Monica lewinsky och metoo

4 years ago

Min kompis Andrea tipsade mig om P3 radiodokumentären om Monica Lewinsky-affären. Jag trodde att jag hade stenkoll på just den här affären, men det hade jag såklart inte. Rekommenderar varmt att lyssna på den. Det som fick mig att haja till ordentligt var hur illa Lewinsky behandlades, hur talkshow-värdar, journalister, rapartister och folk i allmänhet pratade om henne. Lewinsky var ett stående skämt. Hon var horan, förloraren, praktikanten som ville för mycket och kvinnan som gav presidenten en avsugning. Jag säger inte att Bill Clinton kom undan lätt, riksrätt och allt, men medan han gick vidare som en populär president fick Lewinsky hela sitt liv förstört.
Fatta vilket liv Lewinsky levde, paparazzi jagade henne vart hon än gick och när hon försökte tjäna ihop pengar för att betala av advokatkostnaderna hånades väskorna hon designade och folk skrattade åt hennes viktuppgång. Till slut flyttade hon till London. Slutet av dokumentären handlar om hur Filip och Fredrik bjöd med henne i ett av sina program i början av 2003. Först blev jag varm om hjärtat när jag hörde försnacket till inslaget där F&F pratar om hur de alltid gillat Lewinsky och stått på hennes sida, men mot slutet av avsnittet bowlar de med henne och får henne att tro att deras smeknamn är “Kuken”. Kvinnan som haft oralsex med Bill Clinton i Vita huset kallar F&F för Kuken. Superkul! Avsnittet slutar med att en röst säger hur han inte kan fatta hur president Clinton riskerade hela sin politiska karriär för den här kvinnans skull.
När Fredrik 2016 (året då radiodokumentären kom ut) får kommentera det här avsnittet säger han att de kunde ha lurat vilken som helst kändis att deras smeknamn är Kuken, det bara råkade vara Monika Lewinsky och att han inte har något att göra med slutkommentaren.
När dokumentären gjordes visste vi inte hur det skulle gå i presidentvalet och Hillary Clinton var en stark kandidat. Under själva kampanjen skulle hon få stå till svars för sin mans otrohet. Hon kallades kall och beräknande för att hon fortsatte stå vid hans sida, trots hans snedsteg. Hon ansågs också vara opålitlig på grund av att hennes man var otrogen.
Kvinnohatet är fortfarande massivt, men vet ni vad, #metoo har skjutsat oss in i en bättre tid. Jag tror, eller hoppas, att journalister, programledare och annat folk skulle reagera annorlunda i dag. Nuförtiden kallar vi inte kvinnor för horor eller skämtar om deras utseende eller skammar dem för att de har sex. Eller folk gör det i alla fall inte utan att bli emotsagda. Se bara på Stormy Daniels eller andra kvinnor som presidenten haft affärer med. De är inte de som får bära skammen.
När vi ännu är inne på ämnet vill jag också tipsa om den här essän i Vanity Fair av Lewinsky och hennes Ted Talk om skam.
 

linnea p. · 4 years ago
Så sabla bra inlägg Peppe. Säkert, skarpt, stärkande!

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack! Berördes starkt av dokumentären.

Sanne · 4 years ago
I min dotters "boken om mig" så skrev jag, på raden för stora världsnyheter året hon föddes, kort och gott "#metoo" (dels för att jag inte minns andra stora händelser från 2017). Vill att hon ska veta att det var samma år hon föddes som världen blev varse om hur utbrett sexuella trakkaserier är och att det var nu som folk berättade om dem. Jag hoppas verkligen för hennes skull att världen nu har blivit en bättre plats och att hon inte behöver uppleva såna hemskheter.

Peppe Öhman · 4 years ago
Får (bra) rysningar! Så stort! 2017 är sannerligen revolutionens år.

Sara · 4 years ago
Tack för tips! Jag undrar om du (eller någon av dina läsare) kan tipsa om en ljudbok, podcastavsnitt etc som på ett enkelt sätt förklarar feminism, patriarkatet, metoo etc. Livet och patriarkatet hade varit perfekt, men så vitt jag kan se finns den inte som ljudbok?

Peppe Öhman · 4 years ago
Innan jag läst din kommentar ordentligt tänkte jag hojta: LIVET & PATRIARKATET! Men ljudbok eller podd, hm Penntricket är ju väldigt pedagogisk. Och Egalias döttrar, Under det rosa täcket, Skriet från kärnfamiljen?

Sanne · 4 years ago
Penntricket och Postpatriarkatet!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.