En riktigt bra present till mors dag

4 years ago

Nu är det såklart lätt att argumentera för att mors dag bara är ett kapitalistiskt påhitt för att få oss att köpa mer grejer. För det är det. Det sagt vill jag absolut inte skrota dagen som morsor får lite extra kärlek för det oavlönade slitgörat hon utför. Jag tycker såklart också att morsan ska tackas, uppmärksammas och älskas årets alla dagar, men kanske en extra mycket. Jag föreställer mig att mors dag är som en slags mammornas födelsedag. En dag då mödrar påminns hur jävla fantastiska de är. Om det här var Parks and Recreation skulle mors dag vara en TREAT YO SELF-dag.

Lyckligtvis går det att tänka sig förbi det kommersiella och komma med en riktigt panghyllning på andra sätt. Förutom det självklara att ta hand om hushåll och barn, bjussa på sovmorgon och kaffe på sängen är det gratis att skriva ett tal. Skriv en hyllning till mamman i ditt liv, om hur mycket du lärt dig av henne, hur hon inspirerar dig, hur mycket du älskar henne. Ett tal (eller om du är extremt blyg: ett handskrivet brev) visar att du verkligen tänkt på henne och lagt ner tid och ansträngning för att hylla henne. Så mycket mera värt än att plocka med sig en blombukett i mataffären på vägen hem. (Och för att inte bli FÖR heteronormativ så kan två mödrar kanske hylla varandra på olika dagar. Den ena på lördagen, den andra på söndagen).
Den här talgrejen hittade jag förresten inte på precis nu, jag snodde den av mig mig själv. När vi gifte oss höll Maggan och jag ett litet tal för varandra och bestämde oss för att fortsätta traditionen. På varje bröllopsdag äter vi middag och läser upp en liten text för varandra (ibland från mobilen, andra gånger handskrivet). Det är lite jobbigt, men också ganska gulligt.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.