Ett konkret sätt att fira kvinnodagen

5 years ago

Jag utgår att de flesta av oss har kommit vidare från sammanhang där män gratulerar kvinnor på internationella kvinnodagen. Att systematiskt diskrimineras på grund av sitt kön är givetvis ingeting en bukett blommor eller ett “grattis!” råder bot på. Däremot är den 8 mars ett YPPERLIGT tillfälle att lyfta fram patriarkala strukturer och missförhållanden och tillsammans diskutera hur vi ska komma ifrån dem.

I höstas var det meningen att jag skulle åka till Kenya med Läkarmissionen, för att lära mig mer om arbetet emot könsstympning, men på grund av valet och oroligheter i landet blev det Etiopien istället. Jag hoppas att få en ny chans, men tills dess kan jag berätta följande: Könsstympning är ett fruktansvärt övergrepp som orsakar livslångt lidande. Samtidigt är det en stark tradition, som är svår att förändra. Det betyder att ungefär 2 miljoner barn utsätts varje år, trots att könsstympning är förbjudet i många länder.

Föräldrar firar av sina döttrar under en alternativ FGM-ceremoni av ADRA, Kenya, Kuria tillsammans med en inhyrd fotograf som förevigar tillfället.

Läkarmissionens partner Mary Kwamboka och hennes team arbetar hårt för att förbättra situationen för flickor på landsbygden i Kenya. Där pågår könsstympningen traditionellt under några veckor på höstterminen och en viktig del av projektet är att ordna läger där flickorna kan vara trygga under den kritiska perioden. På lägren får de träffa andra tjejer som är i samma situation, spela teater, dansa och lära sig om integritet, självkänsla och om hur kroppen fungerar.

Parallellt med lägren arbetar man på bred front för att förändra samhällets och föräldrarnas syn på könsstympning. Det betyder att en del av barnen kan återvända hem efter ”könsstympningssäsongen”, peppade med mod för att våga stå emot släktens hot och tjat och mobbingen de ofta utsätts för i skolan. Men de flickor som inte kan återvända hem får istället komma till ett skyddat boende.

I området Kuria (där Läkarmissionen jobbar) anser man att siffran sju är en otursföljd siffra och därmed könsstympade man inte flickor under 2017 i samma utsträckning. Men det betyder också att det finns ännu fler flickor 2018 som riskerar att bli könsstympade, och vår partner kommer behöva all hjälp för att förhindra det.

Vill du, som jag, hjälpa en ung kvinna på ett väldigt konkret sätt tycker jag att du ska swisha 200 kronor 90 00  217 och märk betalningen #varjeflicka för att ge en flicka plats på lägret. Tillsammans med Läkarmissionen jobbar vi för att #varjeflicka ska slippa könsstympas. Bara gör det!

Marianne · 5 years ago
Så bra! Ska börja den här dagens firande med att swisha!

Peppe Öhman · 5 years ago
Tack! Läkarmissionen gör ett så otroligt bra arbete.

Hanna · 5 years ago
Du är bäst! Tack för att du berättar.

Peppe Öhman · 5 years ago
Tack själv!

Jenni · 5 years ago
Tack för att du lyfter läkarmissionens arbete, hade nog inte upptäckt dem annars. Här i Finland grattas det kvinnor för fullt idag, på min mans arbetsplats fanns det en skylt som grattar alla kvinnor och en skål med choklad.

Peppe Öhman · 5 years ago
Tycker att Läkarmissionen gör ett så fantastiskt arbete. Och tack för att du påminde mig om att det finns andra bubblor än de där folk fortfarande använder kvinnodagen för att sälja grejer/eller gratulera kvinnor.

Krister · 5 years ago
Det märkliga är att de flesta feministiska grupper och organisationer själva är så dåliga på jämställdhet. En kollaps i dubbelmoral kan man kalla det.

Peppe Öhman · 5 years ago
Hahahaha! Älskar kvinnodagshumor! Du är rolig du, Krister.

matilda · 5 years ago
altså... jag förstår inte riktigt första bilden. att det är en modell på en kvinnas underliv med olika insatser fattar jag. men skulle du vilja förklara vad dom visar?

Peppe Öhman · 5 years ago
Jag föreställde mig att det var ett konstverk som symboliserade att det är förbjudet att skära i flickors underliv, men vet inte! Frågar Hanna på Läkarmissionen!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.