Norden-usa kulturella skillnader

4 years ago

I dag ska vi prata om kulturella skillnader. En orsak till att vi har ett ganska stort svenskt umgänge är antagligen för att det i ett nytt land i längden blir utmattande att konfronteras med en kultur som utåt sett ser likadan ut som ens egen, men som under ytan ändå är lite annorlunda. Under de första åren blir varje dag en pytteliten orientering i hur infödingarna lever. Det handlar inte om avgörande handlingar, men småsmå vardagliga grejer. När jag bodde i Holland tyckte jag det var så konstigt att med alla fönster som aldrig hade gardinerna fördragna oberoende av vad som hände inomhus och att när man flyttade verkligen rensade lägenheten på allt från kylskåp till heltäckningsmattor.

Här i USA tänker till exempel på skolan: Hur mycket förväntas föräldrarna ställa upp som frivilliga på evenemang  och i klassen? Vad är en lämplig summa att donera till skolan? Vilken sorts present ska läraren få på skolavslutningen? Hur viktigt är det att göra Alla hjärtans dag-kort åt samtliga barn i klassen? Vid playdates, lämnar en bara av ungen eller måste en stanna och umgås med föräldrarna?
Eller på restaurangen där jag i början tyckte att det var oartigt att servitören så fort en hade ätit upp städade undan tallrikar istället för att, som i Finland, vänta ut hela bordet.Nu tycker jag det motsatta. Eller att det finns en person som visar en bordet, en som häller upp vatten, en som tar ens beställning och en som städar undan bordet. Det går inte att beställa mat av första bästa person ur personalen. Kompisar som hälsade på tyckte det var skitjobbigt att någon hela tiden kom fram och frågade om vi var nöjda med maten.
Innan vi flyttade varnade nordbor oss för att amerikaner är ytliga jävlar som verkligen inte menar det när de föreslår middagar eller andra träffar. Här tycker jag det motsatta. Folk VILL verkligen umgås, det kan i och för sig bero på att Los Angeles är en ganska ensam stad med massor av inflyttare. Folk som inte har en grund av vänner de vuxit upp med. Vi har tackat nej till resor till Hawaii och Australien då vi felaktigt trott att de varit tomma inbjudningar och efteråt fått förklara oss. Jag börjar i och för sig först nu vänja mig vid att folk som ropar “nice shoes!” efter mig på gatan verkligen bara vill säga att hen gillar mina pjuck, inte inleda en vänskap.

Kan inte ni berätta om kulturella skillnader i länder ni bott eller besökt? (För massor av år sedan besökte Karin och jag Japan en kompis ville presentera sin japanska vän för oss och när hon möttes oss i Nagoya hade vi ingen present med oss till henne, hon gav oss varsin. Tänker på det här ibland och skäms).

Hanna · 4 years ago
En fråga som jag har funderat på angående skillnader mellan USA och Norden är välfärdsstaten vs. välgörenhet, och hur du ser på detta. Råkade se videon till "God's plan" av Drake, där han vandrar runt och ger en bunt pengar till random människor, som i sin tur gråter och berättar hur pengarna kommer att hjälpa deras barn komma in på college. I Norden skulle en liknande video vara helt absurd. Men har din syn på välgörenhet förändrats under den tid ni bott i USA? Och på vilka sätt förväntas människor med normal inkomst delta i välgörenhet?

Peppe Öhman · 4 years ago
Det skriver jag gärna om, har nämligen ändrat åsikt här. Ska bara kurera mig från halsflussen så blir det inlägg!

BackstageiMammalivet · 4 years ago
en av sakerna som irriterade mig mest när jag bodde i spanien var att man alltid delade på hela notan rakt av, vilket kanske är ok (enligt mig) om alla äter/dricker ungefär samma sak men i mitt fall fick jag betala för alla andras alkoholhaltiga drycker trots att jag inte drack och betalade för andras förrätt/efterrätt som jag inte kunde äta då jag har celiaki. Ja, vi gick vanligtvis ut med stora kompisgäng varje helg och jag brukade känna att det var värt pengarna... tills vi slutade följa med och jag erkände. Eller det här med bröllop, att betala även om man inte ska gå. Alla gäster ska betala mellan 100-200euro per person direkt till konto (många tjänar pengar på sina bröllop). Tilläggas att man bjuds på alla i hela släktens bröllop, grannars, vänners, arbetskollegor etc. Därför är det ofta flera hundra personer på vanliga bröllop.

