Språket är fritt

5 years ago

Tack för alla era kommentarer på förra inlägget! Det har varit väldigt kul att läsa dem, jag svarar så gott jag kan och fort jag hinner. Jag hoppas att alla vet att språket är fritt, det är genom nya ord och formuleringar som språket utvecklas. Även om ni använder ett uttryck som någon annan stör sig på ÄR det faktiskt fritt fram att fortsätt använd dem (förutom dem när det ska vara de).
Ord och uttryck som jag tycket är extra fina är pukadjur (min mormor använde det för alla sorters insekter och kryp), vara beruskad (ska uttalas som om en vore en finlandssvensk farbror) och älsklings– som alternativ till favorit-. Men nu får ni hjälpa till, ge Hanna och mig ett alternativ till uttrycket göra skillnad. Tack på förhand!

Annika · 5 years ago
”Spela roll” brukar jag använda. Vissa grejer man gör spelar roll - andra kanske bara fungerar som statister eller kulisser. De är till och med kanske inte ens med i pjäsen eller spelet. Att förändra spelet eller att ändra regler som folk tar för givna innebär också att något gör skillnad.

Fager Dam · 5 years ago
Helt orelaterat - hur kan Majlis vara så söt!

ninni · 5 years ago
Påverka? Bidra till förändring?

Anna · 5 years ago
Kanske "påverka på ett positivt sätt"?

puva · 5 years ago
MITT FAVORITÄMNE! Göra en insats, vara tungan på vågen - eller bara hjälpa, när det passar?

hanna · 5 years ago
Vågade inte ge mig in i kommentarsfältet pga sist jag skrev – om avslutningsfraser – blev det en NOVELL. Men detta satt jag just och tänkte på under ett möte i förmiddags, för så klart ville vi "göra skillnad". Påverka, tänkte jag innan jag gick in här. Men flera bra förslag, hjälpa gillar jag också (där det passar).

hanna · 5 years ago
Alltså kommentarsfältet till ord/uttryck som man avskyr (men jag säger bara felanvända dem…)

Frusnygg · 5 years ago
Skillnad vill jag ju göra. Det är det viktigaste framför allt i mitt arbete. För mig handlar det om att öka medvetenhet. Bidra till en positiv utveckling. Skapa utvecklingsmöjlighet. Bidra till förändring. Men göra skillnad är väl ett bra och träffsäkert uttryck?

vilde · 5 years ago
Göra något som har betydelse? Betydelsefullt? Älskar också pukadjur som också min mormor säger, men trodde det var små skalbaggar, alltså inte allt småkryp. Har allt mer börjat tycka om sympatiska ord som äldre finlandssvenskar säger.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.