Frågor och svar del 4

6 years ago

 
Vi fortsätter med frågestunden! Vår kompis Kiri whatsappade och sa att det nästan är som att stå i vårt kök, dricka lite vin och småprata om stort och litet. Det var fint sagt. Janina: Varför blev det ingen baseballmatch för att det regnade dagen innan? För att planen var blöt och då går det tydligen inte att spela. Så mycket stannar upp här när det regnar. På grund av bränderna tidigare i år är marken extra känslig för regn och igår morse hade ett lerskred åkt över vägen till stallet i Topanga. Den vägen kommer nu att vara stängd hela helgen. Jag var tvungen att köra en dubbelt så lång omväg över Santa Monica Mountains på slingriga bergsvägar för att komma till min ridlektion. Otroligt läskigt för mig, men också fantastisk utsikt. Louise (skriver en av världens bästa bloggar hej hej vardag) 1. Vilka är dina bästa genvägar i vardagen? Typ lifehacks. 2. Vilken/vilka böcker har du läst om? 3. Hur blir du och Magnus sams efter gräl? 4. Vilket skulle vara ett riktigt dröm-samarbete på bloggen? tack för blogg o podd, du är så bra!
1. Laddar vattenkokaren och pressomaskinen på kvällen. Duschar/badar alltid precis innan jag ska lägga mig då det är bäddat med rena lakan. Har helt lagt över skolansvaret på Magnus (alltså lunchbox, läxor, föräldramöten, välgörenhetsgrejer etc) och behöver således inte fundera på det. Storhandlar all vår mat på Amazon Fresh. Har noll problem att sticka Youtube Kids åt barnen när jag behöver lite fritid. Unnar mig själv att göra saker som gör mig lycklig: hästar. Min film 5 from peppe öhman on Vimeo. 2. Det är inte helt ovanligt att jag läser om böcker. De jag spontan kommer på nu är: Den långa flykten/Tales from Watership Down, Richard Adams, What Falls Away, Mia Farrows självbiografi. Så bra! Hon har varit gift med både Frank Sinatra och Woody Allen, Stjärnor utan svindel, Louise Boije af Gennäs (men det är läänge sen nu), På andra sidan Alex, Unni Drougge. 3. Vanligt säger jag: "Äsch, kan inte vi vara vänner igen?", men det händer faktiskt allt oftare att Magnus ber om ursäkt för att han var så stingslig. Det hände igår då han ville att jag skulle handla avokadon på vägen hem efter ridningen och jag tyckte att han kunde gå upp till affären medan jag red. Blev dålig stämning. 4. De jag gillar mest att göra är med t.ex. Läkarmissionen, Ekofasta.fi-kampanjen och BookBeat. Samarbeten som känns naturliga på bloggen och som leder till något bra, inte bara är tom konsumtion. Helt egoistiskt skulle det också vara skönt och naturligt att ha ett samarbete med ett hotell i Helsingfors, med Viking Line eftersom vi ändå reser mellan Stockholm och Helsingfors på sommaren, med (förlåt!) ett flygbolag, säg Finnair eller SAS och skulle inte bli arg om en ridskola kontaktade mig och undrade om jag ville göra ett ridsamarbete med dem. Idag såg jag för övrigt att Sandra Beijer hade gjort ett så himla snyggt samarbete med Sloggi och påmindes om att jag ska köpa Sloggitrosor i sommar. De sitter som ett smäck på mig.  
Ingen Katt 1. Vad skulle vara ditt råd till ditt 25-åriga jag om du kunde resa tillbaka och ta ett snack med dig själv?  Att fort som attan dumpa musikern jag dejtade på den tiden. Och kanske bara trösta mig med att livet kommer att bli så jäkla bra. Minns att 25 var en svacka för mig, hade dåliga relationer och visste inte riktigt vad jag ville. Drack för mycket, festade för mycket och dejtade fel. Så här i backspegeln var det kanske en bra erfarenhet i att lära sig vad man inte vill ha, men jag tror att jag kunde ha behövt lite tröst och en påminnelse om att livet är långt. MC: 1. Jag är nyfiken på vardagslivet i LA. Hur gör man när man inte har familj nära med barnvakt osv? Finns det något i stil med öppna förskolan? Umgås ni mest med svenskar eller amerikaner? Om ni skulle köpa hus, vart skulle ni köpa då? Vi kommer att bo i LA stötvis med 3-6 månader åt gången till att börja och vill gärna hitta nån slags vardag för barnen undertiden vi är där. 2. Och så klart! Var kommer smeknamnet ”Peppe” ifrån?