Peppe Öhman · 4 years ago
det där med bröllop är ju helt sjukt. Åtminstone från mitt perspektiv. sen är jag typen som tycker att man ska dela lika när man går ut och äter, att det liksom går jämt ut ändå. det sagt kan jag fatta frustrationen om man är den som varken dricker eller äter dessert, men ändå måste punga ut med pengar för det. varje gång.

BackstageiMammalivet · 4 years ago
Även att öppet kommentera folks utseende, vikt och fråga privata frågor om t.ex. förlossningen...

Peppe Öhman · 4 years ago
Det är INTE okej! På så vis har vi nog kommit längre i Norden. Här är det finaste du kan säga åt en kvinna att hon gått ner i vikt.

BackstageiMammalivet · 4 years ago
Kom även på att alla turister sitter i solen och alla boende sitter i skuggan på t.ex. uteserveringar.

Peppe Öhman · 4 years ago
Så ser man också på turister här. de har shorts och sitter i solen, lokalborna not so much.

Fia · 4 years ago
Älskar detta inlägg! Jag har inte rest så mycket, men jobbar i princip enbart med folk som kommer utifrån Sverige från början. Senaste krocken här var när jag och min chef hade anställningsintervjuer och min chef blev skitsur för att jag var för snäll under intervjuerna. "In Germany an interview is a test, not a coffe break". Min inställning är ju att det ska vara en behaglig stämning på intervjun så att vi vet om vi klickar och att ett förtroende öppnas, där personen vågar prata om eventuella svagheter. Det är ju inte bara den som anställs som ska testas. Det är vi som arbetsplats också. Men min chef tycker att en intervju är något som ska ske under press. Som ett förhör. Det slutade med att hon under sista intervjun höll halva delen på tyska, eftersom att personen hade skrivit i sitt CV att det fanns goda kunskaper i det. Det gjorde det inte. Så det blev inte så behaglig stämning. Alls.

Peppe Öhman · 4 years ago
haha, USCH har några kompisar som jobbat i Tyskland och de säger samma sak. Att det är snarare förhör än intervju. Håller med om att man ju vill ha en person som passar in på arbetsplatsen. Oftast finns det ju mer än tillräckligt med kompetent folk, att de synkar med resten av gänget blir därför avgörande, tycker jag. och vilken mardröm att skriva att man talar tyska och sen tvingas göra det. det kunde ha varit jag, fast med spanska.

Hanna · 4 years ago
Tänker att det kan vara nästan lika stora kulturella skillnader mellan olika delar i USA som mellan norden-USA men det kan vara en helt felaktig fördom.

Peppe Öhman · 4 years ago
JA! Verkligen! Jag har ju bara besökt kusterna, men är otroligt nyfiken på bl.a. den amerikanska södern. tänker ibland att USA är som Europa, en massa länder med olika traditioner och kulturer.

Anna · 4 years ago
Gillar också detta inlägg! Och ja, Hanna, det är stora kulturella skillnader mellan olika delar i USA (från en som bor i the Midwest). Jag tror att ju kallare klimatet är, desto svårare är det att lära känna människor (svårare att umgås ute när det är kallt, och varmt mindre del av året också). Också enklare ju större stan är och ju fler inflyttade det finns, från andra länder och delstater dvs. Där jag bor nu så har de flesta växt upp och har således sina gamla high school-kamrater kvar och det är svårt att komma in i den gemenskapen. Och om de inte har rest mycket eller har andra bekanta från andra länder så ses man ju själv mycket mer som utlänning än på andra mer internationella ställen. USA är mycket mer annorlunda än Sverige än vad folk tror...

