All inclusive, är det okej?

6 years ago

Jag läste den här texten om All inclusive på bloggen Resedrömmen och kom att tänka på a) Jenny Dielemans "Välkommen till paradiset" som vid det här laget har tio år på nacken, men som jag fortfarande tänker på då och då och 2) på mina kompisar Malin och Lisas Mañana Travel som tipsar om hotell som inte bara jobbar ekologiskt och etiskt, utan också ser till att de pengar turisterna hämtar med sig stannar hos lokalbefolkningen. Malin och Lisa resonerar ungefär såhär: Folk kommer inte att sluta resa cold turkey, så länge de ändå ska ut i världen kan en alltid hjälpa dem att göra det bästa möjliga av situationen.  Att All inclusive är kanske inte alltid, men ofta motsatsen till Mañanas värderingar kommer knappast som en överraskning från nån, men Resedrömmen skriver att det också är en klassfråga: "Vår utbildningsnivå, klasstillhörighet och sociala bakgrund styr till stor del vart och hur vi reser. Många av de föreställningar som omgärdar turistresan bygger på gamla borgerliga bildningsideal: vi ska lära oss, utvecklas som människor och vidga våra vyer. Jag antar (kanske fördom hos mig) att de flesta AI-resenärer endast är ute efter sol och bad och struntar fullständigt i borgerliga ideal." Hur mycket tänker ni på miljö och etik när ni reser? Man får svara anonymt och detta är verkligen inte meningen att skamma någon som föredrar all incluisve och Bamseklubb. Samtidigt vet jag inte om semester i tropisk miljö ska vara en mänsklig rättighet. Eller att flyga överhuvudtaget är det. Jag har några kompisar som anstränger sig för att inte flyga alls. Själv flyger jag Los Angeles-Stockholm-Los Angeles minst en gång om året så jag ska kanske inte kasta så många stenar i just det här glashuset. Jag gillar ändå Mañanas filosofi, att alltid göra sitt bästa för miljö och mänskliga rättigheter. Jag tänker att en kan använda sig av det resonemanget i de flesta områden: Om det känns övermäktigt att bli vegetarian, börja med några helvegetariska dagar i veckan, omöjligt att helt utesluta plast, välj ett annat alternativ då det finns ett enkelt alternativ, sluta shoppa nya kläder, tänk: du går aldrig miste om något, det dyker nämligen alltid upp nya klädfynd och så vidare. Imorse läste jag en text på KIT (hittar såklart inte den nu) som handlade om att kvinnor generellt reser med medvetet. Antar att det delvis handlar om att det är fler män som reser i arbetet OCH att kvinnor är uppfostrade att ta större ansvar för andra människor och miljö.    

Minett (Resedrömmen) · 6 years ago
Tack så mycket för omnämningen av mitt blogginlägg. Jenny Dielemans ”Välkommen till paradiset” är en mycket bra bok, den bästa boken på svenska som handlar om baksidan med turistindustrin. Mañanas filosofi verkar vara klok och insiktsfull. Jag försöker tänka på miljö och etik när jag reser. Antingen syr jag ihop min egen resa eller så reser jag med en mindre resebyrå som Världens Resor eller Läs och Res, som till större del tar hänsyn till etik och miljö än vad de stora charterdrakarna gör.

Peppe Öhman · 6 years ago
Visst var den bra! Sällan man läser en bok som man sedan tänker på i tio års tid. tack för en bra blogg!

Lena · 6 years ago
Försöker att inte flyga men ibland blir det ändå, typ när någon gifter sig på fjärran plats. Har ännu inte nått dithän att jag tackar nej ( tåg till Georgien pga bröllop funkar inte tidsmässigt). Reser alltså jättelite, jämfört med förut, fast har alltid älskat det så försöker förlika mig med det. Å andra sidan var jag i Sorrento för inte jättelänge sen (definierat som oundviklig flygresa) och slogs av hur otroligt genomturistigt det var och att turismen inte kändes som den tillförde så mycket positivt. Så kanske bra att jag inte bidrar då. Jag är också vegan och har inte bil osv men flyga är det jag haft avsolut svårast att sluta med, har nära nog gett upp flera gånger. Delvis kanske för att jag alltid gillat att resa, men jag tror socialt grupptryck spelar in, det är otroligt svårt att undgå alla resebilder och berättelser på sociala medier, eller kanske främst från kompisar. Så mycket det man pratar om, svårt att inte bli avundsjuk eller känna sig som världens torrboll som förstör stämningen. Uppskattar därför flygdebatten mycket, känner att jag fått ny energi att orka avstå.

