommer undan med lindrigare straff.

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack för snälla ord och för att du betalar för podden

Emilia · 4 years ago
På tal om film kan jag rekommendera den franska komedin med den engelska titeln I am not an easy man på netflix. Handlar om en chauvinistisk man som plötsligt vaknar upp i ett matriarkat. Underhållande men belyser samtidigt väldigt väl samhället vi lever i..

Peppe Öhman · 4 years ago
tack! Den har kommit upp i mitt flöde flera gånger, men har ännu inte sett den. den är alltså sevärd, inte för överdriven? eller äh, det lan jag ju ta reda på själv :)

Viktoria · 4 years ago
Jag började se den igår! Tyckte om den, men fick ta en paus när huvudpersonen var på väg åt helt fel håll (har tydligen en moraltant inom mig). Kom dock över detta ;). Kan rekommendera The Defiant Ones om man gillar musik och dokumentärer.

Peppe Öhman · 4 years ago
Hahaha, vet precis stället du pausade på. Men se vidare, tycker att det var en realistisk historia. Och tack för tips, har ej sett och gillar både musik och dokumentär!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.