Peppe Öhman · 4 years ago
så intressant det där med klimat och folks öppenhet. skriver helt under det, men förstår inte varför. har du nån teori?

Anna · 4 years ago
Kanske att längre utesäsong ger längre tid att umgås på uterestauranger, i trädgården osv. Och på vintern stannar man ju sällan och pratar med någon pga för kallt. Man förlorar inte momentum? Lättare att ha folk över i trädgården än bjuda in, lättare att grilla... Firmafesterna kan ju då också vara en bbq eller ute på pation tom till julfesten... Annars tror jag att det kan ha mer att göra med andelen inflyttade vs infödda...

Peppe Öhman · 4 years ago
Så är det säkert, folk rör sig helt enkelt mer ute och vänjer sig vid att hela tiden träffa annat folk.

Delpheena · 4 years ago
Jag bor i Bryssel och stör mig på att det inte är nån ordning på saker och ting. Man får olika svar beroende på vem man frågar — mitt bankkonto är t.ex. registrerat på mina föräldrars adress i Finland eftersom jag enligt banken inte officiellt bor här, medan en kollega som flyttade hit ungefär samtidigt inte hade några problem alls med det. Däremot fick hon inte internetabonnemang på en lång tid, medan jag gick och skaffade det första dan jag kom hit utan problem. Det är helt olika regler beroende på i vilken kommun du rör dig, vilket kan leda till att man får parkeringsböter för att man betalar avgift på andra sidan gatan, som råkar höra till grannkommunen. För att inte tala om han som bodde i en lägenhet där kommungränsen gick tvärs igenom vardagsrummet... Och så var det ju den där gången när jag fick polisen efter mig för att ingen kunde berätta vilken dörrklocka som hörde till min lägenhet: http://delpheena.blogspot.be/2016/03/valkommen-till-belgien.html

Peppe Öhman · 4 years ago
så absurt! alltså, nästan som satir. minns att det i Holland också var grymt byråkratiskt. det kom lite som en chock eftersom jag föreställt mig att Holland var det närmaste Norden man kommer i resten av Europa. hade fel. (älskar historien om dörrklockan)

Erika · 4 years ago
Jag har inte bott där men när jag reste runt i Kina var det många kulturkrockar. - Jag var dålig på att äta med pinnar och personalen på restauranger stod ofta och tittade på när jag åt - och skrattade. En kväll hämtade de sina kollegor i köket och de ställde sig på rad och skrattade och - fotade mig! - De använde samma sopborste till golv och bord (på stan satt stora anslag om att tvätta händerna och hosta i armveck...) - ”Kinamat” finns inte i Kina. Det var brosk, nån fjäder, huvud och klor på varenda kyckling. Försökte äta vegetariskt men om en soppa alls innehöll grönsaker räknades den som det. Ehhh... Blev desperat och köpte en söt bulle på café. Var typ vaniljkräm och i mitten - lite griskött! - När jag frågade om vägen eller annan info och de inte visste svaret sa de inte det (tror det sågs som oartigt) utan gissade istället. Just med vägbeskrivningar blev det rätt stora problem. Listan kan göras lång men det här är ett axplock:)

Peppe Öhman · 4 years ago
Jag vill höra MER om detta! (det där med vegetariskt = sallad eller tomat nånstans bland köttet var jag också med om i Spanien).

Anna · 4 years ago
När jag var senast i Sverige så hade alla sallader en massa kött och dippsåser osv och inte alls så mycket grönsaker som man skulle kunnat önska. Det var iofs i delin i mataffären, men även på de restauranger vi var så var grönsaker mer av en dekoration än en del av måltiden... Hâr är ju salladerna bättre, men på restaurang så beställer man ju fortfarande antingen en sallad eller en annan måltid, och då igen oftast med få grönsaker. De veganska restauranger som finns har tyvärr ofta kompenserat med en massa extra fett, kryddor/salt och socker vilket jag har svårt för...

Peppe Öhman · 4 years ago
Los Angeles är väldigt bra på sallader och vegetarian/veganmat, ska undersöka läget i Helsingfors i sommar och återkomma!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.