Peppe Öhman · 6 years ago
Känner igen mig där. Reste mycket mer förr, men nu är det inte alls lika självklart längre. Kan känna en viss sorg över att jag aldrig kommer att besöka vissa platser långt borta som jag länge drömt om.

matilda · 6 years ago
när jag har rest har jag inte tänkt på min påverkan på resemålet. när jag väljer flyg väljer jag det billigaste och boende det som passar mina kriterier bäst (oftast vill jag ha frukost ingår, parkering ingår och billigt. (om det står mellan två likvärdiga priser väljer jag det med pool) däremot väljer jag oftast att resa så länge som möjligt för att dels få ut det mesta av tiden, jag har stora problem med jetlag och vill därför ha så lång tid i landet som möjligt så att det är värt jetlagen, och litegrann kanske för att inte slösa flygplansbensin på korta resor?

Peppe Öhman · 6 years ago
Fakta om hotell i USA: frukost ingår nästan aldrig. Och ALDRIG i stil med hotellfrukost i Norden.

Jessica · 6 years ago
Så svår fråga. Jag älskar att resa!! Men numera är det blandad med ett konstant dåligt miljösamvete.... Att jag dessutom kör mycket bil till stallet gör att jag inte direkt lever klimatsmart hemma heller. Bra poäng med att försöka tänka ekologiskt och etiskt när man reser, ska försöka tänka mer på det. Har en resa till Sydstaterna på gång om ett par veckor och har bokat allt med Air BnB. Finns det något som säger att det är mer eller mindre etiskt än annat? Tänker mig att man i varje fall betalar något direkt till medelklassen (som har det svårt i USA enligt svenska medier) fast Air BnB är väl ett mulitnationellt bolag det också förstås. .. Har dock aldrig tänkt att turism skulle vara dåligt för lokalbefolkningen, bor på Åland och här är turismen något vi verkligen behöver => förknippat turism med något positivt. Bra förstås för oss om för oss om nordbor får dåligt klimatsamvete och börjar turista här istället för att åka charter.

Peppe Öhman · 6 years ago
You had me at "stallet". (tror att airbnb är mer etiskt, åtminstone när det ÄR privatpersoner som hyr ut sina hem. I många fall är det ju folk som investerar i extra lägenheter/hus och hyr ut dem).

Anna · 6 years ago
Hej, läser det här sent som vanligt, men rekommenderar att testa att söka på Airbnb unethical och liknande och se vad som kommer upp (gärna Uber också). Själv är jag mest rädd för att alla dessa "disruptors" på lång sikt kommer att konkurrera bort alla "vanliga" jobb som för med sig tex hyfsade löner, förmåner, sjukförsäkring, pension, osv.Plus att jag tycker det är viktigt att tänka på vad man vill leva i för samhälle i framtiden, tex med jobb med förmåner och som det går att leva på, riktiga affärer att handla i (inte bara beställa på nätet), trevliga stadsmiljöer (inte bara igenbommade affärer, restauranger, souvenirer), och riktiga grannar (inte hyrhus/hyrlägenheter vilket ju kan föra med sig stora problem, inte minst med säkerheten). Ja, bara my 2 cents! Ha en fin vecka!

Peppe Öhman · 6 years ago
Ja verkligen! Vi har tjatat om detta i podden i hur många avsnitt som helst. Problemet med snuttjobb, Ubers girighet, att Lyft tycker detär en kul PR-historia att en av deras förare höll på att föda sitt barn i bilen, sexism etc Tänker att Airbnb började som en bra idé, men när folk investerar i hus/lägenheter för att sedan hyra ut dem för astronomiska summor leder det till att hyresnivån i stan bara stiger (tex Reykjavik) och lokalborna inte längre har råd att bo i sin stad. Förbjöd inte Berlin airbnb och Santa Monica har gått samma väg. Andra städer här oi USA har börjar beskatta dem hårt.

