Bästa tipsen för miljön och mot miljöångesten

6 years ago

Tack alla ni som skrev in och tipsade om handlingar som leder till en miljövänligare vardag! Här kommer några av dem: Monica: "Hans Rosling sa ”det är aldrig för sent att ge upp, så det kan vi lika gärna göra någon annan gång”. Håller på och läser hans biografi, superbra! Jag tänker man noga ska fundera igenom vem man röstar på och vad deras parti vill göra i miljöfrågor. Kontakta staden/kommunen ifall man har nån konkret idé om vad som kunde göras i ens närsamhälle. Skriv upp sig på någon nonprofit-organisations mejlinglista och skriv på eller donera till ett cause som verkar viktigt (sumofus.org och wemove.eu är exempel på sådana)." Karin: "Det kan ju också vara bra att påminna sig om (då det känns som ens handlingar inte är av betydelse) att lokala åtgärder har betydelse för hur känslig din närmiljö blir för de globala förändringarna (förstöra korallrev, utfiske, kemikaleutsläpp, nerskräpning mm gör ekosystemet ännu mer känsligt). Precis som du säger; ingen kan göra allt, men alla kan göra något!" Elena: "Minska användningen av plast är en stor miljögärning! Haven börjar vara fulla med plast och ett konkret sätt att minska mängden mikroplaster är att undvika t.ex. fleece och andra plastmaterial (polyester, akryl) som kläder är gjorda av. Vid varje tvätt lossnar helt hiskeliga mängder mikroplaster från t.ex. fleece och reningsverk har svårt att fånga upp det här. För att inte prata om smink och hudvårdsgrejer med mikroplaster." Louise: "Jag har haft svårt att prata och skriva om detta just för att jag känner mig så skenhelig! Men precis som du skriver så måste man inte tänka ”aldrig mer”. Jag är en ”på eller av”-människa vanligtvis men börjar mer och mer acceptera att det är okej att vara ljummen. Det gör i slutändan att jag gör mer vettigt än om jag skulle gasa totalt för att sedan bromsa. Gu som jag pladdrar… Hur som helst! Det jag gör är: 1). handla eko-kläder. Jag vet, man ska handla 2nd hand helst, men det kräver tid och energi o jag är inte så intresserad av kläder så detta är min lösning i alla fall. Det är bra på flera sätt: det är dyrare = jag handlar färre saker och bara när jag anser att jag behöver något. Det är begränsat = det finns inte så mycket att välja på = skippar okynnesshoppingen. Och det är miljövänligt. Ju fler av dessa märken man stöttar desto bättre tänker jag. 2) veckoplanerar mat och köper bara det vi ska använda. Jag har matslängarångest och det gör att vi sällan slänger mat. Eller i alla fall väldigt lite. Jag såg faktiskt också en sida som handlade om att klimatkompensera flygresor. Man kan räkna ut hur mkt ens resa ”kostat” och betala till olika miljöprojekt. Detta är GIVETVIS inte en lösning, typ Ah då kan jag sluta åka tåg och flyga istället bara jag skänker pengar. Men jag tyckte ändå att det kan vara precis vad det säger, en kompensation. Bättre än inget?" Just det, om ni söker på #ekofasta på t.ex. instagram hittar ni massor av bra tips och poddar. 

Nette · 6 years ago
Tänk så fint att Vasa (i Finland) tar fasta på Linn Jungs ide` om att låna ut begagnade sportprylar via bibban. Då sånt här händer i ens närmiljö blir en lite stolt över att bo där en bor! Detta sparar ju verkligen på miljön och sporrar hållbarhets-tänket istället för slit-och-släng-andan som har varit poppis alltför länge. Heja, heja!!

Peppe Öhman · 6 years ago
Så OTROLIGT fint! Linn är så JÄKLA JÄKLA bra! Och Vasa stad också.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.