Sexarbetare kan också våldtas

5 years ago

Jag är så glad över att #metoo har nått också Finland. Backlashen kom kanske lite snabbare än vad jag hade tänkt mig (hoppats på), men men. Jag antar att det i all utveckling finns perioder av två steg framåt ett steg tillbaka. Det kanske är så en rörelse också växer sig stark och stabil. Att vara tvungen att definiera sig, formulera sig, rannsaka sig själv och försvara sig själv ger uppropet tydligare konturer.
En viktig aspekt av #metoo, och feminismen också för den delen, är att den ska vara inkluderande. Jag föreställer mig att det för många är en självklarhet att alla innefattar HBTQI. Däremot verkar många instinktivt vara tveksamma till sexarbetare. Tänker att det handlar om en form av grundmurad sexmoralism där kvinnor som jobbar med till exempel porr är lite mindre värda än, säg journalister eller lärare. Kolla bara på Stormy Daniels, det är lite lättare att skoja om och förminska henne än en advokat eller läkare. Ändå: Ens människovärde är inte kopplat till yrket en utför. En sexarbetare kan givetvis också bli trakasserad och våldtagen. Vill tipsa om den här utmärkta diskussionen om just #metoo och sexarbetare i en av mina favoritpoddar 1A.
Och när jag ändå håller på och tipsar satte Louise på Hej Hej Vardag huvudet på spiken när hon skriver om sockerberoende med avstamp i en krönika i Expressen som jag också störde mig på. Förutom de direkta felaktigheterna i krönikan (t.ex. vi äter inte mer socker än någonsin) tycker jag att Louise avslutar det så bra:
“Nu äter vi påskägg. Inte för att det är nyttigt eller för att vi ”unnar oss” eller för att vi förtjänat det genom att träna eller nåt annat. Utan för att vi vill och det är gott!”

AlandsPetra · 5 years ago
Tack att du lyfter de prostituerades rättigheter! Jag har själv, via mitt jobb träffat människor som av olika anledningar sålt sex. Ingen har gjort det för att det varit ”drömyrket”! Våldtäkt är en vanlig ”inkörsport” och jag tänker att vi alla behöver rannsaka oss själva över varför det blev så (patriarkala strukturer!) och inte lägga skulden på kvinnan. Å framförallt så är hon precis lika pålitlig som vem som helst annan. Simon Hägglund, polis is Stockholms området har gett ut två böcker om just prostitution. Läs dem! Myten om att vi väljer protitution på samma sätt som vi väljer vad vi (i Finland) vill studera slår han verkligen hål på!

Peppe Öhman · 5 years ago
Verkligen! Jag lärde mig (och läste massa litteratur, herregud tre böcker i veckan) om sexarbetare i världen och historia etc under mitt år åå USC och det var verkligen ögonöppnande..

Du är död, det här är himmelriket - Livet & LA · 5 years ago
[…] i lördags att han praktiskt taget kunde känna Zlatans kroppslukt och så diskuterar vi det här, alltså #metoo och sexarbetare. Det leder oss in i en diskussion om alla människors lika värde. […]

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.