Monika · 6 years ago
Flyger ett par tre gånger om året, inom Europa, blev lite chockad faktiskt över hur stort klimatavtryck det ändå blev av det (i nåt finländskt mätinstrument online, minns ej var) så det är klart en tänker lite mer nu. Resorna till sambons familj kan vi inte dra ner på, men semesterresor däremot kan vi faktiskt klara oss med mindre på. Jag drabbas några gånger per vinter av akut sollängtan (vem gör inte det), men har insett att den där impulsen att boka solresa faktiskt går över om en väntar lite. Sen kommer ändå våren och livet känns lättare igen. Jag försöker istället odla intresse för fjällvandring. Sambons föräldrars hemland Sri Lanka hägrar, men tänker att det är en karamell som vi kan drömma om ännu nåt år innan det bär av, allt måste inte ske genast eller varje år.

Peppe Öhman · 6 years ago
Samma situation här. Vi åker och hälsar på familjen, men flyger nuförtiden ytterst sällan på semester.

Josefina · 6 years ago
Åker alltid tåg inom Sverige och nu även inom Europa. Fick min motvilliga familj att ta tåget till Rom förra året och alla älskade det. Det var en så himla skön start på semestern att resa dit i lugn och ro, (ett civiliserat ressätt skulle man kunna säga :)), istället för att stå i kö efter kö på en flygplats. Det blev också en jättefin avslutning på resan. Många säger att de inte har tid att åka tåg men hela poängen är ju att när man åker tåg är förflyttandet en del av resans upplevelser. Att kunna göra ett stopp i München för att äta middag lägger ju till värde till resan. Jag tillhör dem som vill se, göra och kanske lära mig saker på resan så AI är inte för mig. Men det beror också på att jag inte fixar att klumpas ihop i grupp. Reser inte ens med vänner, även om vi ibland möter upp vänner på slutdestinationen. Det beror också på att när familjen reser tillsammans vill vi umgås med varandra och om man reser med andra eller till AI blir det lätt att vuxna umgås med vuxna och barn med barn och så kommer man hem utan att egentligen ha träffat sin familj. Har varit på AI en gång, i Mexico under lågsäsong, och då var det helt perfekt eftersom vi hade en treåring och en åttamånaders. Så jag har full förståelse för att småbarnsfamiljer väljer det. Jag vet också att fler än man tror är osäkra på att resa och tala ett annat språk och tycker det känns tryggast med AI. Om AI är en klassfråga vet jag inte även om det är lätt att tro det. AI finns ju i olika prisklasser och jag känner människor som enligt tesen borde vilja se något men ändå gladeligen lägger sig raklånga vid en pool en vecka utan att lämna hotellområdet.

Peppe Öhman · 6 years ago
SÅ fint skrivet om att åka tåg! Tror precis som du att det är framtiden.

Johanna · 6 years ago
Ja vad har jag för principer... Har tagit ett beslut att sluta flyga inom Sverige (obs bor i norra Sverige så inte lika lätt för de som bor i södra tänker jag, men det går med lite planering). Dragit ner på flygresor utomlands men gör dem (tyvärr) fortfarande. Angående boende så brukar vi tänka följande: i stora städer och överexploaterade ställen (typ Maliis) så bor vi på mindre hotell eller gör direkta husbyten (svårare att få till). När det kommer till landsbygd/mindre ställen så hyr vi airbnb/annan uthyressajt eller husbyte. Vill helst undvika att bidra till att hela ställen köps upp av rika investerare som sen bara hyr ut sina hus/lgh. Men det är svårt att göra "rätt". Har vissa länder som jag aldrig skulle åka till såsom Turkiet eller Dubai av politiska skäl. Men det sistnämnda är ju också så svårt och väldigt subjektivt... borde jag åka till typ USA med dessa principer, tveksamt men gör det ändå. Så jag harväl en massa dubbelmoral här, men tänker att några principer är bättre än inga :-)

Peppe Öhman · 6 years ago
Tänker att det ni gör, reser medvetet kunde göra riktigt stor skillnad om alla gjorde det. (tycker ej att det är dubbelmoral, man gör så gott man kan och bättre att ha vissa principer än inga alls).

