Att tänka på när man äter djur

4 years ago

I New York hälsade vi på Karins kompis Ellen som har ett sommarhus mellan ungefär Hamptons och Manhattan. Huset var otroligt fint i New England-stil varvat med svenska västkusten. Så vackert och pittoreskt. Ellen berättade att Isabella Rossellini bor i området och brukar spankulera omkring osminkad och i mysbyxor samtidigt som hon är lika overkligt vacker som när man ser henne i reklam och film. Nån timme senare såg vi henne köra förbi oss i en Kia.

 
Men det var inte töntig namedropping av kändisar jag skulle tala om (Cissan mötte Ike Barinholtz från The Mindy project på vårt hotell och på flyget hem satt Ari Golds assistent Loyd från Entourage). Ellen föreslog hummer till middag och på vägen ut stannade vi vid en liten fiskaffär. Vem älskar inte hummer?

Jag har inte ätit kött på femton år. Eller det är inte sant, jag har visst ätit kött de senaste femton åren, men väldigt, väldigt lite. Inte för att, som många verkar tro: vegetarianer äter vanligtvis inte kött för att de tycker att kött smakar äckligt. Utan för att jag tycker inte att det är miljömässigt hållbart med mängden kött som folk rutinmässigt slevar i sig och för att jag ställer mig skeptisk till en stor del av djurhushållningen. Magnus brukar säga åt Vidde att han måste äta upp allt när han vill beställa in hamburgare eftersom man ska respektera att ett djur gett sitt liv för våra portioner.
Jag älskar hummertacos och hummern vi åt i Bellport var magiskt god, men att se på när djuret kokas är en annan sak än att beställa in en anonym portion mat. Det blir väldigt mycket tydligare att det handlar ett levande varelse som snart inte längre är en levande varelse. Tänkte mycket på att det var en bra påminnelse för mig inför nästa gång jag väljer att äta nån form av kött.
Här passar det ju jättebra att tipsa om Charlotta Munsterhjelms och Anton Häggmans splitternya kokbok “Din vegetariska vardag” och så kommer Cissan och Kristin ut med en ny vegetarisk kokbok i augusti. En människa behöver inte äta kött varje dag för att få i sig tillräckligt med proteiner, men det visste ni såklart.

 

Linda · 4 years ago
Tack för boktipset, ska beställa!

Peppe Öhman · 4 years ago
Hurra! Jag ska också köpa den i sommar.

Hanna · 4 years ago
Det har varit så kul att läsa om er fantastiska resa. Att resa med kvinnor sådär, det är väl ändå livet.

Peppe Öhman · 4 years ago
Det ÄR livet! Så lycklig på dessa getaways.

When the Cat is Away · 4 years ago
Jag talade i svärfamiljen om att vi ska kanske skaffa höns när vi flyttar till landet. "Oj, då får ni ju också ägg från hemgården!" Jag: "Ju, och kyckling". Alla tittade förfärdat på mig... Jag försökte förklara att jag då a) vet att våra höns hade ett bra liv för att jag har full kontroll över det och b) att om man köper kyckling från affären, är det i princip samma sak som att slakta det. Suck. Tror inte det gick helt genom. (Och ju, jag vet att man inte kan bara slakta sina egna djur. Ska sätta mig ini saken när det blir aktuellt, för tillfället bor vi i ett flervåningshus).

Peppe Öhman · 4 years ago
Precis! Alltså folk äter gärna kött, men tycker det är vidrigt att djur slaktas. Vi har ett par kompisar som vägrar prata om varifrån biffen de äter kommer. Grattis till hönsen och landet! Tycker att det låter som en härlig plan!

AlandsPetra · 4 years ago
Om ska äta djur ska man också kunna ta livet av djuren tycker jag! Har vuxit upp i en jaktfamilj där det jagats allt från sjöfågel till älg å på sommarna har man levt på fisk (tyvärr är Östersjön döende å de enda som verkar överleva är säl å skarv). Djuren som lever fritt i naturen å jagas får också leva ett gott liv tills dom skjuts!

Peppe Öhman · 4 years ago
Håller verkligen med! Jakt är en helt annan sak än massuppfödning.

anna · 4 years ago
precis så motiverar jag också köttätar-förmildrandet! Och jag har aldrig vågat, ens försökt, så jag har inte ätit kött på 22 år. (Men jag avstår ej mjölkprodukter och skulle VÅGA mjölka en ko, men tydligen är det lika hemskt...)

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag har heller aldrig mjölkat en ko, får bli life goal 2018.

Flicka · 4 years ago
Hej Peppe! I sin essä Consider the Lobster reflekterar David Foster Wallace över det hela med hummer och att äta djur. Jag vet inte hurdan tidtabell ni har med följande poddavsnitt men skulle gärna höra vad ni tycker om Michelle Wolfs uppträdande under Vita husets korrespondentmiddag. Jag kan inte låta bli att tänka på att en del av den negativa responsen beror på att hon är en kvinna som använde ”fult språk”. Att det inte är lämpligt för en kvinna att säga saker så som de är, utan att förfina sanningen och till och med använda vulgära uttryck. Min subjektiva känsla är att icke-män överlag kritiseras hårdare än män inom komedigenren. Jag antar att det fortfarande är svårt för allmänheten att förhålla sig till en rolig och smart kvinna. Vad tycker ni? Är det ok att använda vulgärt språk under korrespondentmiddagen och skulle Wolf ha fått annorlunda respons om hon skulle vara en snubbe? Ha det fint!

Peppe Öhman · 4 years ago
Tack för tips! Ska genast leta upp den. Och JA! Tror att Karin kom hem idag och att vi spelar in imorgon på morgonen. Talade lite om det i Magnus och Peppes podcast. Tror absolut att Wollf skulle ha fått en annan reaktion om hon var snubbe, men tror också att mottagaren är annorlunda i år (och förra året). Obama skrattade åt sig själv, Trump vägrar delta. Tips: Pod save Ameica pratade bra om det (några av programledarna skrev ju Obamas skämt).

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.