1. Åh vad roligt! Välkomna till LA! Det första året vi bodde här hängde Magnus och Vidar (då tre år gammal) i lekparker och en gång i veckan på Svenska skolan här i Santa Monica (jag pluggade 24/7). Mig veterligen finns det ingen öppen förskola, det mesta kostar pengar. Welcome to America, liksom. OBS jag har ganska dålig koll på barnrelaterade grejer. Pre-kindergarden för fyraåringar är dock gratis från och med i år.

Vi umgås nog mest med svenskar och på andra plats med amerikaner och kanadensare, knappt alls med finländare faktiskt. Det är med barnvakt är lite jobbigt. Det blir fort väldigt dyrt med barnvakt och helkväll ute. Ibland ställer våra (amerikanska) kompisar upp, andra gånger har vi inköpt barnvakt, men oftast hänger ungarna med på restaurangmiddag, eller så går vi ut med våra respektive vänner medan den andra stannar hemma etc. Eftersom vi tillbringar hela sommaren i Stockholm/Helsingfors sparar vi alla romantiska middagar för bara Magnus och mig tills då. Skulle vi köpa hus vore ju drömmen att göra det i Santa Monica, men det är löjligt dyrt. Och hade vi hypotetiskt råd att punga ut med fem miljoner dollar och uppåt väntar sexsiffriga belopp i fastighetsskatt. Mer realistiskt skulle väl vara nära mina närmaste LA-vänner Cissan och Frida i The Valley eller varför inte Topanga eller Malibu. Ej gratis det heller. 2. När jag var riktigt liten hade jag en älsklingsbok som hette "Raffi Giraff och apan Nicke" den handlade om tio apor som blev vänner och flyttade ihop med en giraff. En dag utbröt en eldsvåda i det gemensamma hemmet och den råda apan Peppe klättrade upp på Raffis hals och släckte branden. Jag identifierade mig omedelbart med apan och började kalla mig själv Peppe. Sedan dess har det varit omöjligt att skaka av mig smeknamn, det har följt mig från Finland till Holland, Argentina och USA.

Frusnygg · 6 years ago
Snyggt jobbar att helt lägga över skolansvaret på din man. Hur funkar det i verkligheten? Ramlar det mellan stolarna eller funkar det på riktigt? Helt oviktigt men kanske lite roligt, hur vinnördig är du på en skala? Du bor ändå i Kalifornien!!! Roligt det här med frågor o svar. Lite som ”mina vänner” boken när en var liten. Favoritmusik vad är det för dig?

Peppe Öhman · 6 years ago
Alltså det funkar faktiskt jättebra! Så fort jag försöker hjälpa till det minsta faller dock blixtsnabbt ansvaret på mig så jag har lärt mig att helt hålla mig borta. Vet inte om jag skulle kalla mig själv vinnörd, men ÄLSKAR Zinfandel. Godaste druvan ever.

Liljan · 6 years ago
Håller med Kiri! :) Och off topic: ”Allt vi inte pratar om” känns som en podd för Magnus, hehe :D https://aca.st/7511cf

Peppe Öhman · 6 years ago
Haha! Ska genast tipsa om den. Han kan lyssna på den när han kör till jobbet :)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.