Ulrika Remin · 6 years ago
Precis så tänker jag! Men känner mig ändå rätt ensam om det bland familj, vänner och bekanta. Vissa reser som om det inte finns någon morgondag, flyger minst en gång i månaden! Det som stör mig mest är att de liksom inte ens reflekterar över det eller problematiserar det, som om att det är en självklarhet och en rättighet att flyga för att jag har råd. Och så går jag här och har värsta flygångesten och vi pratar mycket med barnen om hur flyg påverkar och varför vi inte åker iväg med flyg som många andra familjer. I december flög vi trots allt iväg tillsammans för första gången och det var ju fantastiskt att komma iväg och få värme och bad. Så jag fattar ju så mycket varför folk gör det. Vissa verkar också tycka att det är politikers ansvar, att det inte spelar någon roll om jag som individ gör något eller inte. De måste stifta lagar, försvåra flygandet, införa skatt på flygbränsle osv. Men är det okej att liksom strunta i konsekvenserna av sitt flygande när vi nu vet hur det påverkar klimatet? Eller är jag bara missunnsam och borde ”unna mig och gotta mig” medans jag lever?

Peppe Öhman · 6 years ago
Jag kan också känna en viss avundsjuka gentemot dem som inte alls bryr sig om flygets klimatpåverkan. För mig är det lite som med feminism, när man en gång öppnat ögonen kan man inte gå tillbaka. Man ja, jag längtar också efter Bangkok.

X · 6 years ago
Svår fråga, jag reser gärna utomlands några gånger i året och eftersom jag bor i Vasa som typ är jordens ände iaf när man vill ut i Europa och världen så blir det att ta flyget. Tågtrafiken kunde verkligen utvecklas tycker jag och priserna har faktiskt gått ner lite så det är bra. Skulle gärna åka tåg i Europa mera, men tar så förbannat länge innan man ens kommer sig ur detta landet (tåg Vasa - Helsingfors 5h, båt Helsingfors - Travemünde 29h!!!) inser att jag bara räknat upp svepskäl, men summa summarum är att jag inte kommer ge upp mina resor. Vill trots allt se världen innan jag dör. Sen kan jag spara in på andra saker. Äger tex ingen bil och äter lite kött, försöker konsumera långsiktigt och hållbart. Får bara hoppas att Hyperloop blir verklighet snart!

Peppe Öhman · 6 years ago
Fattar verkligen, tänker att det också kan vara en process att dra ner på flygen, från några om året till ett par och sen ännu mer sällan.

X · 6 years ago
Glömde att säga att jag undviker nätshopping i det längsta eftersom jag inte vill skicka saker fram och tillbaka(=onödiga transporter, massa extra förpackning osv) , felköp händer typ aldrig i butik när jag fysiskt kännt på och provat ett plagg. och skulle ALDRIG handla på Wish och dylika shoppar eftersom det är skräp och miljövidrigt på så många sätt!

Carin · 6 years ago
Oj vad jag har tänkt mycket på det här på sistone. Gjorde en intervju med en svensk kille som slutade flyga för tio år sedan, av klimatskäl. Hans resonemang är klokt, logiskt och bra. Jag är en sådan som skulle vilja säga att jag ska sluta flyga, men jag är det inte. Han nu Kreta, New York och Thailand inbokat för det kommande året. Skäms lite men så är det. Sen om AI. Det är nog inget för mej. Tror jag skulle få lite ångest av all mat och alla bufféer. Tycker just ätande och olika slags restauranger är en viktig del av resan. Men inte så att man äter hela tiden, utan snarare väljer väldigt noggrant vad man äter. Har köpstopp på nya kläder. Äter nästan inget kött nu förtiden. Hoppas det kompenserar ens lite. Men jag VET att det inte kompenserar bort mitt fotavtryck av flygandet. Suck.

