Du tränar förmodligen alldeles tillräckligt

6 years ago

Jag gått omkring och funderat på att skriva ett inlägg om träning. Alltså om begreppet "träning" snarare än om "att träna". Jag har nämligen alltid tyckt att det känns lite konstigt att använda ordet träna ifall en inte tränar inför OS eller ens bara för en 10K. Alltså jobbar mot ett specifikt mål. Igår kväll när jag skulle söva mig själv till en podcast valde jag Sveriges Radios Kropp och själ och blev så glad när avsnittet handlade om att inte ha lust att träna. Där föreslog de att använda ordet motion istället. Motion är ju mer avslappnat. Då är det okej att inte mäta sträckor, tider eller tyngder. Det handlar mer om att röra på sig eftersom man mår bra att röra på sig. För en prestationsmänniska som jag som inte har tränat på en vecka på grund av att Magnus är bortrest kändes det också skönt att få en påminnelse om att promenera, skuffa barnvagn, springa efter och lyfta barn är tillräckligt. För er som har en möjlighet att till exempel cykla till jobbet räcker det. Det SKADAR såklart inte att bli svettig och andfådd då och då, men få av oss behöver bli det fem gånger i veckan. Maja och jag spelade precis in ett avsnitt av "Det kommer att bli bra"-podden där Maja berättade om vanor och tog som exempel det amerikanerna kallar self care. Att hitta en stund i vardagen som får en att må bra. För henne var det att ta en kort promenad i skogen varje gång hon får en chans och för mig var det att ha lediga fredagar och att rida. Kulturen vi lever i är så pass prestationsfokuserad (inte minst inom träning och hur en kropp ska se ut) att self care snarare handlar om att välja saker som får en att bra snarare än såna som får en att se bra ut. Lägger upp den så fort Maggan klippt ihop den!

Hanna · 6 years ago
Tänker själv mkt på träning för tillfället. Eller motion som jag nog ska börja kalla det :-) Tänker helt enkelt på vilka vanor jag vill ha i mitt liv för att må bra (kände inte till begreppet self care men konceptet känns ju igen). Idag var jag dessutom med på Mariannes utmärkta webbinar så nu lär tankarna fortsätta snurra ett tag. Blev inspirerad!

Peppe Öhman · 6 years ago
Jag tror absolut att man mår bättre med motion i sitt liv än motsatsen, men det handlar kanske om sitt eget förhållande till det så det inte går över gränsen och blir ett stressmoment och leder till illamående? Jag missade webinaret, men kollade på det i efterhand. SÅ BRA!

Inkku · 6 years ago
Jag tycker det är så skönt att vara gravid, då man blir tillsagd att sluta "prestationsmotionera". Ta det lugnt, lyssna på kroppen, träna bäckenbottenmusklerna och låt kroppen återhämta sig i lugn och ro efteråt. Gör det du mår bra av. Istället för att hetsa, pressa sig till max och mäta stäckor, tider och pulser. Hoppas att jag kan upprätthålla samma motionsharmoni också efter att kroppen återhämtat sig också, att motion är något man gör för att må bra, inte för att rapportera statistik.

Peppe Öhman · 6 years ago
Grattis till babyn! Och ja, graviditeten tyckte jag också var en skön frizon,

Johanna · 6 years ago
Ja det är ju olika det där och många har ju svårt att inte gå över gränsen, att de måste överprestera och i längden mår dåligt. Men, om jag bara motionerar så slutar jag direkt - måste ha lite mål för att hålla igång... nu håller jag på med styrkelyft och det ger mig faktiskt sån energi. Gillar att vara nervös, på gränsen till rädd inför vissa pass för då krävs det fullt fokus när jag tränar (med över 100 kg på ryggen kan man inte tänka på annat då gör man illa sig). Det blir min lilla stund då jag inte behöver tänka på barns läxor, min avhandling osv och jag kan koppla bort allt annat. Mitt jobb är visserligen extremt prestationsinriktat, men samtidigt väldigt diffust och beröm får man i princip aldrig - bara kritik och då blir träningen handfast på något sätt. En direkt respons på hur det går. Nu har jag enbart viktmål (på stången, inte kroppen alltså!!) för mig själv, kommer aldrig att tävla eller så (även om jag inte ska sticka under stolen med att det var fint att se att jag nog hade tagit medalj på veteran-SM... för det är kul att vara bland de starkaste tanterna i Sverige). Att vara superstark gör mig också trygg i andra situationer, känner mig sällan rädd! Så min träning är kanske prestationsinriktad men samtidigt sjukt befriad från livets övriga krav. Ha det fint!

Peppe Öhman · 6 years ago
Ja verkligen, att olika människor kan ha olika relation till motion (rim!). Och SÅ JÄKLA COOLT att du är så stark! Så imponerad och faktiskt lite inspirerad, Borde jag kanske också testa lyfta tyngder. (har aldrig testat).

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.