Peppe Öhman · 6 years ago
Samma här. LÄNGTAR så efter Bangkok och ska faktiskt flyga till NYC i slutet av månaden inser jag nu. Tänker att alla måste göra sitt bästa och lite är bättre än ingenting (och nej AI är inget för mig heller).

Lena · 6 years ago
Hur funkar det förresten att resa runt i usa om man inte vill åka flyg eller bil? Inser att det är ett sjukt stort land så det tar förstås massor av tid, men finns tåg och så?

Peppe Öhman · 6 years ago
Finns tåg och buss, tror iofs att tåg är ganska dyrt och buss är ganska obekvämt, men det finns alternativ!

Jessica · 6 years ago
Jag tänker inte på etik och miljö när jag reser. Jag tänker: vad vill jag se/göra, vad är tryggt att ta med barnen på och vad har jag råd med. Jag reser inte heller jättemycket, flyger max 2 ggr/år. När barnen var mindre åkte vi bara charter med stora kända resebolag till all-inklusive hotell. Det var det enda jag tyckte kändes tryggt. Svenska reseguider till hjälp på hotellet, mat som mitt allergibarn kunde äta, Lollo och bernie-aktiviteter som gjorde barnen glada och sol som gjorde mamman glad. Det kändes som all-inclusive var den enda sortens semester som man verkligen kunde få lite semester på, alltså slappna av en stund i en solstol mitt i småbarnskaos. Nu är mina barn 8 och 11. Jag har blivit modigare på att resa med dem. De har blivit smidigare att resa med. Nu kan vi göra annat än sol och bad på resor. Barnen orkar promenera i storstäder, de uppskattar museer, natur, mysiga caféer, konstiga affärer, utsikter och roadtripper. Förra vintern var vi exempelvis i LA och bodde på airbnb, hela familjen hade en toppenresa. Jag tänker inte etik och miljö, men nu när jag tänker efter så kanske mitt trygghetstänk ger mina resval pytte-pytte-pyttelite etik och miljö. Jag väljer flygbolag efter vad jag känner mig trygg med (oftast inte lågpris-bolag), jag väljer länder och upplevelser jag känner mig trygg att stoppa in mina barn i. Nä. Ok. Etik och miljö är inte med på min lista när jag reser. En större resebudget hade nog gjort att jag tänkt mer på etik och miljö, men samtidigt hade det nog gjort att jag rest (flugit) mer.

Peppe Öhman · 6 years ago
Jag tror att majoriteten av folk resonerar precis som du. Det får man såklart också göra.

Peppe Öhman · 6 years ago
jag förstår verkligen. tack för att du kommenterade och förklarade :)

Jessica · 6 years ago
När du plockade upp min kommentar i ett inlägg (tack!)och jag läste den så kände jag att den kändes så ignorant och obildad (alltså mina egna ord fick mig att känna så, inte du) så jag ville ge en förklaring. Samtidigt är det ju bara en bortförklaring. Bara för jag tycker att jag inte är den värsta kålsuparen när det gäller flygande så betyder ju inte det att jag inte ska ta mitt ansvar. Så fungerar det ju inte. Man kan aldrig förändra någon annan bara sig själv. Jag väljer ju att inte bry mig om etik och miljö i mitt resande och då får jag stå för det (trots att det låter ignorant och obildat). Jag är så glad för tonen i ditt kommentarsfält. Det är så lugnt och skönt här.

Peppe Öhman · 6 years ago
Jag tyckte att det var bara skönt att du var ärlig, inte ignorant och obildad. Tycker om kommentarer som förklarar och resonerar.

Klassresenar · 6 years ago
Vilket bra inlagg och intressant och snallt kommentarsfalt. Jag kan inte alls kan se charmen med AI/charter/Bamseklubb/osv. Liksom battre att stanna hemma i min fina europeiska stad och dricka gott kaffe, ga pa promenad i en fin park och ata ekomat, skulle jag tycka. :) Gud, vilken klyscha jag ar! Naturligtvis tycker jag det ar toppen for de som vill och trivs att aka AI (each to their own och jag gor ju grejer som andra tycker ar jakligt konstiga!). Jag star tyvarr infor det enorma i-landsproblemet att mina svarforaldrar inte aker pa nagot annat an AI/charter/Bamseklubb och verkligen vill ha med oss och jag tanker bara - vilket jakla sloseri med tid (och pengar). Och vill verkligen inte satta mitt barn pa Bamseklubb - whaaat? Vill ju umgas med lillisen, visa hen varlden och vara med nar hen far upptacka allt det spannande - plus, ja, bildning - visa att allt och alla inte ar samma, funkar pa samma satt och tanker samma, plus forstas visa hen kultur, natur & historia (som mina foraldrar gjorde med mig...). Sedan fixar jag & partnern barnvakt nagon eftermiddag/kvall vanligtvis for tid pa tumanhand . Klassgrej - javisst (men absolut inte - enligt mig - en pengagrej) och kanske helt galna fordomar! Jag bara genuint fattar inte varfor jag inte skulle satta samma tid/pengar pa ett mindre stalle dar jag far upptacka lite av den lokala kulturen, ata frasch och spannande mat och garna upptacka lite natur och mina pengar helst gar till lokala, mindre foretagare, istallet for att bo pa ett masshotell med dalig buffemat och tillbringa dagarna vid ganska ofrascha pooler. Hoppas detta inte later jattedumt eller orespektfullt - som sagt, tycker alla ska gora som de vill (men hur slipper just jag undan svaris-situationen?!). PS - jag flyger & reser sjukt mycket i arbetet och privat.

Peppe Öhman · 6 years ago
Hög igenkänning hos mig! Tycker att resandet handlar mer om att uppleva en ny plats och kultur än bara värmen. Å andra sidan är det kanske lättare att känna så när man bor i LA än i en kall stad.

Lisa · 6 years ago
Vad trevligt att du tog upp klassperspektivet. Bland miljömedvetna medelklassbloggare finns det ofta en elitistisk snobbism, där det liksom anses lite mindre "fel" att flyga om målet med resan är att "lära känna andra kulturer" och "vidga sina vyer" än om målet "bara" är att njuta av sol, bad , drinkar och god mat. Trots att det inte har någon som helst betydelse för miljön om målet med resan är det första eller det andra alternativet är det som om den sistnämnda kategorin resenärer betraktas som lite mindre "medvetna" människor med sämre värderingar rent generellt. Jag ska erkänna en sak. Jag flyger väldigt lite och är egentligen inte särskilt förtjust i att resa utanför Norden alls, men i princip det enda med utomnordiska resor som lockar just mig är just sol, bad och drinkar. Jag är faktiskt helt ointresserad av att "lära känna andra kulturer" och "vidga mina vyer" genom att resa. Men jag tror inte att jag är mer inskränkt eller har sämre värderingar än människor i allmänhet för det. Jag tycker till exempel att det är självklart att vi inte ska exportera vapen till diktaturer (vilket Sverige gör till Turkiet) och att människor som flyr för sina liv från oljefatsbombningar och halshuggningar ska få asyl. Jag tycker det är skamligt att i princip enbart två EU-länder har tagit sitt ansvar för de flyende från Syrienkriget. Vissa resmål är för mig i nuläget helt uteslutna på grund av etiska skäl, som Turkiet som allt mer liknar en militärdiktatur och just nu slaktar de kurder som så modigt bekämpade IS i Syrien. Jag hoppas på och drömmer om en utveckling av tågcharter till resmål i tex Grekland, Italien och Spanien för de som likt mig själv "bara" vill åt just sol, bad och drinkar, som egentligen tycker att själva resandet bara är jobbigt och krångligt men som ändå bryr sig om miljön och därför drar sig för att flyga. Faktum är att det faktiskt fanns för omkring tio år sedan i Sverige till något så när hyfsade priser men nu är det avskaffat. Det är egentligen helt sjukt att det för 25 år sedan, då miljömedvetenheten och kunskapen om flygets skadeverkningar var mycket mindre än idag var både betydligt enklare och betydligt billigare att ta sig till semesterorter nere i Europa med tåg än vad det är idag!

Peppe Öhman · 6 years ago
Bra skrivet! Miljömässigt är flyg fly oberoende av vad passagerarna vill göra när de kommer fram. Sen är väl just all inclusive inte sällan förödande för lokalbefolkningen eftersom inga av de pengar turisterna hämtar med sig stanna där.

Lisa · 6 years ago
Det är en väldigt viktig aspekt du tar upp. Men det är absolut inte svartvitt för mig. Ofta är det lättare att få koll på personalens arbetsförhållanden på större anläggningar och kedjor. Får de vara med i facket? Har de avtal? För mig är fackliga rättigheter och särskilt rätten att överhuvudtaget få organisera sig väldigt viktig och jag ser det inte som något positivt att gynna lokala företagare enbart för att de är lokala om de förbjuder sina anställda att gå med i facket, utnyttjar papperslös arbetskraft från andra delar av världen o.s.v Men som jag sa - Det är inte svartvitt för mig och det spelar stor roll var i världen man befinner sig. På många platser i världen kan att gynna lokalbefolkningen ju innebära att barn som inte fått gå i skolan och lära sig läsa får göra det , att sjuka får råd med mediciner som räddar deras liv och så vidare. Då är det självklart mycket viktigare än facket just där och då även om jag är övertygad om att just rätten att organisera sig och bilda fackföreningar är en av de absolut viktigaste nycklarna för att bekämpa fattigdomen världen över. När det gäller länderna jag skrev om i inlägget ovan , medelhavsländer i EU tycker jag dock det är ganska enkelt. Även om de har lägre BNP Per Capita och större klasskillnader än de nordiska länderna är det ändå demokratiska I-länder som är rika jämfört med större delen av världen och där alla medborgare har rätt till vissa grundläggande saker vad gäller tex skola och sjukvård. Där i EU:s medelhavsländer känns det för mig lika självklart att välja bort tex restauranger som man vet utnyttjar papperslösa från Östeuropa, Asien eller Afrika till slavliknande förhållanden som det gör att välja bort sådana restauranger i Sverige och Finland. Ytterligare ett starkt skäl till att jag helst vill resa inom Europa.

Lisa · 6 years ago
Det är en väldigt viktig aspekt du tar upp. Men det är absolut inte svartvitt för mig. Ofta är det lättare att få koll på personalens arbetsförhållanden på större anläggningar och kedjor. Får de vara med i facket? Har de avtal? För mig är fackliga rättigheter och särskilt rätten att överhuvudtaget få organisera sig väldigt viktig och jag ser det inte som något positivt att gynna lokala företagare enbart för att de är lokala om de förbjuder sina anställda att gå med i facket, utnyttjar papperslös arbetskraft från andra delar av världen o.s.v Men som jag sa - Det är inte svartvitt för mig och det spelar stor roll var i världen man befinner sig. På många platser i världen kan att gynna lokalbefolkningen ju innebära att barn som inte fått gå i skolan och lära sig läsa får göra det , att sjuka får råd med mediciner som räddar deras liv och så vidare. Då är det självklart mycket viktigare än facket just där och då även om jag är övertygad om att just rätten att organisera sig och bilda fackföreningar är en av de absolut viktigaste nycklarna för att bekämpa fattigdomen världen över. När det gäller länderna jag skrev om i inlägget ovan , medelhavsländer i EU tycker jag dock det är ganska enkelt. Även om de har lägre BNP Per Capita och större klasskillnader än de nordiska länderna är det ändå demokratiska I-länder som är rika jämfört med större delen av världen och där alla medborgare har rätt till vissa grundläggande saker vad gäller tex skola och sjukvård. Där i EU:s medelhavsländer känns det för mig lika självklart att välja bort tex restauranger som man vet utnyttjar papperslösa från Östeuropa, Asien eller Afrika till slavliknande förhållanden som det gör att välja bort sådana restauranger i Sverige och Finland. Ytterligare ett starkt skäl till att jag helst vill resa inom Europa.

Peppe Öhman · 6 years ago
Vill tipsa om http://mananatravel.com/ som listar inte bara miljövänliga utan också hotell som värnar om mänskliga rättigheter och lokalbefolkningen.

Lisa · 6 years ago
Tack! Ska absolut kolla upp dem!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.